ארכיון שניאור רוכברגר - אחוות תורה https://www.achvat.co.il/writer/שניאור-רוכברגר/ קהילות לחרדים בעולם המעשה Wed, 04 Sep 2024 10:15:14 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://www.achvat.co.il/wp-content/uploads/2023/01/לוגו-אחוות-תורה-05-150x150.png ארכיון שניאור רוכברגר - אחוות תורה https://www.achvat.co.il/writer/שניאור-רוכברגר/ 32 32 הכרת אנשי המקצוע: רכז החינוך החברתי (הקהילתי-ערכי) | חלק 1 https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%a8%d7%9b%d7%96-%d7%94%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%94%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%aa%d7%99-%d7%94%d7%a7%d7%94/ Wed, 04 Sep 2024 10:15:14 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=7394 המנוע של הערכים, המיומנויות, הזהות והשייכות במוסד החינוכי

הפוסט הכרת אנשי המקצוע: רכז החינוך החברתי (הקהילתי-ערכי) | חלק 1 הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
אחרי שסקרנו ארבעה מהתפקידים הנפוצים במוסד החינוכי, הגיע הזמן להציג את אחת הדמויות הקריטיות והחשובות במוסד שרוצה להיחשב כמוסד *חינוכי*: הרכז החברתי.

בעולם החינוך המורכב של ימינו, דמותו של רכז החינוך החברתי מתבלטת כדמות מפתח להתפתחות הערכית והחברתית של תלמידינו. תפקיד זה, החורג מגבולות הלימוד הפורמלי (אך משפיע עליו), מהווה ציר מרכזי בעיצוב אישיותם וזהותם של אנשי דור העתיד.

תחום החינוך החברתי הוא תחום אקדמי הנלמד ככל התמחות חינוכית (בדומה למתמטיקה או תנ"ך), והוא עוסק בדמותו של המחנך בתפקידו כבונה אדם וכאדריכל חברתי. השמות המוכרים למרכז התחום ברמה הבית־ספרית הם "רכז חינוך חברתי ערכי" (במערכת החינוך היסודית), ו"רכז חינוך חברתי קהילתי" (במערכת החינוך העל יסודית). בפועל הגדרות התפקיד הן זהות: הרכז מנכיח את הערכים ושם אותם במרכז העשייה הבית־ספרית (תוך הפיכת ״ציטוטים״ לערכים בעלי משמעות עבור התלמידים, כאלו שמוכנים לשלם עליהם מחיר).

הרכז אמון גם על סיוע למחנכים בפיתוח מיומנויות רכות (כנכתב בטור על המחנך) וזאת בסיוע של היועץ החינוכי במידת האפשר, ופועל לחיבור ההורים והקהילה למוסד החינוכי על מנת ליצור מעבר חלק של התלמיד לעולם המבוגרים ולקהילת השייכות שלו.

הרכיב ״חברתי״ עוסק בחיבור נכון שהרכז ישאף לייצר בין התלמיד לחברה הקרובה והרחוקה שלו (כיתה, משפחה, עם ישראל וכו׳). רכז החינוך החברתי הוא חבר צוות הנהלה במוסד לצד הרכז הפדגוגי והיועץ (ועוד בעלי תפקידים בעת הצורך), והוא המוביל החינוכי של המוסד תחת השראתו של המנהל.

תחום החינוך החברתי (שהוא בעצם במילה אחת: חינוך) התגבש מתוך עולם החינוך הבלתי פורמלי ותנועות הנוער (שמיקודם בהטמעת ערכים), ומתוך פרקטיקות שיועדו בעבר לשימוש עם נוער בסיכון (שנצרכו לחינוך ממוסד). הרבה מהעוסקים בתחום פועלים בחוסר ידע ומשום כך האפקטיביות של הטמעת הערכים והתוצאות לטווח ארוך תלויה במקצועיות ובידע של הרכז.

כחלק משינוי פני הדור ואתגרים ייחודיים של המאה ה-21, כיום תחום זה עובר שינוי גדול ומחליף את תפקידו מ"תוסף מזון" ל"מנה עיקרית". ישנם אנשי חינוך שמתוך אינטואיציה מנסים לפעול בדרך זו, אך הידע והמקצועיות הקיימים היום מאפשרים קיצור דרך ושיטתיות שהם תנאי להצלחה של מוסד חינוכי להתנהל בשיטה זו.

אחד הליקויים של עולם החינוך החברתי הוא שחלק מהמנהלים (ובעיקר מנהלות, במערכת החרדית) תופסים את התחום כתחום נראותי שצריך לגייס אליו את מפיקת האירועים הטובה ביותר, אך זו טעות שגורמת לכסף רב להתבזבז דרך אירועים יקרים ללא תכלית חינוכית, ובטח לא לתוצאות בטווח הארוך ("גם כי יזקין").

רכז החינוך החברתי הוא דמות מפתח במערכת החינוכית, האחראי על גיבוש והובלת התפיסה הערכית-חברתית של בית הספר. תפקידיו כוללים יצירת "מצפן ערכי" המנחה את הפעילויות החינוכיות, בניית תכנית חינוכית שנתית, ניהול הצוות החברתי, ויצירת מוטיבציה בקרב תלמידים ומורים. הרכז אחראי על תכנון וביצוע פעילויות חברתיות וערכיות, ארגון אירועים ואחריות על נראות ודברור הפעילויות מול גורמים שונים.

בנוסף, הרכז מנחה את הצוות החינוכי בהטמעת תכנים ערכיים, מפתח כלים פדגוגיים, ויוצר שיתופי פעולה עם גורמים בקהילה. הוא מוביל תכניות לפיתוח מנהיגות תלמידים, מטפח יוזמות תלמידים, ואחראי על יישום תוכניות ערכיות וחברתיות ארציות תוך התאמתן לצרכי בית הספר והקהילה. תפקידו מהווה את "המנוע החינוכי" של המוסד, ומתמקד ביצירת מוטיבציה ועידוד מעורבות פעילה של התלמידים בחיי בית הספר.

בשבוע הבא נפרט על אודות מגוון תפקידי המפתח של הרכז החברתי.

הפוסט הכרת אנשי המקצוע: רכז החינוך החברתי (הקהילתי-ערכי) | חלק 1 הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
קשר הורים-מורים: הזדמנות להתחלות חדשות https://www.achvat.co.il/%d7%a7%d7%a9%d7%a8-%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%96%d7%93%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%94%d7%aa%d7%97%d7%9c%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%93%d7%a9%d7%95%d7%aa/ Thu, 29 Aug 2024 14:57:32 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=7302 הורים ומורים יקרים, עם פתיחתה של שנת הלימודים החדשה, אנו ניצבים בפני הזדמנות ייחודית ליצור בסיס איתן לקשר פורה בין הבית לבית הספר. מחקרים רבים מספור מצביעים על יחסי הורים-מורים כגורם עוצמתי מאוד בהצלחת חינוך הילדים. הנתונים מראים שבמקרים של עימותים או ניכור, מי שנפגע בעיקר אלו התלמידים ועתידם. בשנים האחרונות אני זוכה ללמד קורס […]

הפוסט קשר הורים-מורים: הזדמנות להתחלות חדשות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הורים ומורים יקרים,
עם פתיחתה של שנת הלימודים החדשה, אנו ניצבים בפני הזדמנות ייחודית ליצור בסיס איתן לקשר פורה בין הבית לבית הספר. מחקרים רבים מספור מצביעים על יחסי הורים-מורים כגורם עוצמתי מאוד בהצלחת חינוך הילדים. הנתונים מראים שבמקרים של עימותים או ניכור, מי שנפגע בעיקר אלו התלמידים ועתידם.

בשנים האחרונות אני זוכה ללמד קורס שעוסק בנושא ואני רואה עד כמה הוא לא מדובר מספיק, והתוצאות, במקרי קצה של יחסי הורים ומורים שעלו על שרטון, מדברות בעד עצמן.

בדרך כלל הטור מכוון להורים, אך טור זה הוא משותף ומכוון ״גם וגם״. אם אתם הורים, שלחו אותו ברוח טובה ועם מילות נימוסין למורים. אם אתם מורים – שתפו אותו עם ההורים. ידע הוא כוח והוא מסייע לתקשורת מיטבית וליצירת שפה משותפת.

פרופ׳ יצחק פרידמן, חוקר חשוב בעולמות החינוך, מציע לנו כלי פשוט להבנת מערכת היחסים בין הורים לבית הספר. בואו נבין איפה אנחנו נמצאים בתוך הסקאלה שלו ונבדוק איך אפשר להצליח יותר בחינוך הילדים דרך ניהול קשר בריא עם השותפים שלנו.

המודל של פרידמן: הבנת דפוסי היחסים בין הורים לבית הספר

במודל קיימים ארבעה דפוסים מרכזיים ביחסי הורים-בית ספר, המבוססים על שני צירים: מידת ההזדהות עם מטרות בית הספר ומידת המעורבות בפעילויותיו:

1. לא מזדהים ולא מעורבים: הורים שאינם מזדהים עם הצוות החינוכי, בתוך תוכם הם אפילו מתוסכלים, אך גם אינם מעורבים או מפריעים למוסד.

2. מזדהים אך לא מעורבים: לעומת ההורים מהקבוצה הקודמת, ההורים כאן מזדהים עם הצוות החינוכי, ותומכים בהם, אך ללא נקיטת מעורבות ובלי לסייע למוסד בעשייתו החינוכית.

3. מעורבים אך לא מזדהים: בקבוצה זו נמצאים הורים המעורבים מאוד, ״אכפתניקים״, אך אינם מזדהים עם הצוות החינוכי – בשפה הלא פוליטיקלי-קורקט: הורים אלו הם "הסיוט של כל מנהל".

4. מזדהים ומעורבים: בקבוצה זו נמצאים הורים המזדהים עם מטרות בית הספר ועם הצוות החינוכי, ומעורבים באופן פעיל – כאשר הורים אלו לא מציקים מדי אלא פועלים בשותפות הם יהיו ״ועד ההורים המושלם".

אז תכל׳ס, מה עושים?

1. זיהוי וטיפוח דפוסי היחסים

מורים: נסו לזהות את דפוס היחסים של כל הורה עם בית הספר. זה יעזור לכם לתקשר באופן יעיל יותר. שימו לעצמכם מטרה לחזק את האמון של ההורים במוסד החינוכי. חשבו על התפיסה שלכם כלפי ההורים: האם הם ״נטל״ או ״נכס״?

הורים: חשבו על היחס שלכם למוסד החינוכי. האם אתם מזדהים עם מטרותיו? האם אתם מעוניינים להיות שותפים יותר? האם אתם מתנהלים מול המוסד באופן של ״שגר ושכח״ או שאכפת לכם, ואתם מוכנים להשקיע בילדיכם כדי שיצמחו לתפארת? האם אתם תופסים את אנשי החינוך כ״בייביסיטר״ זול או כמשאב של מקצועיות והכלה?

2. יצירת הזדמנויות למעורבות והזדהות

מורים: ארגנו ערב היכרות בתחילת השנה שבו תציגו את חזון בית הספר ומטרותיו. הציעו להורים מגוון אפשרויות למעורבות ושותפות, מרמות נמוכות ועד גבוהות של מחויבות.

הורים: הציעו עזרה. קבעו לכם ביומן לשאול את המורה לפני אירועים, חגים או טיולים: ״האם אני יכול/ה לעזור במשהו״? בקשו מילדכם לספר משהו טוב על המורה שלו ושלחו מכתב תודה עם העתק למנהל ולמפקח.

3. בניית אמון ותקשורת פתוחה

מורים: שלחו הודעה אישית לכל הורה פעם בחודש, עם נקודה חיובית על ילדם.

הורים: שתפו עם המורה מידע חשוב על ילדכם שיכול לסייע בקליטתו בכיתה. אל תניחו שהוא ינחש לבד. תעזרו לו לעזור לילדכם. זו משימה משותפת.

4. למורים – התאמת הגישה לכל קבוצת הורים

– עבור הלא מזדהים ולא מעורבים: נסו ליצור קשר אישי ולהבין מה חשוב להם בחינוך ילדיהם, ומה דרכי התקשורת המועדפות עליהם. הביעו אמפתיה לעבודה קשה של ההורים וצרו מבצעים ואירועים משתפים כגון: אבות ובנים, אמהות ובנות, מחברות קשר עם מחמאות וחתימות.

– עבור המזדהים אך לא מעורבים: הציעו הזדמנויות קלות ונגישות למעורבות. בדקו את תחומי העיסוק של ההורים ונסו לבקש מהם דברים שקשורים אליהם וניתנים לעשיה עבורם בקלות.

– עבור המעורבים אך לא מזדהים: נסו להבין את נקודות המחלוקת ולמצוא דרכים לגשר על הפערים. לעיתים מענה רך, אמפתיה והבהרה שמוסדות חינוכיים השתנו, והילדים היום חווים חוויה טובה יותר ממה שאותם הורים חוו (חשש של הרבה הורים) – יכולה לסייע.

– עבור המזדהים והמעורבים: הדגישו את האחריות והסמכות של המוסד על הנעשה בו אך בד בבד תנו להורים אלו תפקידי מפתח ואחריות משמעותית בפרויקטים בית ספריים.

5. קביעת ציפיות ונהלים ברורים

– הגדירו יחד את דרכי התקשורת המועדפות (וואטסאפ, מייל, טלפון) כולל שעות וימים לתקשורת שאינה חירום.

– קבעו לוח זמנים לפגישות ועדכונים קבועים לאורך השנה.

– הסכימו על גבולות ברורים: מתי ואיך לפנות זה לזה. קריטי ממש להצלחת התקשורת.

התמודדות עם אתגרים בתחילת השנה

1. מעורבות יתר: כאשר יש הורים מעורבים מאוד אך לא מזדהים, נסו לתעל את האנרגיה שלהם לכיוונים חיוביים ולמצוא דרכים לבנות הסכמות. הם רוצים לסייע – כבדו את זה.

2. ציפיות לא מציאותיות: במקרה כזה, קיימו דיאלוג פתוח כדי להתאים ציפיות ולבנות הבנה משותפת של תפקידי ההורים ובית הספר.

לסיכום, בתחילת השנה יש לנו הזדמנות ייחודית לעצב מחדש את היחסים בין ההורים למורים ולבנות שותפות חזקה.

יחד, תוך הבנה והתחשבות, נוכל ליצור סביבה חינוכית מיטבית עבור ילדינו.

שתהיה לילדנו ותלמידינו שנת לימודים פורייה, מוצלחת ומלאת שיתוף פעולה.

בהצלחה!

הפוסט קשר הורים-מורים: הזדמנות להתחלות חדשות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חינוך לעצמאות ואחריות בחופש הגדול https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%9c%d7%a2%d7%a6%d7%9e%d7%90%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%97%d7%95%d7%a4%d7%a9-%d7%94%d7%92%d7%93%d7%95%d7%9c/ Fri, 23 Aug 2024 00:29:45 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=7138 טור מיוחד לחופש עם ההזדמנות הגדולה שבידינו, כולל טיפים מעשיים ליישום מיידי

הפוסט חינוך לעצמאות ואחריות בחופש הגדול הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
החופש הגדול מהווה הזדמנות ייחודית לטפח עצמאות ואחריות בקרב ילדינו. העיקרון של "אם אין אני לי, מי לי?" מדגיש את חשיבות האחריות האישית והיוזמה. כיצד נוכל לנצל את תקופת החופש כדי לפתח תכונות חיוניות אלו?

בואו נבנה את זה יחד מכמה רכיבים:

יצירת מרחב לקבלת החלטות

אחריות היא מיומנות־על שמאפשרת לקבל החלטות מתוך שיקול דעת ולהבין את הקשר בין ההחלטה שקיבלנו לבין התוצאות שקרו. העצמאות מתפתחת כאשר אנו מאפשרים לילדים לקבל החלטות ולשאת בתוצאותיהן.

טיפים ליישום:

1. תנו לילדים לתכנן חלק מפעילויות החופש.

2. אפשרו בחירה בין מספר אפשרויות, למשל בבחירת חוגים או פעילויות קיץ, טיול לאזור מסוים או לאזור אחר.

3. עודדו קבלת החלטות קטנות יומיומיות, כמו בחירת בגדים או תכנון ארוחות.

4. ⁠עשו עם הילדים רפלקציה על תהליך קבלת ההחלטות, ניהול סיכונים (מה יכול לקרות אם נטעה), ומה עבד טוב (איזו החלטה נכונה התקבלה שגרמה לנו לקבל תוצאה טובה).

ניהול זמן ומשימות

אם דיברנו על קשר בין החלטה ותוצאה, החופש מספק הזדמנות מצוינת ללמד ניהול זמן ומשימות. כפי שנאמר: "איזהו חכם? הרואה את הנולד" (תמיד לב ע"א) – חשוב לפתח עם הילדים ראייה לטווח ארוך ותכנון מושכל. מטרות לחופש מול לוח זמנים וסימון ביצוע.

רעיונות מעשיים:

1. צרו יחד לוח זמנים שבועי, המשלב פנאי ומשימות.

2. למדו שימוש ביומן או אפליקציית ניהול משימות.

3. עודדו תכנון פרויקטים ארוכי טווח, כמו קריאת ספר או למידת מיומנות חדשה.

4. ⁠חלקו את מטלות הבית באופן מושכל ומתוכנן.

אחריות כלכלית

החופש מזמן אפשרות ללמד ניהול כלכלי אחראי. התלמוד מדגיש: ״כל שאינו מלמד את בנו אומנות – מלמדו ליסטות" – חשוב להקנות כלים מעשיים לחיים, במה שקשור למלאכות הבית, ולהתנהלות כלכלית בכלל.

הצעות לפעילויות:

1. תנו לילדים תקציב מוגדר לפעילויות החופש ועזרו להם לנהל אותו.

2. עודדו עבודות קיץ מתאימות לגיל, כמו שמרטפות או גינון שכונתי.

3. למדו יחד על חסכון והשקעה, אולי דרך משחקי קופה וירטואליים.

טיפוח אחריות חברתית

עצמאות כוללת גם אחריות כלפי הסביבה והקהילה. כפי שנאמר: "כל ישראל ערבים זה בזה" – חשוב לטפח תחושת אחריות קהילתית.

דרכים לעידוד אחריות חברתית:

1. עודדו השתתפות בפרויקטים התנדבותיים קהילתיים.

2. ארגנו פעילויות לניקיון הבנין, הסביבה או עזרה לשכנים.

3. דונו בנושאים חברתיים ועודדו חשיבה ביקורתית על תפקידנו בחברה.

פיתוח כישורי חיים מעשיים

העצמאות מתבטאת גם ביכולת להתמודד עם משימות יומיומיות.

מיומנויות לתרגול:

1. לימוד בישול בסיסי והכנת ארוחות פשוטות.

2. הקניית מיומנויות ניקיון וסדר בבית.

3. לימוד תיקונים קטנים ותחזוקת הבית הבסיסית.

סיכום: בניית ביטחון עצמי

טיפוח עצמאות ואחריות בחופש הגדול אינו רק מכין את ילדינו לחיים עצמאיים, אלא גם בונה את ביטחונם העצמי. כפי שכתוב: "וכשאני לעצמי, מה אני?" – עלינו לזכור שהעצמאות אינה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי לבניית אישיות שלמה ומאוזנת.

כהורים ומחנכים, תפקידנו הוא לספק את הכלים, ההדרכה והתמיכה, תוך מתן מרחב לצמיחה עצמאית. החופש הגדול מספק לנו הזדמנות נפלאה ליישם עקרונות אלו באופן הדרגתי ומותאם.

זכרו, המטרה אינה שלמות, אלא התקדמות. כל צעד קטן לקראת עצמאות ואחריות הוא ניצחון. באמצעות גישה סבלנית, עקבית ותומכת, נוכל לנצל את החופש הגדול כתקופה של צמיחה משמעותית, המכינה את ילדינו לאתגרי החיים העתידיים.

הפוסט חינוך לעצמאות ואחריות בחופש הגדול הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חופש טוב ומבורך https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%95%d7%a4%d7%a9-%d7%98%d7%95%d7%91-%d7%95%d7%9e%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%9a/ Thu, 15 Aug 2024 09:19:45 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6992 החופש כבר התחיל אבל הטור הזה רלוונטי עד יומו האחרון: קבלו שמונה צעדים מעשיים כדי לשפר את חוויית החופש המשפחתית

הפוסט חופש טוב ומבורך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
ציטוטים של הורים בחופש (אמיתי): "כל יציאה נגמרת בוויכוח. הם לא מרוצים, רבים ביניהם על המקום, על האוויר, על המזגן. ואני נותנת את הנשמה, אני ובעלי משקיעים ממה שאין לנו ופשוט אין הערכה".

"לקחנו אותם פעמיים לים, איי ג'אמפ, פארק פרס, על האש, שיט – אין, אין הערכה. זה מטריף אותי".

"אני כילד, לא קיבלתי חצי ממה שהם קיבלו. זה מזעזע אותי. אני מרגיש כישלון בחינוך שלהם. והיינו באלף הדרכות וטיפולים, תמיד למדנו ויישמנו. מה יהיה?".

אז מה הסיפור? כדי להבין מה לעשות, יש להקדים ולומר שבגלל שהבעיה מורכבת מכמה בעיות, גם דרך התיקון מורכבת מכמה רכיבים, שהם: פניוּת רגשית, דוגמה אישית, תיאום ציפיות, ניהול ריגושים, תקשורת ושיח רגשי, תשומת לב, מענה על צרכים ורפלקציה.

עכשיו נפתח את הכותרות האלה ונראה איך אנחנו מייצרים שינוי באמצעות שמונה צעדים.

1. פניות רגשית

בשביל שילד או מתבגר יכירו תודה, הם חייבים להיות עם נפש שיש בה קצת מקום ואמפתיה לרגשותיו של האחר. זה יכול לקרות כשצרכיהם הרגשיים מסופקים.

הטיפ פשוט: תנו הזדמנויות בשגרה למתבגרים לשתף אתכם במה שמעיק עליהם. בדרך כלל דברים שכדאי לשים לב אליהם: בעיות חברתיות, דימוי גוף, דימוי עצמי, חרדות, ועוד.

תהיו קצת פנויים לידם, מצאו זמן עם כל ילד לבד, עודדו אותם לשיח באמצעות מעגלים משפחתיים. העיקר שיסמכו עליכם וישתפו אתכם במה שמציק להם.

וכמובן 'לא תשפוט', הימנעו מהבעת דעות מיידית, כוונו את המתבגרים באמצעות שאלות.

2. דוגמה אישית

שימו לב שכשאתם מכירים תודה אחד לשני בבית כזוג הורים, אתם מעמיקים בזה ומסבירים למה, ומה זה עושה לכם. תעשו מזה "סיפור" שהילדים לא יוכלו לפספס. תתרגשו מזה ותנו תשומת לב חזרה למי שנהג כלפיכם כך.

3. תיאום ציפיות

בתחילת התקופה, שבו עם הילדים ובקשו מהם הצעות לפעילויות בחופש. בחרו מתוכן כמה פעילויות שמבחינתכם כהורים הן אפשריות וערכו הצבעה בין הילדים. תנו להם לשכנע אחד את השני. לבסוף, הפעילויות שזכו במירב הקולות – הן אלו שיתממשו.

דברו איתם גם על זה שטיולים זה לא המקצוע שלכם ולכן הם צריכים לסייע לכם ולארגן אתכם ביחד את הטיול. חלקו ביניהם משימות ותפקידים, ודברו על זה שטיול הוא הרפתקה, שאף פעם לא יודעים מה קורה בה עד שהיא לא מסתיימת (במיוחד בתקופות מתוחות כמו עכשיו). ייתכנו שינויים ואילוצים ואנחנו נזרום איתם ועם מה שה' רוצה בשבילנו.

4. ניהול ריגושים

אולי הטיפ הכי קריטי: ילד לא צריך 80 אטרקציות. ילד צריך להרגיש שהוא מיצה את החופש והצליח לעשות דברים חדשים שהוא לא עשה בעבר. פארו ורוממו את האטרקציות שבחרתם. אלו האטרקציות הכי שוות שנבראו מאז ששת ימי בראשית.

תעלו על נס כל השקעה וכל שקל שהוצאתם ותראו לילדים כמה כסף אתם מוציאים. תנו גם להם ללכת לקופה ולשלם במזומן (עדיף). שירגישו שזה עולה כסף שעבדתם עליו קשה.

הניחו תקציב בסיסי בתחילת העונה (או לפני הטיול) ושקפו אותו לילדים. שימו יעד בונוס למקרה שהילדים יהיו מדהימים בחופש. אם יש לילדים דמי כיס, תנו להם אפשרות להשתתף ולהעצים את החוויות.

הילדים ביקשו טיול/אטרקציה? תגידו לילדים שמדובר בהוצאה גדולה ואתם צריכים לחשוב על זה. מדי פעם תגידו "לא", וכך הילדים יעריכו את ה"כן".

5. תקשורת ושיח רגשי

אחד המעכבים להגיד תודה מכל הלב, הוא היעדר המודל וההזדמנויות לשיח רגשי. שיח רגשי הוא שיח שבו אנו משתפים ומקשיבים לרגשות. בשביל שיתקיים שיח רגשי חייבים לקבוע כללי שיחה.

אנחנו קוראים לזה: בצ"ל מ"ת. בשיחה רגשית אסור שיהיו: ביקורת, ציניות, לגלוג, מרמור ותלונות.

איך אפשר ככה לדבר רגשית? אפשר וזה דורש אימון. אני יכול לדבר על קושי שאני מרגיש בלי להאשים מישהו אחר. זה אפשרי כשמדברים רגשית ולא האשמתית. נסו את זה והנחילו לילדים שיח בלי בצ"ל מ"ת.

6. תשומת לב:

ילדים רוצים אטרקציות אבל הם לא יודעים לבקש את העיקר: תשומת לב. בשביל ילד תשומת לב היא כמו אוכל. אי אפשר בלעדיה. תנו למתבגרים תשומת לב חיובית עם כמה שפחות שיפוטיות. הקשיבו להם באמת.

7. מענה על צרכי הילד

תשומת לב היא מן הצרכים הקריטיים, אך לפעמים אנחנו עסוקים בשלנו וצרכים מסוימים שיש לילד, נתפסים בעינינו כלא חשובים.

לילד חשוב יותר שנקשיב לצרכיו מאשר שנתכנן את הטיול הבא. עצרו. תנו מקום לרגשות. אנחנו מפנים את הזמן הזה עבורם. אל תכנסו למקום בו הניתוח יצליח (יהיה טיול שבסטנדרטים שלכם הוא פצצה) אבל החולה יגסוס (תחושת סיפוק הצרכים של הילד תקרוס). הטיול הוא כלי ולא מטרה.

למשל: תחושת ביטחון בין אחים, הרגעה של ילד כשהוא לחוץ, ואפילו אוכל כשילד רעב. כל אלו יותר חשובים מעוד אטרקציה. בקיצור, תתעסקו במה שמטריד את הילד כעת. הוא יעריך את זה.

8. והכי חשוב כרגיל- רפלקציה

רפלקציה תעזור לילד לסדר לעצמו את המחשבות ותחזיר אותו למקום חושב ומודע. מקום שבו יש סיכוי להערכה. ברפלקציה כל ילד ישתף משהו שהיה לו טוב ויאמר תודה ליושב מימינו על משהו.

ניתן למחוא כפיים למכירי תודה. זה יחזק התנהגות חיובית. אמרו למכירי התודה שהתודה שלהם מאוד ריגשה אתכם.

תודה שקראתם, ובהצלחה!

הפוסט חופש טוב ומבורך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%93%d7%b3/ Fri, 09 Aug 2024 00:12:01 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6968 המחנך - הציר המרכזי במערכת החינוך

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בשני הטורים הקודמים, עסקנו במהותו ובחשיבותו של תפקיד המחנך במערכת החינוך החרדית. הדגשנו את מרכזיותו של המחנך כציר המרכזי במערכת, המשלב בין תפקידי ההוראה, הייעוץ והתמיכה הרגשית. סקרנו את תפקידיו המגוונים של המחנך, החל מהיותו "אדריכל חברתי" ועד לתפקידו כמנהל מקרה וכמקשר עם ההורים. הדגשנו את חשיבותו בעיצוב אישיותו הכוללת של התלמיד ובהכנתו לחיים מלאי משמעות.

השבוע נעסוק באתגרים העומדים בפני המחנך:

1. איזון בין תפקידים: מחנך משמש תמיד גם כמורה של תחומי ידע, ולכן נדרש לשלב בין תפקידי ההוראה, הייעוץ, התמיכה הרגשית וכמנהל מקרה של כל תהליך או אירוע המשלב תחומי מקצוע שונים (למשל טיפול נפשי).

2. תיאום וסנכרון: כמנהל מקרה, על המחנך לתאם בין גורמים רבים ולעתים לגשר על פערים בגישות או בדעות. כל מקרה שאירע אצל מורה מקצועי מגיע גם לשולחנו. המחנך נדרש להקים מעין צוות של כל המורים המלמדים את כיתתו, ולדאוג לרציפות חינוכית ויישום התהליך החינוכי עם התלמידים באופן שיטתי על ידי כל הצוות. המחנך גם אחראי להעביר למורים המקצועיים את הידע הנצבר אצלו ואצל גורמי המקצוע השונים ביחס לעבודה הנכונה עם התלמיד.

3. התמודדות עם שינויים חברתיים: על המחנך להבין את המציאות המשתנה, את אתגרי הדור המתחנך, ואת האתגרים שהתקופה מזמנת. לדוגמה, השפעות של תקשורת, רשתות חברתיות וטכנולוגיה יוצרות בכל תקופה אתגרים שונים שדורשים התפתחות ועדכון שיטות העבודה.

4. שמירה על רלוונטיות של הערכים והלמידה: המחנך צריך להפוך את הערכים לרלוונטיים ומשמעותיים עבור הדור הצעיר.

5. טיפוח אינדיבידואליות בתוך מסגרת: על המחנך לטפח את הייחודיות של כל תלמיד בתוך כיתות גדולות, תוך שמירה על מסגרת ערכית משותפת.

6. בניית שותפות עם ההורים: על המחנך ליצור ולשמר קשר משמעותי עם ההורים, תוך כיבוד תפקידם המרכזי בחיי ילדיהם ושיתופם בתהליך החינוכי. שותפות זו לעיתים נבחנת כשהמחנך, בגיבוי גורמי המקצוע, ממליץ להורים לערוך אבחון מקצועי בנושאים שונים.

7. התמודדות עם דרישות המערכת: בנוסף לכל עשייתו של המחנך, לעיתים הוא נדרש להתמודד עם דרישות מההנהלה או מגורמים אחרים שאינן הולמות תמיד את גישתו המקצועית, והוא נדרש לשקף בחכמה לגורמים אלו את התהליך אותו הוא מקדם. מחנכים עם רוח חינוכית חיובית שמנסים להתמודד מול גישת ההנהלה ולא מצליחים לקבל גיבוי, לעיתים מתייאשים ונוטשים את תפקיד החינוך לטובת ניסיון להיות "מטפלים" וכדו'. בכך מערכת החינוך מפסידה דמויות מכילות וחיוביות.

לסיכום, בסדרת הטורים על אנשי המקצוע במערכת החינוך החרדית, ראינו את התפקידים המגוונים והחיוניים של המטפל הנפשי, היועץ החינוכי, המורה המקצועי והמחנך. כל אחד מהם תורם בדרכו הייחודית לרווחתם והתפתחותם של התלמידים. המטפל מתמקד בריפוי נפשי, היועץ מספק תמיכה ומתווך בין הגורמים השונים, המורה מעביר ידע ומיומנויות, והמחנך משלב את כל אלה לכדי תהליך מקיף של עיצוב אישיות וזהות.

הבנת תפקידו הייחודי של כל איש מקצוע, והשילוב ביניהם, היא המפתח ליצירת מערכת חינוך מקיפה ומעצימה. מערכת כזו מכינה את תלמידינו לא רק להצלחה בלמידה, אלא גם לחיים מלאי משמעות וערך, תוך שמירה על זהותם היהודית והחרדית.

האתגרים רבים, אך ההזדמנויות והפוטנציאל לצמיחה והתפתחות גדולים אף יותר. באמצעות שיתוף פעולה הדוק בין כל הגורמים – אנשי המקצוע, ההורים והקהילה – נוכל להבטיח את חינוכו המיטבי של הדור הבא.

בשבוע הבא נמשיך את מסענו בתפקידים נוספים וחשובים.

בהצלחה!

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ (2 מתוך 3): המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%93%d7%b3-2-%d7%9e%d7%aa%d7%95%d7%9a-3-%d7%94%d7%9e%d7%97%d7%a0%d7%9a-%d7%94%d7%a6/ Wed, 31 Jul 2024 19:23:46 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6867 תפקידים, אתגרים, ודגשים ייחודיים במערכת החינוך החרדית

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ (2 מתוך 3): המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בטור הקודם עסקנו במהות תפקיד המחנך במערכת החינוך החרדית. הדגשנו את מרכזיותו של המחנך כציר המרכזי במערכת, המשלב בין תפקידי ההוראה, הייעוץ והתמיכה הרגשית. הסברנו כיצד המחנך משמש כדמות אבהית ושליח של ההורים, ואת חשיבותו בעיצוב אישיותו הכוללת של התלמיד.

תפקידו של המחנך הוא המורכב ביותר בכל מערכת החינוך, ונפרוס כאן את רכיביו המרכזיים:

"אדריכל חברתי": המחנך הוא האחראי על האקלים החברתי, על תחושת הביטחון, על ההתפתחות הטובה של הקשרים בין התלמידים, ועל כך שמרכז הכובד הכיתתי מבחינה חברתית יהיה עם מידות טובות ונקי מעוולות של התלמידים, אחד כלפי זולתו. המחנך אחראי לפתח את הלכידות החברתית, המנהיגות, והאחריות בכיתתו, ולעודד יוזמות חיוביות שהתלמידים מעוניינים לקדם. בתוך כך, המחנך מנחה את "שעת המחנך" השבועית, שמטרתה להעביר את התלמידים תהליך חינוכי באופן חווייתי, מודע, חברתי וערכי, ולאפשר להם לעשות רפלקציה על ההתפתחות שלהם. דבר זה נכון גם בעת שגרה וגם בעיתות אחרות שבהן האקטואליה שואבת את הקשב והמחנך הראוי מנצל את הקשר שלו עם התלמידים לשימוש נכון בסיטואציה על מנת לחזק את החוסן ולבנות עוד את האישיות שלהם. מחנכים חסרי מודעות ומיומנויות הנחיה, מבזבזים את השעה היקרה הזו בטיפול בבעיות משמעת, בעניינים פרוצדורליים, בשחרור לשעה חופשית, או בהשלמת פער לימודי.

מנחיל ערכים: המחנך אחראי להטמעת הערכים שיסייעו למתחנך לבסס את הזהות שלו. הנחלת ערכים איכותית לא מכוונת רק לשנה הקרובה אלא מכוונת לשלב הבוגר יותר של החיים, שבו האדם נדרש להביא לידי ביטוי את הערכים אותם רכש בגיל הילדות (בדרך כלל אנו מכוונים לגיל 25 ומעלה). נאמר: "חנוך לנער… גם כי יזקין…". חינוך טוב הוא חינוך שמתווך בין הטמעת ערך להפיכתו לערך שהמתחנך בחר בו ("על פי דרכו").

מפתח מיומנויות: המחנך אחראי על הקניית הכלים שיסייעו למתחנך להתמודד עם אתגרי החיים ובין השאר לקיים את הערכים שלו – כגון דחיית סיפוקים, קבלת החלטות להווה ולטווח הארוך, תעדוף, ניהול זמן, פתרון בעיות, וניהול קונפליקטים.

יצירת חזון לכל תלמיד: מחנך טוב בונה תכנית חינוכית שנתית הממוקדת בתלמידי הכיתה שלו, ומסייע לכל תלמיד ליצוק לעצמו חזון – תמונה עתידית, שתעזור לו לנוע קדימה בבהירות בהתפתחות שלו. תלמידים שיש להם תמונת עתיד של עצמם וכאלו שאין להם – הם מה שמבדיל בין מחנך טוב למחנך שמזניח את העיקר.

מודל לחיקוי: המחנך משמש דוגמה אישית לתלמידיו. התנהגותו, גישתו לחיים וערכיו משפיעים על תלמידיו יותר מכל למידה. דוגמה אישית שלילית מצד המחנך, יוצרת סימני שאלה אצל המתחנכים וזהו מסר כפול והרסני.

מטפח זהות ושייכות: המחנך עוזר לתלמידים לגבש זהות יהודית חזקה ולהתחבר לתורה ולמצוות ממקום של בחירה ושייכות (ולא רק סמכות). זהו תהליך רגיש של בחירה מחדש בדרכם של ההורים שכל מתבגר חווה באיזה שהוא שלב, והמחנך שם כדי לעזור לזה לקרות נכון.

מפתח חשיבה ביקורתית: בדומה למורה המקצועי, המחנך מעודד את תלמידיו לחשוב באופן עצמאי, לשאול שאלות ולפתח תפיסת עולם מגובשת שהולמת את הערכים שלהם ומאפשרת סינון אמת משקר. חשיבה ביקורתית מאפשרת לחסום פיתויים, היגררות על ידי חברים שליליים, ושמירת מרחק מסכנות הנפוצות בגיל הנעורים. בתורה היא גם מפתח ליזמות ועשייה חברתית חיובית.

מנהל מקרה (Case Manager): המחנך הוא המתכלל ומנהל של כל הטיפול בתלמיד. הוא מרכז את כל המידע על התלמיד, מתאם בין כל הגורמים המטפלים (מורים מקצועיים, יועץ, פסיכולוג וכו'), ומוודא שהתלמיד מקבל את כל התמיכה הנדרשת. הוא האחראי על ראייה הוליסטית של צרכי התלמיד ועל יצירת תכנית פעולה מקיפה לקידומו האישי גם כשיש אתגרים מיוחדים וגם כשאין.

מקשר עם ההורים: המחנך אחראי ליצירת קשר מיטבי ומתמשך עם הורי התלמידים. הוא משתף אותם בהתקדמות ילדיהם, מתייעץ איתם בנוגע לאתגרים ומשתף פעולה איתם בתהליך החינוכי. קשר זה חיוני להצלחת התלמיד ולבניית מערכת תמיכה יציבה סביבו.

בטור הבא נעסוק באתגרים הייחודיים העומדים בפני המחנך במערכת החינוך החרדית. נדון בקשיים כמו איזון בין תפקידים שונים, תיאום בין גורמים מרובים, התמודדות עם שינויים חברתיים, שמירה על רלוונטיות של ערכים מסורתיים, וטיפוח אינדיבידואליות בתוך מסגרת קהילתית. כמו כן, נבחן את האתגר של בניית שותפות עם ההורים והתמודדות עם דרישות המערכת.

הבנת אתגרים אלו תסייע לנו להעריך את מורכבות תפקיד המחנך ואת חשיבותו הקריטית בחינוך הדור הבא.

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳ (2 מתוך 3): המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳: (1 מתוך 3) המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%93%d7%b3-1-%d7%9e%d7%aa%d7%95%d7%9a-3-%d7%94%d7%9e%d7%97%d7%a0%d7%9a-%d7%94%d7%a6/ Thu, 25 Jul 2024 15:54:00 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6811 תפקידים, אתגרים, ודגשים ייחודיים במערכת החינוך החרדית

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳: (1 מתוך 3) המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בטורים הקודמים סקרנו את תפקידיהם של המטפל הנפשי, היועץ החינוכי והמורה (ניתן למצוא את כל הטורים באתר 'אחוות תורה'). הפעם נתמקד בדמות המרכזית שאמורה לסנכרן ולעיתים לייצג במידה מסוימת את כל התפקידים הללו – המחנך.

מקצוע החינוך הוא פרופסיה בפני עצמה ומחנך הוא לא "חצי יועץ חינוכי" או "רבע מטפל", אלא מנחיל הערכים ובונה הזהות של הילד. מסיבה זו, הקשר וההתאמה בין דמותו של המחנך לעולם הערכי של ההורים ורוח המוסד, קריטית ממש. וזאת בשונה מאנשי מקצוע טיפוליים, שצריכים רק שלא לסתור את הדרך החינוכית.

תפקידו העיקרי של המחנך, בשונה משאר אנשי המקצוע, הוא להיות הדמות הקרובה ביותר לתפקיד "אבא" בחפיפה ובסיוע לאבא הביולוגי. המחנך הוא שליחם של ההורים שנצטוו לחנך את ילדיהם אך אין בידם כיום זמן מספק, פניות נפשית, וניתוק רגשי הנדרש לעיתים בתקופתנו במיוחד בחינוך גיל הנעורים.

בתוך המסגרת הזו נמצאים מחנכים מכל הרצף, מאלו שמבינים את תפקידם המשמעותי ומנסים לבצע אותו מאינטואיציה בריאה, עד אלו שחושבים שתפקידם הוא רק ללמד, ומדי פעם, בצער רב, לטפל בבעיות משמעת שאין מישהו אחר שיטפל בהם. הראשונים יוזמים ומעורבים, והאחרים פחות.

ישנם גם מחנכים שלמדו את מקצוע החינוך באופן שיטתי, אך הם לא רבים. אלו ואלו יכולים להתחדד יותר בתפקידו המשתנה של המחנך, ובידע הנדרש לו על מנת לבצע את תפקידו בדורנו זה. תחום החינוך החברתי-ערכי הוא התחום העוסק במקצוע החינוך כפרופסיה והלומדים אותו עוסקים בלמידת מקצוע החינוך (בנפרד מתחום הוראת תחומי הידע) במשך שנתיים לפחות.

חשוב להדגיש את המעמד הייחודי והיוקרתי של מקצוע החינוך, ובמיוחד של תפקיד המחנך. בעוד שכל אנשי המקצוע – המטפל, היועץ והמורה המקצועי – תורמים תרומה חשובה, המחנך ניצב בראש הפירמידה החינוכית. הוא האחראי הבלעדי על עיצוב אישיותו הכוללת של התלמיד ועל הכנתו לחיים מלאים ומשמעותיים.

יוקרתו של מקצוע החינוך נובעת מהאחריות העצומה המוטלת על כתפי המחנך. בעוד שמקצועות אחרים מתמקדים בהיבטים ספציפיים של התפתחות התלמיד, המחנך אחראי על התמונה הכוללת. הוא זה שמעצב את עתיד החברה כולה, דור אחר דור.

חז"ל הדגישו את חשיבותו של המחנך באומרם: "…שאביו הביאו לעולם הזה, ורבו שלימדו חכמה מביאו לחיי העולם הבא" (בבא מציעא פרק ב משנה יא). בניגוד לבעלי מקצועות אחרים, השפעתו של המחנך היא ארוכת טווח ועמוקה. הוא מטביע חותם בל יימחה על נפשו של התלמיד, מעצב את אישיותו, ערכיו ותפיסת עולמו. זוהי אחריות עצומה שאין דומה לה במקצועות אחרים.

בטור הבא נעמיק בתפקידים הספציפיים של המחנך במערכת החינוך החרדית. נסקור את מגוון המשימות והאחריויות המוטלות על כתפיו, כגון היותו "אדריכל חברתי", מנחיל ערכים, מפתח מיומנויות, יוצר חזון אישי לכל תלמיד, ומודל לחיקוי. נבחן כיצד המחנך מטפח זהות ושייכות, מפתח חשיבה ביקורתית, ומשמש כמנהל מקרה ומקשר עם ההורים. הבנת מורכבות תפקיד המחנך תסייע לנו להעריך את חשיבותו המכרעת בעיצוב דור העתיד.

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ד׳: (1 מתוך 3) המחנך – הציר המרכזי במערכת החינוך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע – חלק ג': המורה המקצועי https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%92-%d7%94%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2%d7%99/ Thu, 18 Jul 2024 12:22:35 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6754 תפקידים, אתגרים ודגשים ייחודיים במערכת החינוך החרדית

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ג': המורה המקצועי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בטור הקודם דנו בתפקידו של היועץ החינוכי. הפעם נתמקד במורה המקצועי ובתפקיד המורה כמעביר ידע. אף שתפקידו הראשי של המחנך (המונחה על ידי רכז החינוך החברתי-ערכי הבית-ספרי) הוא להיות אחראי על הנחלת הערכים והמיומנויות הנצרכות, המורים המקצועיים מסייעים בכך משמעותית, תוך תרומה להתפתחות הרב-ממדית של התלמידים. רב-ממדיות זו חשובה מאוד לפיתוח המוטיבציה והכישרונות של הילדים, שכן היא חושפת אותם למגוון תחומים המעניקים ביטחון וייחודיות.

תפקידו של המורה המקצועי מתבטא בריבוי מטלות ותפקידים:

1. העברת ידע מקצועי: הוראת התכנים העיקריים של המקצוע.

2. יצירת סקרנות ועניין סביב הלמידה והיישומים הערכיים שלה: קישור תחום הדעת לערכים ומשמעות בחיי התלמידים, מה שנקרא לעיתים "למידה משמעותית".

3. קישור לחיי היומיום ולעתיד: הדגמת הרלוונטיות של הידע הנרכש. חלק מהידע לא נחשב בעיני הילדים כרלוונטי ללא תיווך מספק של המורה.

4. חיזוק זהות ושייכות: סיוע בהבנת הזהות והשייכות התרבותית במקצועות הרוח (גם אלו שלא מוגדרים כמקצועות תורניים), למשל מקצוע ההיסטוריה שהמיקודים בו יהיו שונים בין עם לעם ובין יהודים שומרי מצוות לאלו שאינם.

5. פיתוח מיומנויות למידה ומיומנויות המאה ה-21: מיומנויות המאה ה-21 הן קבוצת מיומנויות שהוגדרו במחקרים כמיומנויות קריטיות לחיים תקינים בעולם כיום. בין מיומנויות אלו קיימות מיומנויות שיכולות להתפתח מאוד תחת שרביטם של המורים המקצועיים, למשל: למידה עצמאית, עמידה מול קהל, חשיבה רפלקטיבית, חשיבה ביקורתית, עבודת צוות, יצירתיות, פרואקטיביות, פתרון בעיות ואוריינות דיגיטלית. מיומנויות אלו, כשהן משולבות בתוך השיעורים, תורמות להטמעת הידע, הופכות אותו לרלוונטי, מסייעות לתלמיד בהתפתחותו האישית, וכך מוסיפות למעמד המורים בעיני התלמידים וההורים.

6. תכנון סיורים לימודיים: מורה מקצועי ברמה גבוהה יוזם סיורים לימודיים בתחום הידע, שימחישו לתלמידים את הלמידה, למשל סיור למוזיאון בלימוד היסטוריה, סיור לאתרי מורשת בלימודי תנ"ך, או סיור לטבע בלימודי מדעים.

7. הנחלת ערכים "על הדרך": שילוב ערכים בהוראה השוטפת. באמצעות שימת לב לקשר בין הנלמד לבין שאלות ערכיות, מורה יכול להנחיל ערכים לעיתים בצורה אפקטיבית יותר מאחרים בגלל האגביות של הלמידה שמעקרת מנגנוני התנגדות. למידה מבוזרת כגון למידה מבוססת פרויקטים (P.B.L) יכולה לסייע למורים מקצועיים בהבניית מגוון גדול של מיומנויות ביעילות מרבית.

אתגרים ייחודיים למורה המקצועי

ריבוי כיתות ותלמידים: מורים מקצועיים מלמדים הרבה תלמידים והרבה כיתות. הקשר עם כמות גדולה של תלמידים, הורים ומחנכי כיתות יוצר אצלם עומס רב.

לחץ להספק:
התמודדות עם דרישות תוכנית הלימודים ולעיתים עם לחצים מההורים, גורמת שחיקה למורים המקצועיים ומשאירה את האכפתיים מביניהם במתח מתמיד.

ניהול כיתה: מורה מקצועי עלול לחוות אתגרים שונים בניהול כיתה מכיוון שאין לו מספיק זמן או מעמד ליצירת קשר משמעותי עם התלמידים וההורים.

זמני הלמידה: זמן הפעילות של מורים מקצועיים לרוב הוא בשעות ה"קשוחות" של היום כשהילדים כבר עייפים ולעיתים פחות קשובים.

מוטיבציה: ישנם הורים שתופסים את לימודי המקצועות ככורח נדרש ולא כתחומים חשובים. במקרים חריגים יש גם מורים שלא ברור להם עד הסוף למה התלמידים שלהם זקוקים למקצוע שאותו הם מלמדים. אירוע כזה נפוץ יותר אצל מורים שהמקצוע "הונחת" עליהם בהיעדר מורה מתאים יותר או שלא הוכשרו להוראת התחום באופן מסודר.

התאמת חומרי לימוד לרמות שונות: התמודדות חכמה עם רמות שונות של ידע ויכולות אצל התלמידים.

השתלמויות מקצועיות:
עדכון בחידושים בתחום הדעת, למידת שיטות הוראה חדשניות, ולמידת כלי הוראה דיגיטליים חדשים.

דגשים מיוחדים במסגרת החינוך החרדי

רגישות רוחנית: הצגת תכנים באופן נכון מבחינה ערכית ותורנית.

עידוד חשיבה ביקורתית: פיתוח יכולת ניתוח וחשיבה עצמאית תוך שמירה על מסגרת של קבלת עול ויראת שמים.

שיתוף פעולה עם המחנכים: תיאום מתמיד להעלאת קרנו של התחום הלימודי אותו המורה מלמד מול הצוות החינוכי הנוסף וההורים על מנת שהתלמידים ישמעו מכולם שכדאי להשקיע בתחום הזה.

קיום "ימי שיא" וסיורים: במערכות החינוך החרדיות התלמידים יוצאים לסיורים, מסעות וטיולים, במידה פחותה באופן ניכר מבמערכות החינוך האחרות. מורה מקצועי טוב צריך להתאמץ יותר שיתקיימו סיורים בתחום הידע שהוא מלמד.

העמקת אהבת הידע: הדגשת ערך אהבת הידע מנקודת מבט יהודית ותורנית.

טהרת הלמידה: התאמת תכנים שמקורם בעולם האקדמי-מקצועי באופן שיבנה אצל התלמידים זהות חזקה של יהודים שיראתם קודמת לחכמתם, ויחד עם זאת שמירה על רמה גבוהה של התכנים.

בטור הבא נעמיק בתפקיד המחנך, ונבחן את האחריות הכוללת שלו בהטמעת ערכים ומיומנויות, תוך שיתוף פעולה עם המורים המקצועיים והצוות החינוכי כולו.

בהצלחה!

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ג': המורה המקצועי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע – חלק ב': הייעוץ החינוכי https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%91-%d7%94%d7%99%d7%99%d7%a2%d7%95%d7%a5-%d7%94%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9b%d7%99/ Fri, 12 Jul 2024 01:58:56 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6709 השבוע נכיר את תפקידו המורכב של היועץ החינוכי במערכת החינוך ונסביר כיצד עבודתו משתלבת במסגרת החינוך החרדי, תוך הדגשת ההבדל בינו לבין המטפל הנפשי

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ב': הייעוץ החינוכי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בטור הקודם דנו בתפקידו של המטפל הנפשי. הפעם נתמקד בדמות חשובה נוספת במערכת החינוך – היועץ החינוכי. חשוב להבין שהייעוץ החינוכי נגזר מעולם הטיפול הנפשי, ולכן, בדומה למטפל, גם היועץ החינוכי מתמקד בעיקר ברווחה הנפשית של התלמידים ולא בהקניית ערכים. בעוד שהמטפל הנפשי עובד בעיקר עם מקרים פרטניים של קשיים רגשיים, היועץ החינוכי פועל ברמה המערכתית של בית הספר ומהווה גשר בין התלמידים, המורים, ההורים וגורמי הטיפול השונים.

תפקידו של היועץ החינוכי מורכב ורב-ממדי:

תמיכה רגשית: מספק אוזן קשבת ותמיכה ראשונית לתלמידים המתמודדים עם קשיים רגשיים, חברתיים או לימודיים.

גישור והכוונה: משמש כמתווך בין התלמידים, המורים וההורים, ועוזר בפתרון קונפליקטים ובשיפור התקשורת.

אבחון והפניה: מזהה תלמידים הזקוקים לעזרה מקצועית נוספת ומפנה אותם לגורמים המתאימים, כמו פסיכולוגים או מטפלים מקצועיים אחרים.

פיתוח תוכניות מניעה:
מפתח ומיישם תוכניות לקידום רווחה נפשית, מניעת אלימות, והתמודדות עם לחץ וחרדה.

ייעוץ למורים ולהנהלה: מספק תמיכה וייעוץ לצוות החינוכי בנושאים הקשורים לרווחת התלמידים ולאקלים הבית ספרי.

בדומה למטפל, אחד האתגרים המרכזיים בעבודת היועץ החינוכי הוא התמודדות עם סטיגמות. רבים עדיין רואים בפנייה ליועץ סימן לחולשה או לבעיה. כדי להתמודד עם זה, חשוב שהיועץ יפעל לבניית אמון עם התלמידים וההורים, ויסביר את תפקידו כמשאב תומך ולא כ"פתרון לבעיות" בלבד.

ביניים: כיצד אמורה להיראות עבודת הייעוץ החינוכי?

1. פגישות אישיות: מקיים פגישות קבועות עם תלמידים הזקוקים לתמיכה מתמשכת.

2. סדנאות כיתתיות: מעביר יחד עם המחנך סדנאות מניעה בנושאים מורכבים כמו התמודדות עם לחץ או מניעת בריונות וכדומה.

3. ישיבות צוות: משתתף בישיבות צוות ומספק תובנות לגבי צרכי התלמידים.

4. קשר עם ההורים: מקיים שיחות עם הורים כדי לתאם את הטיפול בילדיהם ולספק הדרכה הורית.

5. פיתוח תוכניות: מפתח ומיישם תוכניות בית ספריות לקידום רווחה נפשית וחברתית.

במסגרת החינוך החרדי, היועץ יכול להיות רגיש לאלמנטים מיוחדים בעבודתו, למשל:

1. להיות פתוח לשימוש בסיפורי חז"ל ופרשת השבוע כמקור להשראה ודיון, אם הדבר רלוונטי לתלמיד.

2. להכיר בחשיבות של פרקטיקות דתיות כגון תפילה עבור תלמידים מסוימים בהתמודדות עם לחץ וחרדה ומצד שני לזהות אם יש פרקטיקות דומות שיוצרות חרדה ואובססיות.

3. לחבר ערכים יהודיים כגון השתתפות במעשי חסד ובפעילויות קהילתיות, עם הפרקטיקות לחיזוק הביטחון העצמי והתחושה של משמעות אצל התלמידים.

חשוב לזכור שהיועץ החינוכי אינו מחליף את המטפל הנפשי. במקרים של קשיים רגשיים מורכבים, על היועץ להפנות את התלמיד לטיפול מקצועי. עם זאת, היועץ ממלא תפקיד קריטי במערכת החינוך, בזיהוי מוקדם של קשיים ובמתן תמיכה ראשונית.

בנוסף, כדאי לשים לב שבלא מעט מוסדות חינוך פונקציה זו חסרה, במיוחד במוסדות לבנים. הורים יכולים לשאול ולברר האם קיים יועץ חינוכי במוסד ולבחור את מוסד החינוך בהתאם למקצועיותם ועיסוקם ברווחת התלמיד.

בטור הבא נעסוק במקצוע ההוראה ונראה כיצד המורה בתפקידו כמלמד תכנים, משתלב במערך הצמיחה הכולל של התלמידים.

בהצלחה!

הפוסט הכרת אנשי המקצוע – חלק ב': הייעוץ החינוכי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרת אנשי המקצוע (חלק ראשון: טיפול) https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%a0%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%a6%d7%95%d7%a2-%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%90%d7%b3-%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c/ Fri, 05 Jul 2024 00:45:22 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6643 מהו תפקידם של אנשי המקצוע בתחומי החינוך והנפש בסיוע לילדינו? כך נדע לנווט בין אנשי המקצוע השונים ולבחור את הטיפול המתאים ביותר למשפחתנו. א: המטפל הנפשי.

הפוסט הכרת אנשי המקצוע (חלק ראשון: טיפול) הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
השבוע נפתח בסדרה של ארבעה טורים העוסקים במקצועות מפתח בעולם החינוך: המטפל הנפשי (פסיכולוג או עו״ס קליני), היועץ החינוכי, המורה (מקצוע ההוראה), והמחנך. כבר כאן יש לציין שתפקידם של המורה והמחנך בדרך כלל מתכנס לדמות אחת, אך לפעמים זה רק בכותרת ולא בפועל.

הטור הזה יעסוק בתפקידו של המטפל הנפשי.

כאשר ילדינו נתקלים בקשיים רגשיים או/ו התנהגותיים שאינם במסגרת הידע של צוות בית הספר, עלינו לשקול פנייה לטיפול נפשי מקצועי. לעיתים ההצעה תגיע מהצוות החינוכי, לעיתים מדובר על אתגרים שצוות חינוכי אמיתי אמור לדעת לסייע בהם, אך בחלק מהמוסדות יש חוסר בידע חינוכי של פיתוח מיומנויות חברתיות-רגשיות, ולכן בחירת מוסד חינוכי היא גם חלק מהסיפור.

אולם אם נחזור למצבים שבאמת דורשים טיפול, החלטה זו מלווה לעיתים בהתלבטויות. כיצד נשלב בין החינוך הראוי עבורנו לבין הגישות הטיפוליות המודרניות? איך נתמודד עם החשש מסטיגמה כלפי הטיפול וסטיגמות חברתית? והאם טיפול בכלל עוזר?

התמודדות עם סטיגמות כלפי טיפול נפשי היא אתגר משמעותי. חשוב להבין שבקשת עזרה היא סימן לחוזק, לא לחולשה. כדאי לשתף אנשי אמון בסביבתכם ולהסביר את חשיבות הטיפול. זכרו, בריאות הנפש חשובה לא פחות מבריאות הגוף, ודאגה לה היא מצווה של "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". ניתן גם להיעזר ברב או דמות משמעותית עבורכם שיכולים לתת גיבוי ולגיטימציה לתהליך הטיפולי. תמיכה סביבתית זה תמיד טוב.

האתגר המרכזי בשימוש בכלי הטיפולי נובע מהתנגשות אפשרית בין גישות טיפוליות מסוימות לבין ערכים יהודיים. למשל, גישות פסיכולוגיות המבוססות על ה״אני״ עשויות לעודד אינדיבידואליזם קיצוני, המנוגד לתפיסה היהודית של ציות לציווי האלוקי. דוגמה לכך היא מטפל המעודד מתבגר להתמקד אך ורק ברצונותיו האישיים, מבלי להתחשב בהלכה, או בהשלכות על משפחתו.

אולם, אין פירוש הדבר שעלינו להימנע מטיפול נפשי. להפך, עלינו לחפש דרכים לשלב את הטיפול עם ערכינו.

הנה כמה עקרונות מנחים:

בחירת גישה טיפולית מתאימה: חפשו מטפלים המשלבים טכניקות התנהגותיות-קוגניטיביות ומכבדים את הערכים שלכם. שימו לב שאת תהליך הטיפול כדאי לחבר עם משמעות ויצירת חלום, מה שפחות קיים בעולם הטיפול.

שילוב רפלקציה ואמונה: תהליכי התבוננות פנימית ורפלקציה יכולים להשתלב היטב עם עקרונות האמונה. אלו כלים חינוכיים בעיקרם שמטפל יכול להשתמש בהם כחלק מהטיפול.

מעורבות משפחתית: שילוב המשפחה בתהליך הטיפולי חיוני להצלחתו.

סבלנות והתמדה: הטיפול הנפשי הוא תהליך הדורש זמן. תנו לטיפול את הזמן שלו בלי לדחוק את הקץ.

חיזוק זהות יהודית: שלבו לימוד תורה, תפילה והשתתפות בחיי הקהילה כחלק מהתהליך הטיפולי. הנפש צריכה להתמלא בטוב.

שיתוף פעולה עם רבנים: במיוחד בקהילה החרדית, כאמור לעיל, שיתוף פעולה עם רבנים יכול לתרום משמעותית לתהליך הטיפולי, במיוחד למי שעבורם הם דמות משמעותית.

מרכזי ייעוץ תורניים: ישנם מרכזים המשלבים טיפול מקצועי עם הכוונה דתית. מומלץ לפנות למרכזים אלו בסוגיות ייחודיות בהן הם מתמחים.

איך אמור להיראות הטיפול הנפשי? 

טיפול אפקטיבי הוא תהליך מובנה ומותאם אישית. הוא מתחיל באבחון מקיף של הקשיים והצרכים של המטופל. לאחר מכן, מגבשים תוכנית טיפול עם יעדים ברורים. הפגישות הטיפוליות כוללות שיחות, תרגילים ומשימות שמטרתם לפתח מיומנויות התמודדות, לשנות דפוסי חשיבה לא יעילים, ולחזק את הביטחון העצמי. בהקשר היהודי, הטיפול עשוי לכלול גם אלמנטים של חיזוק אמוני. חשוב שהמטפל יהיה קשוב, אמפתי ומכבד את ערכי המטופל ומשפחתו.

חשוב לזכור שחינוך איכותי, המשלב ערכים עם התייחסות לצרכים הרגשיים של הילד, יכול לשמש כגורם מגן או מסייע בהתמודדות עם אתגרים נפשיים. לדוגמה, בית ספר המשלב תוכנית לפיתוח מיומנויות ובתוכה ויסות רגשי, יכול לעזור לתלמידים להתמודד עם לחץ וחרדה.

וכאן חשוב להדגיש: טיפול נפשי עוסק בסבל אנושי ובשאיפה לרווחה נפשית ואינו עוסק בערכים, אך יחד עם זאת אנחנו כהורים יכולים לחזק את הטיפול עם חינוך לערכים יהודיים ולדאוג שהטיפול לא יסתור אותן. הגישות הטיפוליות עצמן לא עוסקות בערכים אך מטפל דתי ידע כנראה לחבר ולגשר את הטיפול לערכים שלכם.

עם זאת, חשוב להדגיש: אין להתפשר על איכות והכשרת איש המקצוע. מטפל שלא עבר הכשרה מסודרת עלול לגרום נזק רב במקרה של אתגר נפשי אמיתי. תמיד בדקו את הכשרתו ורישיונו של המטפל.

בטור הבא נעסוק בתפקידו של היועץ החינוכי ונראה כיצד הוא משתלב במערך התמיכה הכולל בילדינו.

בהצלחה!

הפוסט הכרת אנשי המקצוע (חלק ראשון: טיפול) הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חינוך למנהיגות – הכרח קיומי בתקופתנו https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%9c%d7%9e%d7%a0%d7%94%d7%99%d7%92%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%97-%d7%a7%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%91%d7%aa%d7%a7%d7%95%d7%a4%d7%aa%d7%a0%d7%95/ Tue, 25 Jun 2024 13:53:47 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6597 להצמיח מנהיגים מהבית: מדריך להורים ומחנכים לפיתוח יכולות הובלה והשפעה בקרב הדור הצעיר

הפוסט חינוך למנהיגות – הכרח קיומי בתקופתנו הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
אחת המטרות של החינוך החברתי-ערכי, היא פיתוח מנהיגות בקרב הנוער. בעידן הנוכחי, חינוך ילדינו למנהיגות אינו מותרות – זהו הכרח קיומי. הסיבה לכך היא שאנו חיים בעולם שבו כוחות רבים מנסים להשפיע ולעצב את תפיסת העולם שלנו ושל ילדינו. המדיה, התנועות החילוניות, התרבות הצרכנית, הפרסומות – כולם מתחרים על תשומת הלב ועל הלבבות.

אם לא נחנך את ילדינו להיות מנהיגים, הם עלולים להיות מונהגים על ידי הכוחות האלה, להיסחף אחר ערכים ומסרים שמנוגדים לאורח החיים היהודי שאנו מאמינים בו.

כיהודים מאמינים, אנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות צופים פסיביים בעולם שמשתנה במהירות. אנו נדרשים להיות שחקנים פעילים, מעצבי מציאות, מנהיגים שפועלים מתוך הערכים והאמונות שלנו. וזה מתחיל בחינוך שאנו נותנים לילדינו בבית.

הנה כמה דרכים לטפח את המנהיגות בילדים שלנו, תוך דגש על טיפוח תחושת השייכות, האחריות והמסוגלות:

1. טיפוח תחושת שייכות

עזרו לילדים להרגיש חלק בלתי נפרד מהמשפחה, מהקהילה ומעם ישראל כולו. ספרו להם סיפורים על ההיסטוריה המשפחתית והקהילתית, הדגישו את השייכות לכל עם ישראל בחגים ובמועדים, ועודדו אותם להשתתף בפעילויות של אחדות העם בגווניו השונים. ככל שהם ירגישו יותר שייכות, כך יגבר הרצון שלהם לתרום ולהנהיג.

2. חיזוק תחושת אחריות

תנו לילדים תפקידים ומשימות בהתאם לגילם ויכולותיהם. זה יכול להיות בעזרה בבית, בהדרכת אחים צעירים יותר או בהתנדבות בקהילה. הראו להם שאתם סומכים עליהם ומאמינים ביכולתם לקחת אחריות. עם הזמן, הם יפנימו את תחושת האחריות וייקחו יוזמה גם בתחומים נוספים.

3. פיתוח תחושת מסוגלות

עודדו את הילדים לחלום בגדול ולהאמין ביכולתם להגשים. חגגו את ההצלחות שלהם, גם הקטנות, ועזרו להם ללמוד מהאתגרים והכישלונות. כשהם יאמינו בעצמם ובכוחות שלהם, הם לא יפחדו לצאת מאזור הנוחות ולקחת על עצמם תפקידי הובלה.

4. דיאלוג על ערכים ובחירות

שוחחו עם הילדים על הערכים והאמונות שמנחים אתכם בחיים ובהחלטות שאתם מקבלים. הראו להם איך אתם שוקלים דילמות מוסריות ומתמודדים עם לחצים חברתיים. ככל שהם יבינו יותר את תהליכי החשיבה והבחירה שלכם, כך יוכלו ליישם אותם בעצמם כשיגיעו לצמתים משלהם.

5. הענקת אוטונומיה הדרגתית

ככל שהילדים גדלים, תנו להם יותר מרחב לקבל החלטות ולעצב את חייהם. כמובן, תוך השגחה והדרכה מתאימה. זה יכול להיות בבחירת חוגים וחברים, בניהול זמן הפנאי או בהתנדבות לתפקידים בבית הספר. ככל שהם יתנסו יותר בלהוביל את עצמם, כך יפתחו את היכולות והביטחון הנדרשים למנהיגות.

6. העצמה דרך סיפורי מופת

חשפו את הילדים לסיפורים על מנהיגים יהודיים לאורך ההיסטוריה ובימינו. דברו על האתגרים שעמדו בפניהם, על ההחלטות הקשות שנאלצו לקבל ועל ההשפעה העצומה שהייתה להם. סיפורים אלה יכולים לשמש השראה ומודל לחיקוי, ולהראות לילדים שגם הם מסוגלים להוביל שינוי.

ביניים: לא לגונן, להכין

זכרו, המשימה שלנו איננה רק לגונן על הילדים מפני העולם, אלא להכין אותם אליו. לתת להם את הכלים, הביטחון והאמונה להתמודד עם האתגרים, לצלוח את המכשולים, ולהוביל בעוצמה ובחמלה.
גם אם נתעלם מהעולם ונסתיר אותו מהם בגיל צעיר, הם יפגשו אותו בגיל ההתבגרות ממילא, אך בלי התיווך ורשת הביטחון שלנו. החיסון צריך לבוא לפני החשיפה.

אנו חיים בזמנים מרתקים ומאתגרים. הרבה דברים משתנים, הרבה ודאויות מתערערות. אבל דבר אחד נשאר קבוע ויציב – התורה והערכים שלנו. זהו המצפן שיכול וצריך להנחות אותנו ואת ילדינו בנתיב החיים.

אנחנו צריכים לגדל דור שבניו יודעים לעמוד איתן מול הרוחות המנשבות, ולהוביל את עצמם, את משפחתם ואת האחרים, בדרך של אמת.

בעולם משתנה, המנהיגות היהודית האותנטית היא צורך השעה. אין בזה ואקום. אם לא נחנך את הילדים שלנו להיות כאלה, מישהו אחר יהיה שם, עם עולם ערכים שונה, ותפיסות שונות. זה סיכון גדול מדי.

בהצלחה!
שניאור

הפוסט חינוך למנהיגות – הכרח קיומי בתקופתנו הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
מתן תורה, תכל'ס | טור המשך https://www.achvat.co.il/%d7%9e%d7%aa%d7%9f-%d7%aa%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%aa%d7%9b%d7%9c%d7%a1-%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%94%d7%9e%d7%a9%d7%9a/ Fri, 14 Jun 2024 11:18:00 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6502 כיצד להנחיל לילדיהם את ערכי התורה באופן שיהפכו לחלק בלתי נפרד מאישיותם ומהתנהגותם

הפוסט מתן תורה, תכל'ס | טור המשך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הורים יקרים, כשאנחנו חושבים על לימוד תורה עם ילדינו, לעתים קרובות המיקוד הוא על הידע, על ההבנה, על היכולת לצטט ולדקלם. לצערנו במוסדות רבים מתמקדים בהספקים (וזו טעות אדירה שאין כאן המקום לעסוק בה) אבל האם זו באמת המטרה? האם די בכך שהילדים שלנו יהיו בקיאים בפרטי ההלכות והמדרשים? או שאולי, התכלית האמיתית היא הרבה מעבר לכך – שהתורה תהפוך לדרך חיים, למציאות מוחשית, במיוחד בתחום של בין אדם לחברו, אך לא רק.

הבה נחשוב על זה לרגע: מה התועלת בלדעת בעל פה את כל הלכות לשון הרע, אם בפועל אנחנו ממשיכים לדבר רע על אחרים? מה הערך של שינון דיני צדקה, אם לא פותחים את הכיס והלב לנזקקים? כיצד אנחנו נראים כשאנחנו עוסקים בסוגיית ״בור ברשות הרבים״ או ״ועשית מעקה לגגך״ ובפועל מתנהלים הפוך?

התורה לא ניתנה כתרגיל אינטלקטואלי, אלא כהדרכה לחיים של קדושה, חסד ויושר. וזו המשימה שלנו כהורים – לא רק ללמד את המילים, אלא להטמיע את המסרים והמעשים.

כשאני שואל אנשי חינוך כיצד מלמדים על צדקה, לכולם יש תשובות טובות, אך כשאני שואל אותם כיצד מטמיעים את הערך של צדקה כך שבגיל 30 הוא יהיה חזק אצל המתחנך (גם כי יזקין) אני מקבל תשובות של ״מדברים על זה״. זה לא מספיק ולא פועל את פעולתו.

ובמקרים כאלו כדאי לחזור לאחריות ההורית על החינוך ולא לסמוך על אף אחד אחר.

אז איך כדאי לנו ללמוד עם הילדים באופן של לשמור ולעשות? הנה כמה עצות.

 

  1. דגש על המעשה

כשאתם לומדים עם הילדים, הדגישו תמיד את החיבור בין הלימוד לעשייה. אחרי שלמדתם על מצוות הכנסת אורחים, תכננו יחד איך תוכלו לארח משפחה בשבת הקרובה. כשעברתם על הלכות בין אדם לחברו, חישבו על מישהו שאפשר לעזור לו או לשמח אותו. הראו להם שהלימוד וההלכה הם לא מנותקים מהחיים, אלא מורי הדרך שלנו.

 

  1. דוגמה אישית

הילדים שלנו בוחנים אותנו בשבע עיניים. הם קולטים כל סתירה בין מה שאנחנו אומרים לבין מה שאנחנו עושים. אם אנחנו רוצים שהם יחיו את התורה, אנחנו חייבים להיות המודל לחיקוי. בואו נהיה הראשונים לקום ולסייע לאדם במצוקה. נדבר בכבוד אל אנשים. נהיה נחמדים יותר בתור במכולת או בפקק, אפילו מול שוטר מעצבן שעוצר אותנו. נתנצל כשאנחנו טועים. נהיה קצת יותר ישרים. הילדים שלנו ילמדו מהמעשים שלנו הרבה יותר מאשר מהמילים.

 

  1. חיזוקים חיוביים

כשאתם רואים את הילד מיישם את מה שלמד – עצרו והעניקו לו משוב חיובי. "שמתי לב איך ויתרת לאחיך הקטן, ממש כמו שלמדנו על ואהבת לרעך כמוך. אני כל כך גאה בך!" חיזוקים כאלה יראו להם שהמעשה הוא העיקר, ויעודדו אותם להמשיך בדרך הזו.

 

  1. שיח על דילמות מוסריות

העולם מזמן לנו דילמות אתיות וחברתיות בכל יום. נצלו את ההזדמנויות האלה לשיחות עומק עם הילדים. מה התורה אומרת על מצב כזה? איך צריך להגיב על פי ההלכה והמוסר? איך אפשר ליישם את הערכים שלנו בסיטואציה הזו? אלו הרגעים שבהם הלימוד הופך למציאות חיה ונושמת. בעולם התורה, דיינים עוסקים יותר בתכנים כאלו. שווה להקשיב בנסיעות גם לשיעורי תורה ברוח בית הדין.

 

  1. הכוונה רוחנית מעשית

בכל הלכה שאתם לומדים עם הילד, עזרו לו לחשוב על יישום מעשי. איך נוכל להקפיד על ״ועשית מעקה״ היום? איך נפגין כבוד להורים השבוע? עודדו אותם לחשוב לא רק על הרעיון, אלא על הפרקטיקה ועל שלבי הביצוע. עם הזמן, החשיבה הזו תהפוך להרגל, וההלכה תהפוך לחלק טבעי מההתנהלות היומיומית.

 

  1. הפכו את זה למשחק

ילדים לומדים הכי טוב דרך חוויה ומשחק. המציאו משחקים ותחרויות סביב יישום ההלכות והמצוות. למשל, מי יכול לעשות הכי הרבה חסדים בשבוע? מי יכול לומר את המילים הכי מחזקות לחברים? הפכו את היישום למשהו מהנה ומאתגר.

 

  1. הפכו את זה לפרויקט משפחתי

בחרו מצווה או ערך שכל המשפחה תתמקד בו למשך תקופה. למשל, חודש של אהבת חינם או שבוע של כיבוד הורים. למדו על הנושא יחד, שבו יחד בסוף כל יום לשתף איך יישמתם את זה, ועודדו אחד את השני. כשכל המשפחה מחויבת ליעד משותף, זה מייצר אנרגיה מיוחדת.

 

  1. ⁠שתפו סיפורים אישיים

שתפו עם הילדים סיפורים על פעמים שאתם הצלחתם ליישם את מה שלמדתם, או על זמנים שהיה לכם קשה עם זה. היו כנים לגבי האתגרים והדילמות שלכם. זה יראה לילדים שהמסע הזה הוא של כולם יחד, ושתמיד אפשר להשתפר.

 

  1. חגגו הצלחות מיוחדות

כשאתם רואים את הילדים באמת חיים את הערכים והמצוות שלמדתם ובעיקר יוזמים יישום של הערכים, עשו מזה עניין! ספרו לסבא וסבתא, קנו גלידה, תלו פתק של הוקרה על המקרר. תנו להם להרגיש כמה משמעותי ומשנה חיים הדבר הזה שהם עושים.

 

  1. המשיכו ללמוד ולהתפתח בעצמכם

הסיפור שלנו כהורים לא נגמר. גם אנחנו עדיין לומדים ומתפתחים. המשיכו לשאול שאלות, לחפש תשובות, לאתגר את עצמכם. ככל שנהיה לומדים ומיישמים יותר בעצמנו, כך נוכל להעביר את זה טוב יותר לילדים שלנו.

 

לסיכום, בתורה יש שני סוגי לימוד: לימוד שחודר לעומק והופך לחלק מהאדם, ולימוד שנשאר חיצוני ושטחי. האור והיופי שבתורה כשיורד לתכליתיות ועשייה בשטח, יש בו כוח להאיר את הנשמה, לרומם את המידות ולהדריך אותנו לחיים של משמעות. מתן תורה אמיתי זה לא עוד ספר על המדף, אלא אורח חיים, מצפן פנימי, דרך של חסד ואמת שמתבטאת בעשייה בתכל׳ס.

לילדנו, בסופו של דבר, זה מה שיישאר איתם. לא הציונים ולא התארים, אלא איך הם נוהגים עם הזולת, איך הם מגלמים את האמונה והיושר במעשיהם. זו תהיה ההוכחה האמיתית לכך שהצלחנו להנחיל את ערכי התורה. וזה יהיה האושר הגדול ביותר שלנו כהורים.

בואו נראה לילדים שלנו, וגם לעצמנו, שהתורה היא לא רק ספר – היא דרך, אמת ואור להתהלך בה. ושכל מילה ומצווה הן הזדמנות לחבר את העולמות, את השמים והארץ, ולהביא עוד קדושה ונקיות לעולם.

זוהי הזכות והאחריות שלנו, וזה בידינו. בעזרת ה', נצליח לגדל דור שלא רק יודע את התורה, אלא חי אותה בכל נשימה. דור של יהודים אוהבים ונאמנים, שמאירים את העולם במעשים טובים ובמידות טובות. וזו תהיה ההוכחה הגדולה ביותר לכך שהתורה היא אכן נצח ישראל, התורה והמצוות הם החיים עצמם. וזה מה שנעביר הלאה, מדור לדור.

 

בהצלחה!

הפוסט מתן תורה, תכל'ס | טור המשך הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
אבות ובנים – הזדמנות מדהימה להתחיל! https://www.achvat.co.il/%d7%90%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%96%d7%93%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%93%d7%94%d7%99%d7%9e%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%aa%d7%97%d7%99%d7%9c/ Wed, 05 Jun 2024 14:40:39 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6679 גם כשהזמן קצר והמלאכה מרובה, הלימוד המשותף של אב ובנו הוא הזדמנות יקרת ערך ליצירת קשר, להעברת ערכים ולבניית מסורת. אז איך עושים את זה נכון? טור מיוחד לרגל האירוע המכונן 'אבות ובנים - כולנו כאחד'

הפוסט אבות ובנים – הזדמנות מדהימה להתחיל! הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
כותרת: אבות ובנים – הזדמנות מדהימה להתחיל!
משנה: גם כשהזמן קצר והמלאכה מרובה, הלימוד המשותף של אב ובנו הוא הזדמנות יקרת ערך ליצירת קשר, להעברת ערכים ולבניית מסורת. אז איך עושים את זה נכון? טור מיוחד לרגל האירוע המכונן 'אבות ובנים – כולנו כאחד'

הורים יקרים, ובמיוחד האבות שבינינו. אנחנו חיים בעידן מאתגר, בו הפרנסה תובעת מאיתנו זמן ומשאבים רבים. כהורים, אנחנו לעיתים מוצאים את עצמנו במרוץ בלתי פוסק וכך היא דרך העולם – ״אדם לעמל יולד״. אבל הייחודיות שלנו כיהודים, עם שתמיד ריכלו עליו שהוא הכי חכם, היא שאנחנו יודעים במה שווה להשקיע, והנה משהו ששום הישג בעבודה לא יוכל להשתוות אליו: הזכות ללמוד תורה עם הילדים שלנו.

יכול להיות שהזמן היחיד שמתאפשר לנו ללמוד עם הילדים הוא בסופי שבוע, או אפילו לכמה דקות לפני השינה. אבל גם הדקות הספורות האלו, כשהן מנוצלות נכון, יכולות להיות בעלות ערך אינסופי.

הבה נחשוב לרגע מדוע:

1. חיבור מעל הכל

במרוץ החיים, קל לאבד את החיבור עם הילדים שלנו. אבל כשאנחנו יושבים איתם ללמוד, כל ההפרעות והרעשים מתפוגגים. זה זמן שמוקדש אך ורק לנו ולהם, זמן של חיבור אמיתי ועמוק דרך דברי התורה. ב״משולש הצרכים של מאסלו״ אנחנו מתעלים מעל כל השגרה ועולים לפסגה של מימוש הדברים הנעלים ביותר. זה ישליך על הזמנים האחרים שלנו ושל הילדים.

2. מתנה לעתיד

אולי נראה שהילדים שלנו לא מפיקים מהלימוד את המקסימום עכשיו, אבל כל רגע של לימוד הוא השקעה לטווח הארוך. אנחנו זורעים בהם את האהבה ללימוד, את ההכרה בערך התורה. זרעים שיצמחו ויניבו פירות מתוקים בעתיד. המדד ל״חנוך לנער״ הוא תמיד ב״גם כי יזקין״.

3. עדיפויות אמיתיות

כשאנחנו מקדישים זמן ללימוד עם הילדים, גם כשהלו"ז צפוף והעומס גדול, אנחנו מעבירים מסר חזק – שהתורה והחיבור שלנו סביבה הם בראש סדר העדיפויות שלנו. זה מסר שהילדים יקחו איתם הלאה לחיים. צריכים לעשות את זה בנעימות בלי 'נערווים' אבל עם עמוד שדרה של סדרי עדיפויות.

4. מודל לחיקוי

הילדים שלנו רואים אותנו עובדים קשה ומתמודדים עם אתגרי הפרנסה. אבל כשהם רואים אותנו גם מתעקשים למצוא זמן ללמוד איתם, הם לומדים שאפשר וצריך לאזן בין העולמות. שאפשר להיות גם איש קריירה מצליח וגם לומד תורה מסור. זה מודל שהם חייבים לקבל מכם. רק מכם.

5. השראה הדדית

האמת? לא רק הילדים מרוויחים מהלימוד המשותף. גם אנחנו, האבות, יוצאים מחוזקים ומחודשים. הרעננות, התמימות והחכמה של הילדים יכולות להאיר את הלימוד באור חדש, ולהזכיר לנו את היופי והכיף שבלימוד שלפעמים אנו שוכחים ביומיום העמוס. הילדים שלנו בתפקידם כ״ערבים בעדנו״ יכולים לעזור לנו להתחבר מחדש.

6. להוסיף בתורה

חשוב לציין גם את הערך המיוחד של לימוד חדש, מעבר למה שנלמד בחיידר. כשאנחנו פותחים עם הילדים שלנו נושא חדש, מסכת חדשה או אפילו ספר חדש – אנחנו פותחים להם צוהר חדש. אנחנו מראים להם שהתורה היא אוצר בלום שאין לו סוף, ושתמיד יש עוד מה ללמוד ולגלות. זה מפתח אצלם סקרנות, תשוקה ללמידה עצמאית, ותחושה של התרגשות והתחדשות מול לימוד התורה. ויותר מכך, זה מאפשר לנו ליצור עם הילדים 'שפה משותפת', נקודת חיבור ייחודית משלנו, מעבר למה שהם לומדים בכל יום במסגרת הלימודים הרגילה.

אז איך עושים את זה?

תכננו מראש – קבעו זמן ספציפי ללימוד עם הילדים וחשבו עליו כעל פגישה חשובה שאי אפשר לדחות. רשמו אותו ביומן, והקפידו עליו ככל האפשר.

הַתחילו בקטן – לא חייבים להקדיש שעות. גם חצי שעה, או אפילו 15 דקות של לימוד משותף זו התחלה נהדרת. העיקר להתחיל, ולאט לאט לבנות את ההרגל. קביעות בזמן יוצרת קביעות בנפש.

תיהנו מזה – בחרו נושא או פרק שמעניין אתכם ואת הבן. למדו בקצב נעים, עם הרבה שיחה ודיון. ככל שתיהנו יותר מהתהליך, כך יהיה לכם קל יותר למצוא זמן לזה.

הֱיו יצירתיים – הלימוד לא חייב להיות תמיד על שולחן הכתיבה. אפשר ללמוד בזמן נסיעה משותפת, בזמן הליכה או טיול, או אפילו בזמן ארוחה. כל רגע הוא הזדמנות.

גייסו תמיכה – שתפו את בני המשפחה והחברים בחשיבות שאתם רואים בלימוד עם הילדים. בקשו את עזרתם וההבנה שלהם כשאתם מפנים לזה זמן. סביבה תומכת יכולה לעשות את כל ההבדל בין נשירה להתמדה.

חפשו חברותות – אם קשה לכם למצוא זמן, חשבו על אפשרות של חברותא עם אב ובן אחרים. זה יכול להוסיף מוטיבציה ומחויבות, וגם הזדמנות לחיזוק חברתי. נצלו את החברותא הזו בהמשך גם לחוויות משותפות.

נצלו את הטכנולוגיה – אם אתם נאלצים להיות רחוקים פיזית, אל תוותרו על הלימוד המשותף. נצלו כלים כמו שיחות וידאו או אפליקציות לימוד מרחוק כדי לשמר את הקשר והרציפות. זה שימוש ראוי ביותר.

הציבו מטרות – שבו עם הבן ובחרו יעד משותף, כמו לסיים פרק או מסכת. חגגו יחד כל אבן דרך. מטרה משותפת יכולה לחזק את המחויבות ולהוסיף התלהבות.

למדו מהילד – לפעמים, תנו לבן להוביל את הלימוד. בהתאמה לגיל, בקשו ממנו ללמד אתכם משהו שהוא למד. זה יחזק את הביטחון שלו ויעמיק את ההבנה שלו בחומר הנלמד. תנו לו לשמוע שיעור על הסוגיה ולספר לכם נקודה מעניינת שעלתה שם.

אבות יקרים, בין כל הדברים החשובים שאנחנו עושים בשביל המשפחות שלנו – מפרנסים, מחנכים, דואגים – בואו נזכור שיש דבר אחד שרק אנחנו יכולים לתת לילדים שלנו, והוא הקשר הייחודי הזה של לימוד תורה יחד.

זה שווה את זה. בכל פעם שנפתח ספר עם הבן שלנו, אנחנו בונים לבנה נוספת בבניין של הקשר שלנו איתו, ושל הקשר שלו עם התורה.

וכשהילדים שלנו יגדלו, כשהם עצמם יהיו אבות עסוקים – הם יזכרו את הרגעים האלו. הם יזכרו שאבא שלהם, עם כל העומס והלחץ, מצא זמן ללמוד איתם. והם ירצו לתת את אותה המתנה לילדים שלהם.

בחג השבועות הזה, כשאנחנו חוגגים את הזכות והמחויבות שלנו לתורה, בואו נמצא את הזמן, גם אם זה לא תמיד קל. כי בסופו של יום, שום הצלחה בקריירה, שום בונוס או קידום, לא ישתווה לסיפוק ולאושר של בניית נשמות, של יצירת שרשרת הדורות, של לימוד התורה מאב לבן.

זו המורשת האמיתית שלנו. זו המתנה הכי גדולה שאנחנו יכולים להעניק. וזה בידיים שלנו. רק בידיים שלנו.

שנזכה תמיד למצוא את הזמן והכוחות ללמוד עם הבנים שלנו, לגדול ולצמוח יחד איתם באהבת התורה.

בברכת קבלת התורה בשמחה ובפנימיות!

הפוסט אבות ובנים – הזדמנות מדהימה להתחיל! הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
יוצרים אווירה טובה בבית https://www.achvat.co.il/%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%98%d7%95%d7%91%d7%94-%d7%91%d7%91%d7%99%d7%aa/ Thu, 30 May 2024 15:25:05 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6373 אם עושים הכל כמו שצריך, זה לא סיפור כזה גדול. בואו, אנחנו יכולים!

הפוסט יוצרים אווירה טובה בבית הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
כולנו רוצים בית שמח, בית חם ואוהב, בית שכיף לחזור אליו בסוף היום. אבל לעתים, בלחץ היומיום, קל לאבד את האווירה הטובה הזו. המתחים, הריצה בין המטלות, והעייפות – כל אלה יכולים להעיב על האווירה הביתית.

יחד עם תחושת החמלה העצמית שאנחנו בסדר כהורים (באמת!), כיצד אנחנו יכולים ליצור ולשמר אווירה טובה בבית?

הנה כמה נקודות חשובות ופשוטות:

  1. תקשורת חיובית – השתדלו לדבר זה עם זה בכבוד, בעדינות ובחיוב. גם כשאתם כועסים או מתוסכלים, נסו למצוא דרך להביע את עצמכם בלי להאשים או לפגוע. מילים טובות והקשבה אמיתית הן הבסיס לאווירה נעימה.
  2. זמן איכות משפחתי – הקדישו זמן בכל יום או שבוע לפעילויות משותפות כמשפחה. זה יכול להיות משחק קופסה, משחק אחר משפחתי, או סתם שיחה נינוחה סביב השולחן. זמן איכות מחזק את הקשר ומשרה אווירה של שייכות ואהבה.
  3. הומור והנאה – אל תשכחו לצחוק יחד! בדיחות, משחקי מילים, או סתם שטויות – הומור מקרב לבבות ומפיג מתחים. עודדו קלילות והנאה בבית, כי צחוק באמת מדבק.
  4. חגיגה של הצלחות – כשמישהו במשפחה משיג משהו, גדול כקטן, חגגו את זה! בשלו ארוחה מיוחדת, תלו שלט ברכה, או פשוט תנו חיבוק חם. הכרה בהצלחות של כל אחד תורמת לאווירה מעודדת ומעצימה. אם יש קנאה, תעשו סבב הצלחות שבו כל אחד ישמע או יגיד משהו מוצלח מאותו השבוע.
  5. סביבה נעימה – גם לסביבה הפיזית יש השפעה על האווירה. שמרו על בית מסודר (ככל האפשר עם ילדים!), הוסיפו צמחים, פופים, וצבעים שמחים, ואפשרו לכל אחד פינה משלו. בית נעים ומזמין תורם לתחושה הכללית.
  6. מסורות משפחתיות – צרו מסורות מיוחדות למשפחה שלכם. זה יכול להיות משהו משפחתי קטן וקבוע בסעודת שבת (למשל סבב על רגע טוב מהשבוע), ברכה שמשאירים לילדים בתחילת השבוע, או טיול שנתי. מסורות יוצרות תחושת שייכות ומשהו מיוחד לצפות לו יחד.
  7. נתינה והכרת תודה – עודדו תרבות של נתינה והכרת תודה בבית. למדו את הילדים להודות זה לזה על עזרה או טובה, ואתם עצמכם הודו זה לזה ולילדים על מעשים טובים. הכרת תודה מעצימה את האווירה החיובית. כשאתם מחלקים פרסים כדאי לתת בשלב הראשון גם פרסים על הכרת תודה.
  8. זמן לעצמי – כן, גם זמן לעצמי חשוב לאווירה הביתית! כשכל אחד מקבל את המרחב שלו לנוח, להירגע ולעסוק בתחביבים, כולם חוזרים מלאי אנרגיה חיובית יותר. חינוך לפנאי, זוכרים?
  9. קבלה וכבוד להבדלים – כל משפחה היא שזירה מופלאה של אישיויות שונות. עודדו כבוד להבדלים, לצרכים השונים ולדרכי ההתבטאות הייחודיות של כל אחד. קבלה וכבוד הדדי יוצרים אווירה של ביטחון והרמוניה.

המאמץ שווה

המאמצים שאנו משקיעים עכשיו בבניית אווירה טובה, ישפיעו לא רק עלינו ועל ילדינו, אלא גם על הדורות הבאים. זו המורשת שאנו מעבירים הלאה – המתכון לבית מלא אהבה, שמחה ואור שיכולים לסייע בהתמודדות מול אתגרי החיים ולתת חוסן חזק לצאצאיכם.

אנחנו ההורים, האדריכלים של האווירה בבית. זה תפקיד מאתגר, שדורש תשומת לב ומחשבה יומיומית. אבל זו גם זכות גדולה – היכולת לעצב את האקלים הרגשי בו גדלים ילדיכם.

זכרו, אווירה טובה לא נוצרת במקרה. היא תוצר של בחירות קטנות, יום אחר יום. אז בחרו במודע, בחרו בשמחה, בחרו באהבה. כי כשהאווירה בבית טובה, כל אתגר הופך לקל יותר, וזו המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים להעניק למשפחה שלנו.

בהצלחה!
שניאור

הפוסט יוצרים אווירה טובה בבית הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
קנאה בין אחים – איך מתמודדים עם זה? https://www.achvat.co.il/%d7%a7%d7%a0%d7%90%d7%94-%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%90%d7%97%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9e%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%93%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%96%d7%94/ Tue, 21 May 2024 13:14:29 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6785 יהיו רגעים שתחשבו שכבר הכל הסתדר ושוב זה יחזור, אבל אל תתייאשו. כל פעם שבה אנחנו מעבירים מסרים נכונים, נקלטת

הפוסט קנאה בין אחים – איך מתמודדים עם זה? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בואו נדבר על נושא שכולנו מכירים, אבל לא תמיד יודעים איך להתמודד איתו – קנאה בין אחים. זה יכול להתחיל מ"אמא, למה הוא קיבל יותר ממני?" וללכת עד "את תמיד אוהבת אותו יותר!" ובמקרים שזה לא עושה עליכם רושם אתם עלולים לשמוע מילדים מניפולטיביים במיוחד אפילו משפטים כמו ״אמא שונאת אותי״. לא נעים.

המלצתי היא לא להתרגש במיוחד. קנאה היא רגש טבעי ונפוץ בקרב ילדים, ובמיוחד כשיש אחים בתמונה. יחד עם זאת כשהקנאה יוצאת משליטה, היא יכולה לזרוע מתחים, מריבות ופגיעה בקשר המשפחתי ולכן כדאי לנו לחשוב בכל זאת איך אנחנו, כהורים, יכולים לעזור לילדים שלנו להתמודד עם הרגש המאתגר הזה ולהשאיר אותו ככל האפשר על אש נמוכה.

הנה כמה טיפים שכדאי ליישם:

1. אל תתעלמו, תתמודדו – קנאה היא חלק מהדינמיקה המשפחתית, ולכן חשוב להכיר בה ולא להתעלם ממנה. הקשיבו לילד, נסו להבין מה עומד מאחורי הקנאה, ועזרו לו למצוא דרכים לבטא את עצמו בצורה בונה.

2. שימו לב להוגנות – ילדים רגישים לחוסר הוגנות. שימו לב שאתם לא נותנים יתרונות או מתייחסים בהעדפה לילד אחד על פני האחר, אך גם התאימו את היחס לצרכים האישיים של כל ילד.

3. חגגו את הייחודיות של כל ילד – במקום להשוות, הדגישו את הכישורים והתכונות הייחודיים של כל ילד. עזרו לכל אחד למצוא את הכוחות שלו ולטפח אותם.

4. נסו להבין את שורש הקנאה – לפעמים, קנאה נובעת מצרכים רגשיים לא מסופקים. נסו להבין מה הילד באמת צריך ותנו לו את זה.

5. עודדו שיתוף פעולה במקום תחרות – במקום לעודד תחרותיות בין האחים, צרו הזדמנויות לשיתוף פעולה ועבודת צוות. משחקים, פרויקטים או מטלות שהם עושים ביחד יכולים לבנות קשר ולהפחית מתחים. למשל, אצלנו בבית יש משימה להכין לשבת מאכל שכמה שיותר ילדים עזרו בשלבי ההכנה שלו.

6. למדו אותם אמפתיה – עזרו לילדים להבין את נקודת המבט של האחר. עודדו אותם לדמיין את עצמם בנעליים של הזולת.

7. היו דוגמה אישית – ילדים לומדים יותר ממה שהם רואים מכם. בואו נהיה המודל הטוב ביותר שאנחנו יכולים להיות.

8. תנו זמן אישי לכל ילד – השקיעו זמן איכות אישי עם כל ילד בנפרד, לחיזוק הקשר והערך העצמי. זה מפחית את הצורך להתחרות על תשומת לב.

9. עודדו את הילדים לפתור סכסוכים בעצמם – גם אם תתערבו כשצריך, תנו לילדים הזדמנות לפתור מחלוקות בעצמם ולמדו אותם כלים לפתרון סכסוכים, כמו הקשבה, פשרה וחשיבה יצירתית. האמון שלכם ביכולת שלהם לנהל את היחסים ביניהם יעצים אותם ויקנה להם כלים חשובים לחיים.

הרמח"ל במסילת ישרים כותב: "בשבעה דברים נבחן האדם… אם תמצא לומר אף באחיו". קנאה בין אחים היא אתגר, אך גם מנוף לצמיחה אישית וקבוצתית. אנחנו ההורים יכולים להפוך את הקנאה מכוח הרסני לכוח מאחד, ללמד את ילדינו לראות את הטוב בכל אחד ולאהוב זה את זה ללא תנאי.

העבודה על קנאה בין הילדים לא תמיד תהיה קלה. יהיו רגעים שתחשבו שכבר הכל הסתדר ושוב זה יחזור, אבל אל תתייאשו. כל פעם שבה אנחנו מעבירים מסרים נכונים, נקלטת. ולטווח הארוך, ההשקעה לגמרי משתלמת.

בהצלחה!

הפוסט קנאה בין אחים – איך מתמודדים עם זה? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חינוך לפנאי https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%9c%d7%a4%d7%a0%d7%90%d7%99/ Wed, 15 May 2024 14:48:00 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6839 בעידן הנוכחי, חשוב להנחות ילדים ומתבגרים למצוא דרכים בריאות לניצול זמן הפנאי. אז איך עושים את זה נכון?

הפוסט חינוך לפנאי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
מעשה באדם שהיה מכור לעישון והחליט להיגמל. לאחר כמה ימים בלי סיגריות, החל לשתות אלכוהול. כשרצה להיגמל גם מזה, התחיל לאכול ולהשמין. כשגם בתחום האוכל המצב החמיר, החליט להיגמל ממנו וחזר שוב לעישון.

דוגמה זו, שאינה נדירה, ממחישה את המאבק שרבים מאיתנו חווים: למצוא דרכים בריאות להתמודד עם לחצים, למלא נכון את שעות הפנאי, ולהצליח למצוא זמן שהוא רק שלנו.

בעידן הרובוטים והבינה המלאכותית, אנו חיים בלחץ מתמיד של החלטות, בעוד הרובוטים מבצעים את הרוטינות ומפנים לנו יותר זמן פנוי. גם ילדים חיים תחת עומס נפשי, בהיותם חלק ממערך חברתי הנמצא תחת עיני החברה כל היום. לכן, נושא הפנאי הופך משמעותי יותר, ונדרשת מאיתנו השקעה בהצמחת ילדים שיודעים לנצל נכון את זמן הפנאי. הרגלים אלו יסייעו להם בבחירות עתידיות ובהתפתחות תקינה.

בתקופת ההתבגרות, המלאה בשינויים, לחצים וחיפוש עצמי, הצורך בזמן איכות עם עצמם, בהתנתקות ובהנאה מקבל משנה תוקף. חשוב לעודד את המתבגרים לנצל את שעות הפנאי בדרכים בריאות, ולא לפנות להתנהגויות הרסניות.

הנה כמה רעיונות שיכולים לסייע לנו:

1. עודדו תחביבים ופעילויות חיוביות – עזרו לילד שלכם לזהות תחומי עניין ותחביבים. בין אם זה ספורט, אמנות, מוזיקה, בישול או התנדבות – מצאו דרכים לתמוך ולאפשר לו להתפתח בתחומים אלה. פעילויות אלו מספקות תחושת הגשמה ומשמעות, ויכולות להיות מפלט בריא בזמני לחץ.

2. חשפו אותם לאפשרויות מגוונות – לא כל מתבגר יודע מה מעניין או מהנה אותו. ערכו יחד רשימה של פעילויות פנאי אפשריות, מבלי לשפוט. זה יכול להיות הכל החל מקורס ציור ועד טיולים בטבע. ככל שנחשוף אותם ליותר אפשרויות, כך גדל הסיכוי שימצאו את מה שמדבר אליהם.

3. גם פנאי יום-יומי וגם משהו לצפות לו – כל אדם וכל ילד צריכים פנאי קטן יום-יומי, וגם תכנית לפנאי משמעותי יותר בחופשים. בדרך כלל אנחנו שוכחים שצריכים לתכנן את הפנאי היום-יומי ורק מתעסקים בחופשות הגדולות. אכן מאתגר יותר למצוא משהו ליום-יום אך זה לגמרי אפשרי.

4. למדו מיומנויות של ניהול זמן – זמן "אני" חשוב, אבל חשוב גם לשמור על איזון. הציעו את עזרתכם בבניית לוח זמנים מאוזן שיכיל את מה שחשוב. הכניסו ביומן ובתכנית היומית את זמן הפנאי. ניהול זמן זו מיומנות שצריכים ללמוד.

5. דברו על סיכונים – לא ניתן להתעלם מהעובדה שחלק מהמתבגרים פונים לפעילויות מסוכנות או שליליות בשעות הפנאי. שוחחו באופן פתוח וכן על הסכנות שבשימוש בחומרים ממכרים (כמו עישון), בהתנהגויות מסוכנות או בהרגלים לא בריאים (כמו אכילה רגשית בהיקף גבוה). הדגישו שאתם תמיד שם בשבילם, ללא שיפוטיות, אם הם נקלעים למצוקה.

6. היו מודל לחיקוי – אם אתם מנהלים פנאי בריא ומהנה, סביר שגם הם ילכו בעקבותיכם. שתפו אותם בתחביבים שלכם, בפעילויות ההרפיה שאתם אוהבים, במה ש״מאפס״ אתכם. הראו להם שאפשר וחשוב למצוא את האיזון גם כמבוגרים. מי שמתקשה למצוא – נסו מיינדפולנס – פעילות שהוכחה מחקרית כפעילות מיטיבה וחיובית.

7. תנו להם מרחב – עם כל הרצון הטוב לכוון ולעזור, זכרו שהמתבגרים זקוקים גם לאוטונומיה. תנו להם מרחב לחקור, להתנסות ולפעמים גם לטעות בתוך גבולות המוגנות. זה חלק מתהליך הצמיחה והגילוי העצמי. כמובן, תמיד תהיו שם כרשת ביטחון אם תמצאו לנכון.

איך מרחב אוטונומי ורשת ביטחון יכולים ללכת יחד? מתוך היכרות, שיח, כנות וחיבור שאתם יוצרים תוכלו לדעת מתי נדרשת יד מסייעת מכם ובשאר הזמן תנו להם לגלות מי הם ולבחור. אין מתבגר שלא חווה תקופה כזו, ובגיל ההתבגרות תמיד יהיו רגעים של אי־יציבות.

החוכמה היא ללמוד ולהבין את הצרכים הייחודיים של המתבגר שלנו, להציע לו ולתווך לו כמה שיותר מוקדם אופציות לפנאי, לגלות פתיחות לדרך שהוא בוחר, ולהיות שותפים תומכים במסע שלו אל עצמו.

לסיכום: ליווי ילדים ומתבגרים זו משימה מורכבת, שדורשת רגישות, אהבה ואינסוף סבלנות. זכרו שכל ילד הוא עולם ומלואו, וכל אחד ימצא את הדרך הייחודית שלו למלא את זמנו ו״לתדלק״ את עצמו.

לעזור להם – זו המשימה שלנו!

בהצלחה!

הפוסט חינוך לפנאי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
אכילה רגשית אצל ילדים https://www.achvat.co.il/%d7%90%d7%9b%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%a8%d7%92%d7%a9%d7%99%d7%aa-%d7%90%d7%a6%d7%9c-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/ Wed, 08 May 2024 19:58:55 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6882 מה אנחנו יכולים לעשות כדי להתמודד עם תופעת האכילה הרגשית, הנובעת לעיתים מחוסר מענה הולם לצרכים רגשיים? הנה כמה טיפים חשובים

הפוסט אכילה רגשית אצל ילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
כהורים, לעתים מבלי משים, אנו עלולים לתרום להתפתחות של הרגלי אכילה בעייתיים, כמו אכילה רגשית. אכילה רגשית מתרחשת כאשר אנשים אוכלים בתגובה לרגשות שליליים כמו מתח, שיעמום או עצב, במקום מתוך רעב פיזיולוגי אמיתי. הרגל זה עלול להוביל להשמנה ולבעיות בריאותיות בטווח הארוך.

הפסיכואנליטיקאי הידוע דונלד ויניקוט, חקר וגילה שאנשים נוטים לפצות על חסכים רגשיים מסוגים שונים ומשונים באמצעות אוכל. כשצרכים בסיסיים כמו אהבה, הקשבה, חיבוקים, הערכה ותחושת ביטחון אינם נחווים במידה מספקת, ילדים (וגם מבוגרים) עשויים לפנות לאוכל כתחליף. האוכל הופך למקור של נחמה ותחושת ביטחון זמנית.

הנטייה להציע אוכל כפיצוי או נחמה מתחילה כבר בינקות. כשתינוק בוכה או מביע אי-נוחות, התגובה האינסטינקטיבית של אמו היא לעתים קרובות להאכיל אותו בצמוד אליה. בשלב זה, יש ערבוב טבעי בין סיפוק צרכים פיזיים ורגשיים – האכילה והקרבה לאם מהווים מקור של נחמה ותחושת ביטחון. אולם, אם הדפוס הזה ממשיך ללא הבחנה, הילד עלול ללמוד לקשר בין אוכל לנחמה רגשית גם בהמשך חייו. לכן, חשוב שההורים ילמדו להבחין בין רעב פיזי לצרכים רגשיים, ויענו לכל אחד בנפרד – אוכל לרעב; וחיבה, תשומת לב ומגע לצרכים הרגשיים.

במקום בו קיימות דרישות גבוהות מהילדים (גם רוחניות) קל במיוחד להתפתות להשתמש באוכל כפיצוי על חוסר זמן איכות עם הילדים. כשאנחנו עסוקים מאוד אנו עלולים להציע אוכל כדרך מהירה להרגיע או לשמח את הילד, במקום להקשיב לו או לבלות איתו. אולם, זוהי מלכודת שעלולה להוביל לבעיות בטווח הארוך.

אז מה עושים כדי להתמודד עם אכילה רגשית אצל ילדינו?

מודעות ופתיחות לרגשות: עודדו את הילדים לזהות ולבטא את רגשותיהם. למדו אותם שכל הרגשות לגיטימיים ושיש דרכים להתמודד איתם, בריאות יותר מאשר אכילה. למדו את הילדים לבקש חיבוק או שיחה, אפילו לשתות תה מרגיע ומווסת (במקום לאכול דברים לא בריאים). בנוסף, צרו סביבה בה הילדים מרגישים בנוח לשתף ברגשותיהם ובקשייהם. האזינו להם בקשב וללא שיפוטיות.

דוגמה אישית: ילדים לומדים מהתנהגות ההורים. דברו על זה ש"בא לכם" כרגע לאכול "רגשית", ואתם עושים מאמץ להתגבר.

ארוחות מסודרות: הקפידו על ארוחות מסודרות בזמנים קבועים. זה יוצר תחושת ביטחון. ודאו עם הצוות החינוכי שילדכם אוכל כמו שצריך בבית הספר ותחסכו התנפלות (רגשית) בהגעה הביתה.

מזון בריא: הקפידו על תזונה מאוזנת עם מגוון של מזונות בריאים. קשה מאוד להתמודד ברגע קשה מול ממתקים וסוכר זמין.

פעילות גופנית: עודדו פעילות גופנית קבועה, שיכולה לסייע בוויסות רגשות ובשיפור הבריאות הכללית. זה גם יתרום לרוחניות של המתבגרים.

חבקו כמה שיותר: יש משפחות שבהן החיבוקים נגמרים בגיל הקטן. להיפך, מתבגרים חייבים הרבה חיבוקים. אל תתקמצנו.

השקיעו בדחיית סיפוקים: זו מיומנות קריטית שכתבתי עליה בעבר. ניתן לחזק אותה מאוד כהורים.

הפרדה בין אוכל לרגשות: נסו לא להשתמש באוכל כפרס, כעונש או כנחמה. במקום זאת, תנו מענה ישיר לצרכים הרגשיים של הילד, כמו חיבוק, שיחה או פעילות משותפת.

מוסחות: הימנעו מאכילה מול פלאפון או תוך כדי דברים אחרים. כשאנחנו אוכלים ועושים עוד משהו – הבטן אוכלת אך המוח לא. מופרעי קשב עלולים ליפול בזה במיוחד.

לא להזיק: היזהרו מאוד מיצירת הפרעות אכילה הפוכות (ל"ע) כתוצאה מהערות על מראה וכדומה. המטרה היא להיות בריאים ולא להיות רזים.

ובחרת: ברגע האמת כשאתם או ילדיכם הולכים ליפול לאכילה רגשית, יש רק שיטה אחת שיכולה לסייע – לעצור ולזכור שגם ברגע הזה יש לנו בחירה אם ליפול או לדחות סיפוקים. זה עובד.

בהדרכת ילדנו להתמודד עם רגשותיהם בדרכים בריאות, אנו מאפשרים להם לפתח גוף ונפש בריאים, המוכנים לעבודת ה' מתוך שמחה ושלמות.

בהצלחה!

גילוי נאות: גם הכותב מתמודד עם אכילה רגשית (-:

הפוסט אכילה רגשית אצל ילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חשיבות הרפלקציה בחינוך הילדים https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%a8%d7%a4%d7%9c%d7%a7%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%91%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%94%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/ Wed, 01 May 2024 12:09:55 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=6900 כהורים, אנו משקיעים זמן ומאמץ רב בחינוך ילדינו, אך לעתים קרובות שוכחים מרכיב חשוב - רפלקציה. מהי רפלקציה ואיך עושים את זה נכון?

הפוסט חשיבות הרפלקציה בחינוך הילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
"והשבות אל לבבך". רפלקציה היא היכולת להתבונן פנימה, לחשוב על מעשינו ולהפיק מהם לקחים. זוהי מיומנות קריטית עבור ילדים (ובוגרים), שתסייע להם לא רק בהתפתחותם האישית, אלא גם בהצלחתם העתידית בחיים. רפלקציה בעצם הופכת רגעים תלושים לסיפור מודע של התפתחות שניתן ללמוד ממנו ולהתפתח ממנו.

רפלקציה היא גם רכיב מפתח בתהליך של שינוי חיובי שאנו מובילים אצל ילדינו. כאשר אנו מעודדים את הילדים להרהר על התנהגותם ומעשיהם, הם מפתחים הבנה עמוקה יותר של המניעים והתוצאות של פעולותיהם. דרך הרפלקציה, ילדים יכולים להפנים ערכים, לקחים ומוטיבציה לשיפור עצמי. כך, הרפלקציה הופכת את המוטיבציה החיצונית שאנו מספקים כהורים (כמו פרסים או עונשים) למוטיבציה פנימית מתוך הבנה והכרה בחשיבות השינוי. בקיצור, הפרס הופך למשני וניתן להגיע מתוך שלא לשמה ל״לשמה״.

חשוב לציין שרפלקציה היא יכולת מתפתחת, סוג של מטא-קוגניציה (חשיבה על החשיבה). ככל שילדים מתבגרים ומתנסים ברפלקציה, הם מסוגלים להתבונן פנימה בצורה מעמיקה יותר, לזהות דפוסים מורכבים יותר ולהסיק מסקנות מתוחכמות יותר. בגיל הרך, רפלקציה עשויה להיות פשוטה יחסית, כמו לשאול ילד מה הוא הרגיש כשהצליח במשימה. ככל שהילד גדל, ניתן לעודד רפלקציה מורכבת יותר, כמו לנתח מדוע הוא הגיב בכעס במצב מסוים ואיך יוכל להתמודד טוב יותר בעתיד. לכן, חשוב לעודד רפלקציה בכל שלב התפתחותי, תוך התאמת הציפיות והכלים לגיל הילד ולרמת המטא-קוגניציה שלו.

בעבר היה יותר זמן ומרחב לרפלקציה, אך היום כשקצב החיים מהיר – מיומנות הרפלקציה כבר לא מובנת מאליה וחייבים לחזק אותה באופן מכוון.

נקודה חשובה נוספת היא שתהליכים רפלקטיביים כדאי לעשות ברגעים נעימים ורגועים, ולא תוך כדי ביקורת או כעס. כשילד נמצא במצב רגשי שלילי או חווה ביקורת נוקבת, הוא עלול להתנגד לתהליך הרפלקציה או לחוש מאוים ממנו. לעומת זאת, כשהרפלקציה נעשית בסביבה תומכת ובאווירה חיובית, הילד יהיה פתוח יותר ללמידה ולצמיחה. לכן, בחרו רגעים מתאימים לעודד רפלקציה, כמו שיחה נינוחה בסוף היום או במהלך פעילות משותפת נעימה. רפלקציה מתוך כעס לא מובילה לשום מקום חיובי.

סיבות נוספות לטפח רפלקציה

פיתוח מודעות עצמית: רפלקציה מאפשרת לילדים להבין טוב יותר את עצמם, את רגשותיהם, מחשבותיהם והתנהגותם. היא מסייעת להם לזהות דפוסים, חוזקות וחולשות, ולפתח מודעות עצמית חיונית להתפתחות רגשית בריאה.

למידה מטעויות: באמצעות התבוננות במעשיהם, ילדים יכולים ללמוד מהצלחותיהם ומכישלונותיהם. הם מפתחים יכולת לזהות מה עבד ומה לא, ולהסיק מסקנות לעתיד. הם מבינים את הקשר בין מעשה לבין התוצאות שלו וכך הם הופכים לעצמאיים ואחראים יותר.

פיתוח חשיבה ביקורתית: רפלקציה דורשת מהילדים לשאול שאלות, לנתח מצבים מזוויות שונות ולגבש דעה מנומקת. כך נבנית אצלם חשיבה ביקורתית, כלי חשוב לקבלת החלטות ופתרון בעיות.

חיזוק תחושת מסוגלות: כשילדים חושבים על הצלחותיהם ומה תרם להן, הם מפתחים ביטחון ביכולותיהם. הכרה בכוחות ובהישגים מחזקת את תחושת המסוגלות והמוטיבציה להמשיך להשקיע ולהתקדם. חשוב לומר שרובנו יודעים לעשות רפלקציה שלילית על עצמנו (שאנחנו לא טובים) אך מתקשים לעשות את זה באופן חיובי.

שיפור תקשורת ויחסים: שיתוף ברפלקציה מול המבוגרים מעודד דיאלוג פתוח. זו הזדמנות לילדים לבטא את עצמם, להיחשף לנקודות מבט שונות וללמוד איך אחרים תופסים אותם, ובכך לשפר מיומנויות תקשורת ויחסים בינאישיים.

ההתבוננות פנימה וההכרה העצמית הן חלק מהותי בעבודת ה' ובצמיחה הרוחנית. בדומה לכך, גם בחינוך ילדינו, עלינו לעודד אותם "להשיב אל לבבם" – להרהר, לנתח את מעשיהם ולהסיק מסקנות. לכן הרפלקציה (שטבועה עמוק ביהדות, בתורת המוסר ובחסידות) עוזרת מאוד גם להתפתחות הרוחנית.

אז איך מעודדים רפלקציה?

הקדישו זמן: צרו הזדמנויות קבועות לרפלקציה, כמו שיחת סיכום בסוף היום או כתיבה ביומן בשבוע.

שאלו שאלות פתוחות: במקום לשפוט או להעיר, שאלו שאלות שיעודדו חשיבה. "מה למדת מזה?", "מה היית עושה אחרת בפעם הבאה?", "איך ההצלחה הזו גרמה לך להרגיש?"

שתפו מניסיונכם: חלקו עם הילדים רפלקציות שלכם, כדי שילמדו דוגמה אישית לתהליך.

תנו משוב בונה: חזקו את הילדים על תובנות וכנות ברפלקציה. הדגישו שאין תשובות נכונות או לא נכונות, אלא תהליך למידה.

עודדו פתרונות: בנוסף לזיהוי בעיות, כוונו את הילדים למציאת דרכים לשיפור המצב בעתיד.

לסיכום, רפלקציה היא כלי רב עוצמה לצמיחה והתפתחות. בעידוד ההתבוננות פנימה, אנו מציידים את ילדינו במיומנויות קריטיות לחיים. בואו ניצור עבור ילדינו סביבה תומכת ומעודדת לרפלקציה, ונעניק להם את המתנה הזו שתסייע להם לצמוח, להתפתח ולממש את הפוטנציאל הטמון בהם.

בהצלחה!

הפוסט חשיבות הרפלקציה בחינוך הילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>