הורים יקרים,
לפני כחודש ישבתי לשיחה אקראית עם קבוצת הורים ובין השאר דובר על אתגרי החינוך בדורנו. “הילדים שלנו מרותקים למסכים”, אמר אבא אחד, “הם מאבדים את היכולת ליצור קשרים אמיתיים”.
“הם לא יודעים מה זה לקחת אחריות”, הוסיף אב אחר. “איפה הערכים של פעם?” תהה שלישי. ואז, אחד ההורים שתק רגע ואמר: “אתם יודעים מה השתנה אצל הבן שלי בשנה האחרונה? הוא הצטרף לתנועת נוער”.
בעולם שבו הטכנולוגיה משתלטת על חיינו, שבו האינדיבידואליזם גובר והערכים המסורתיים נשחקים, תנועת הנוער היא כמו נווה מדבר של חינוך אמיתי. היא מספקת בדיוק את מה שחסר לילדינו היום – חברה בריאה, התנסות במנהיגות, ערכים מעשיים וחוויות אמיתיות. אלו דברים שבמידה מסוימת אי אפשר לחנך אליהם במוסד חינוכי בגלל שצריכים עבורם מרחב נפשי המתאים לצמיחה והתנסות, ולא רק ללמידה.
רבנים ואנשי חינוך דגולים בדורות האחרונים כדוגמת הרב שלמה וולבה כתבו רבות על הצורך לתת לנוער מרחב שבו יוכל לצמוח מתוך בחירה ושמחה. תנועת הנוער היא ההתגשמות המושלמת של רעיון זה. היא מאפשרת לנוער לחוות את הערכים שאנו מלמדים אותם, להפוך אותם מתיאוריה למציאות חיה ונושמת והיא הופכת את מרד גיל הנעורים לזמן של צמיחה ובחירה מחדש בערכים.
בתנועת הנוער, הנער או הנערה אינם רק מקבלים – הם נותנים. הם לא רק לומדים על אחריות – הם לוקחים אחריות. כשמדריך צעיר מתכנן פעולה לחניכים שלו, הוא לומד הרבה יותר מאשר בכל שיעור על מנהיגות. כשקבוצה יוצאת למבצע חסד עבור משפחות נזקקות, הם מבינים את משמעות החסד בצורה עמוקה יותר מכל דרשה.
החיבור לקבוצה, ה”קבוצה” המיתולוגית של תנועות הנוער, הוא תרופת נגד רבת עוצמה לבדידות של ימינו. בעידן שבו רוב האינטראקציות החברתיות מתרחשות דרך מסכים, תנועת הנוער מציעה חברות אמיתית, פנים אל פנים, עם כל האתגרים וההזדמנויות שבכך וזו בריאות עבור ילדים ונוער.
הפעילות בתנועת הנוער מפתחת כישורים שהם קריטיים להצלחה בחיים – עבודת צוות, תקשורת בין-אישית, פתרון בעיות, יצירתיות, והתמודדות עם אתגרים. אלו בדיוק הכישורים שבתי הספר מתקשים להקנות במסגרת הפורמלית, ושנצרכים היום יותר מתמיד.
אבל מעל הכל, תנועת הנוער מעניקה לילדינו את מה שהם צמאים לו ביותר – תחושת משמעות ושייכות. בעולם שבו הכל נמדד בנראות, תנועת הנוער מציעה ערך אמיתי, משמעות עמוקה, ותחושת גאוות יחידה חזקה בערכים ובדרך היהודית שלהם. תנועות נוער בהן הערכים נמצאים במרכז (ולא הנורמות) הן תנועות הנוער שמצמיחות בוגרים חזקים מבחינה זהותית, אלו שמסוגלים להישאר בערכיהם גם מול רוחות חזקות.
לפני שבוע פגשתי ילד שהצטרף לתנועת נוער. עיניו זרחו כשסיפר על הפעילות. “אתה יודע”, הוא אמר, “פעם חשבתי שאני צריך את המחשב כדי להרגיש שאני שווה משהו. היום אני יודע שאני שווה הרבה יותר מזה”.
אז כן, בעולם של היום, תנועת נוער היא לא עוד חוג, או פעילות אחר הצהריים. היא מענה חינוכי קריטי, חממה של ערכים, ומקור של תקווה לדור הבא. כהורים, זו אחת ההשקעות החשובות ביותר שנוכל לעשות בילדינו.
בהצלחה!