שיתוף

תפילין מהודרות?

שיתוף

בעיירה ראדין, מקום מושבו של ה"חפץ חיים", גר אברך צעיר בשם ר' מאיר, מתלמידי ישיבת ראדין, שחסך במשך שנים כדי לקנות תפילין מהודרות. לאחר מאמצים רבים, הצליח לאסוף 18 רובל, סכום עתק באותם ימים.

ר' מאיר התייעץ עם הסופרים והמומחים, ובחר בקפידה את המרכיבים. את הפרשיות הזמין מסופר סת"ם ידוע ומנוסה מווילנה, שכתב אותן בכתב מרהיב ומדויק. את הבתים רכש מאומן ידוע מוורשה, מומחה לעשיית בתים מפוארים לפי כל החומרות וההידורים. וכמובן גם ברצועות לא התפשר, והזמין אותן מעשה ידי יהודי ירא שמים שהשתמש רק בעורות מובחרים וכשרים למהדרין.

כשהגיעו התפילין המיוחלות, התרגש ר' מאיר עד מאוד. הוא מיהר לבית הכנסת, עטף בהתלהבות את התפילין המהודרות על זרועו וראשו, ובירך בכוונה עצומה "להניח תפילין". לאחר התפילה, רץ ישר לבית רבו הנערץ – ה"חפץ חיים", להראות לו את התפילין ולשמוע את דעתו.

שמח ה"חפץ חיים" לראות את התפילין המפוארות ואת ההתרגשות של תלמידו הצעיר. הוא בחן אותן בעיון, ושיבח את ההקפדה על ההידורים והפרטים. אך לפתע שאל: "ר' מאיר, כמה עלו לך התפילין הללו?".

"18 רובל, רבי", ענה ר' מאיר בגאווה.

החפץ חיים נענע בראשו והרהר: "18 רובל… זהו סכום גדול מאוד. ר' מאיר, הקפדת יפה על כל פרט בתפילין ורכשת רק מהמובחר והמהודר ביותר. אבל האם חשבת לבדוק גם את טהרת המעות עצמן? האם גם ה-18 רובל הושגו בדרך הישרה ביותר, לפי כל כללי ההלכה?"

ר' מאיר היה מופתע מהשאלה. הוא החל לגמגם: "ובכן, רבי, חסכתי את הכסף בעמל רב, מעבודתי וממלאכות שונות…".

"ומהיכן באו המעות ששולמו לך, האם אתה בטוח שמעבידיך השיגו אותן בדרכי היושר?", שאל שוב ה"חפץ חיים" בעדינות. "דע לך שלא פחות משצריך להיזהר בקדושת והידור התפילין עצמן, חובה עלינו לוודא את כשרות המעות. כי אם חלילה יש בהם שמץ של גזל או ממון שלא כדין, כל התפילין עלולות להיפגם".

ר' מאיר שמע את הדברים בתדהמה, ופניו החווירו. מעולם לא חשב על ההיבט הזה. הוא הבטיח לרבו לברר היטב את מקור המעות ששולמו לו, ולוודא שכולן הגיעו בדין ובמשורה. "עדיף לקנות תפילין פשוטות בממון כשר מאשר תפילין מהודרות במעות מפוקפקות", אמר ה"חפץ חיים" לסיום.

מה אפשר ללמוד מהסיפור?

הסיפור מדגיש מסר חשוב ביותר על חשיבות יושרה וטוהר המידות בכל תחומי החיים, גם בפרטים שלא תמיד חושבים עליהם.

1. אין להתפשר על יושרה וכשרות – כשם שהקפיד ר' מאיר לרכוש תפילין ללא שום פשרות, כך יש להקפיד שגם המקור של הכסף ששילם עבורן יהיה ללא רבב. המסר הוא שיושרה צריכה לחול על כל תחומי החיים, גם הפחות גלויים.

2. חשיבות הייעוץ והלמידה מחכמים – ר' מאיר לא היסס לגשת לרבו ולבקש את דעתו. כדאי תמיד להתייעץ עם אנשים נבונים ובעלי ניסיון, ולא להתבייש ללמוד מהם.

3. הכסף אינו מטרה בפני עצמה – גם אם חוסכים בעמל רב לטובת מטרה נעלה, עדיין יש לבדוק היטב את דרך השגת הממון. ערכים רוחניים גוברים על שאיפות חומריות.

4. ללמוד לבחון דברים מזוויות שונות – החפץ חיים הציג לר' מאיר נקודת מבט חדשה, שהפנתה זרקור לפרט שכלל לא חשב עליו. חשוב לפתח מבט רחב ולבחון סוגיות מכל צדדיהן.

5. טוהר כוונות אינו מספיק – גם אם הכוונות של ר' מאיר היו זכות ונעלות, עדיין היה עליו לוודא את הפרטים המעשיים.

למאמרים נוספים של

למאמרים אחרונים

דילוג לתוכן