אחוות תורה https://www.achvat.co.il/ קהילות לחרדים בעולם המעשה Wed, 26 Mar 2025 23:39:09 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://www.achvat.co.il/wp-content/uploads/2023/01/לוגו-אחוות-תורה-05-150x150.png אחוות תורה https://www.achvat.co.il/ 32 32 מעבר לפרסים: בניית מוטיבציה אמיתית אצל ילדים https://www.achvat.co.il/%d7%9e%d7%a2%d7%91%d7%a8-%d7%9c%d7%a4%d7%a8%d7%a1%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%98%d7%99%d7%91%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%90%d7%9e%d7%99%d7%aa%d7%99%d7%aa-%d7%90%d7%a6%d7%9c/ Wed, 26 Mar 2025 23:39:09 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8532 “אם תסדר את החדר, תקבל ממתק”, “אם תכין שיעורי בית, תוכל לשחק במחשב”. משפטים כאלה נשמעים בבתים רבים ובמיוחד בתקופה זו בה נדרשת עזרה משמעותית בבית, והם נובעים מרצון טוב לעודד התנהגות חיובית. אבל האם זו באמת הדרך הטובה ביותר לבנות מוטיבציה אצל ילדים? המחקרים מלמדים שלא. כשאנחנו מתמקדים בפרסים ומבצעים, אנחנו למעשה מחנכים את […]

הפוסט מעבר לפרסים: בניית מוטיבציה אמיתית אצל ילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
“אם תסדר את החדר, תקבל ממתק”, “אם תכין שיעורי בית, תוכל לשחק במחשב”. משפטים כאלה נשמעים בבתים רבים ובמיוחד בתקופה זו בה נדרשת עזרה משמעותית בבית, והם נובעים מרצון טוב לעודד התנהגות חיובית. אבל האם זו באמת הדרך הטובה ביותר לבנות מוטיבציה אצל ילדים? המחקרים מלמדים שלא.

כשאנחנו מתמקדים בפרסים ומבצעים, אנחנו למעשה מחנכים את ילדינו להיות תלויים בגורמים חיצוניים כדי לפעול. זה עובד לטווח הקצר, אבל יוצר בעיה משמעותית לטווח הארוך: הילד לומד לפעול רק כשיש תגמול חיצוני. ברגע שהפרס נעלם, נעלמת גם המוטיבציה.

יתרה מזאת, מחקרים מראים שמתן פרסים על פעולות שהילד היה עושה ממילא, עלול דווקא להפחית את המוטיבציה הטבעית שלו לאותן פעולות. למשל, מתן פרס על תפילה ״טובה״ לילד שאוהב להתפלל פוגע במוטיבציה הפנימית שלו!

תשאלו כל נער האם כדי לדחוף אותו לפעולה כדאי ״לשחרר״ ולסמוך עליו, או לתת לו עליה פרס. נסו את זה: תנו לילדים לתכנן אירוע, הקציבו להם סכום כסף ותנו להם מרחב לתכנן את התכנית. עזרו להם להתנהל עם חילוקי דעות וחלוקת תפקידים ביניהם (אם יש צורך) ותראו שהמוטיבציה שלהם תהיה הרבה יותר גבוהה מאשר כל פרס.

הסיבה היא, שהדברים החשובים ביותר לכל אדם באמת (בדומה לאוכל שמזין באמת) הם שייכות, עצמאות, ומשמעות. כשילד מרגיש שהוא חלק משמעותי מהמשפחה, כשהוא מבין שיש לו תפקיד חשוב בבית, וכשהוא חווה את התוצאות הטבעיות של מעשיו דרך ההתפתחות האישית שלו – נבנית אצלו מוטיבציה פנימית חזקה.

מאידך, בואו ניקח לדוגמה את סידור החדר. כשאנחנו מבטיחים פרס על סידור החדר, המסר שעובר הוא שזו פעולה לא נעימה שצריך “לשרוד” כדי לקבל משהו טוב, ואף ילד ואדם לא יעשו פעולת ״הישרדות״ בלי פרס משמעותי. שינוי סוג המוטיבציה מ״ג׳אנק פוד״ למוטיבציה ״מזינה״ הוא לא קסם רגעי אלא תהליך הדרגתי שדורש טיפה קשב וסבלנות.

תהליך דומה קורה עם שיעורי בית. במקום להתנות משחק במחשב בהכנת שיעורים, אפשר לתת לילד אחריות על ניהול הזמן שלו. “מתי לדעתך הזמן הטוב ביותר להכין שיעורים? איך נוכל לארגן את הערב כך שתספיק גם ללמוד וגם לשחק?” שיחה כזו מפתחת אצל הילד הבנה של ניהול זמן ואחריות אישית.

המפתח הוא לתת לילדים תפקידים משמעותיים בבית, תפקידים שמראים להם שהם חלק חשוב מהמשפחה ולאט לאט לשדרג להם את מרחב האחריות בדברים חדשים שמראים לילד ״גדלת. אני כבר סומך עליך יותר מבעבר״. זה יכול להתחיל מגיל צעיר מאוד: ילד בן שלוש יכול להיות אחראי על סידור דברים מסוימים בשולחן השבת, ילדה בת חמש יכולה להיות אחראית על קיפול דברים קלים כמו מגבות. כשהתפקיד מותאם ליכולות, והילד מרגיש שסומכים עליו – המוטיבציה צומחת באופן טבעי.

בנוסף, כדאי לעבד עם עצמנו שעצמאות אינה מתנגשת עם סמכות הורית. להפך, כשאנחנו נותנים לילדים מרחב לקבל החלטות ולקחת אחריות בתוך גבולות ברורים, אנחנו מחזקים את הקשר ואת האמון ההדדי. ילד שמרגיש שסומכים עליו נוטה יותר להקשיב ולשתף פעולה גם במצבים מאתגרים וזו מנהיגות הורית אמיתית ומעצבת. זו סמכות מן הסוג שאנחנו רוצים לפתח.

ההבדל בין מוטיבציה חיצונית (פרסים) למוטיבציה פנימית (אחריות ועצמאות) ניכר במיוחד בטווח הארוך. ילדים שרגילים לפעול רק בשביל פרסים, מתקשים לפתח משמעת עצמית ואחריות אישית. לעומתם, ילדים שגדלו עם תחושת אחריות ועצמאות, מפתחים יכולת טובה יותר לנהל את זמנם, לקבל החלטות, ולהתמודד עם אתגרים.

זה לא אומר שאסור לתת פרסים בכלל. פרסים יכולים להיות כלי חינוכי מועיל כשמשתמשים בהם בחוכמה ובמידה לצורך ״קפיצה״ בתחושת המסוגלות (כשילד לא מאמין בעצמו, הפרס ״עוזר״ לו להאמין). אך הבסיס צריך להיות פיתוח תחושת המסוגלות והערך העצמי של הילד דרך מתן אחריות ועצמאות.

אז איך מתחילים? בקטן. בוחרים תחום אחד שבו אנחנו מוכנים לתת יותר אחריות לילד. מקשיבים לרעיונות שלו, נותנים לו מרחב לטעות וללמוד מהטעויות, ומביעים אמון ביכולת שלו. לאט לאט, ככל שהילד מרגיש יותר בטוח ומסוגל, אפשר להרחיב את תחומי האחריות.

המטרה שלנו כהורים היא לגדל ילדים עצמאיים, אחראיים ובעלי מוטיבציה פנימית חזקה. זה תהליך ארוך שדורש סבלנות, אבל התוצאות שוות את ההשקעה. כי בסופו של דבר, אנחנו רוצים שילדינו יפעלו מתוך הבנה והנעה פנימית, לא מתוך תלות בפרסים חיצוניים.

ואולי זו המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים לתת לילדינו – האמונה ביכולת שלהם להיות אחראים ועצמאיים. גם אנחנו נהנה ממנה במוטיבציה ובאחריות שלהם על המרחב המשותף.

בהצלחה!
שניאור

הפוסט מעבר לפרסים: בניית מוטיבציה אמיתית אצל ילדים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
כוחו של חודש ניסן בעבודת ה’ https://www.achvat.co.il/%d7%9b%d7%95%d7%97%d7%95-%d7%a9%d7%9c-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9-%d7%a0%d7%99%d7%a1%d7%9f-%d7%91%d7%a2%d7%91%d7%95%d7%93%d7%aa-%d7%94/ Wed, 26 Mar 2025 22:40:00 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8529 מהקמת המשכן ועד הגאולה העתידה – לקחים על חשיבות ההתחלה בעבודת ה'

הפוסט כוחו של חודש ניסן בעבודת ה’ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
נגמר זמן חורף… ועבודת חג הפסח לפתחנו. ספרים שלמים נכתבו על חג הפסח. איך ומאיפה ניתן בכלל להתחיל?

כתוב בפרשה (מ ב): “ביום החודש הראשון באחד לחודש תקים את משכן אוהל מועד”. הכלי יקר מפרש פסוק זה באופן מרתק על פי חז”ל. כל תחום ההשתדלות בעבודת ה’ מורכב עבורנו. פעמים רבות המצוות ועמל התורה נראים לנו גדולים, קשים, ואולי אף מעט מייאשים.

אומר הכלי יקר: “כתיב בפרשה שלוש פעמים לשון הקמה: תקים את המשכן; הוקם המשכן; ויקם משה. אמרו חז”ל (ויקרא רבה נב ד) שהיו ישראל וכל חכמי לב מקימים את המשכן ולא יכלו להקימו. אמר הקדוש ברוך הוא, עסוק אתה בהקמתו והוא עומד מאליו שנאמר הוקם מאליו משמע. ויש בזה רמז לכל המעשים אשר האדם עושה כי קצרה יד האדם להשלימם החל וגמור אלא האדם הוא המתחיל וה’ יגמור על ידו. וכן אמרו חז”ל (קידושין ל:) כנגד היצר הרע, אלמלא הקדוש ברוך הוא עוזרו אינו יכול לו”.

א’ ניסן אינו סתם יום בלוח השנה, אלא אחד הימים המיוחדים המוזכרים בתורה במפורש. ימים אלו מלמדים אותנו כיצד להתבונן בחיים ובתאריכים המעוררים התחדשות. הרש”ר הירש שואל על הפסוק מדוע נאמרה פעמיים המילה “חודש”, ורואה בכך יסוד משמעותי ביהדות:

“לכאורה מבטא הכתוב אותו הדבר בשני ביטויים שפירושם אחד. העניין מתבאר אם נזכור את משמעותם של ראשי-חדשים ביהדות, הם אינם ימי חג המציינים את המאורע הקוסמי-האסטרונומי, אלא הם מראים לנו באותו מאורע טבעי רק דוגמה ומעוררים אותנו להעמיד ולקיים ‘ראשי-חדשים’, התחדשויות – בתחום החברה האנושית.

“עם הקמתו של משכן אוהל מועד יתחיל כבוד ה’ לשכון בארץ בתוך עם ישראל, ובכך יתחיל בישראל ה’מועד’, ההתחברות של ישראל עם ה’שמש’ שלו, הארתו באור ה’. דבר זה יחול ביום ראש-חודש הראשון, כלומר באותו יום ראש-חודש שהוא תחילת השנה היהודית. והרי היה זה אותו ראש-חודש, אשר הביא לראשונה את הבשורה על ה’התחדשות’ התמידית והמיידית בישראל, ובאמצעות ישראל – לכל באי עולם.

“ראש-החודש של התקומה הלאומית היה גם ראש-החודש של השראת השכינה, של קיום הבטחת ‘ושכנתי בתוכם’, שרק בו הגיעה הגאולה הלאומית לכלל השלמתה. לפיכך: ‘ביום-החודש הראשון’ – די היה בכך כדי לציין את יום אחד בניסן; בא הכתוב ומוסיף: ‘באחד לחודש’ – כדי להרחיק מיום זה, החשוב שבין כל ימי אחד-בניסן, כל ריח של חג-טבע אלילי. לא מפני שביום זה חל ראש-חודש לפי כללי האסטרונומיה, אלא מפני שבעקבות ראש-חודש זה מונים בני ישראל את יום-החודש הראשון שלהם – נבחר יום זה להקמת המשכן”.

א’ ניסן, ובכלל חודש ניסן שישועות מקיפות בו, מעניק לנו כוח ועוצמה להשתדל, להשקיע ולהתחדש לקראת ההתחדשות הגדולה של הגאולה הקרובה במהרה בימינו.

הפוסט כוחו של חודש ניסן בעבודת ה’ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חופש הביטוי https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%95%d7%a4%d7%a9-%d7%94%d7%91%d7%99%d7%98%d7%95%d7%99/ Wed, 26 Mar 2025 22:03:19 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8526 סוגיית 'זקן ממרא' מלמדת כי התורה נותנת לכל דעות החכמים מקום וכבוד

הפוסט חופש הביטוי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
זקן שראוי להוראה, שמורה לעשות כנגד הוראת הסנהדרין, דינו מיתה בחנק (סנהדרין פו:). דין זה מכונה דין ‘זקן ממרא’. מעבר לכך שמדובר ב’גזרת תורה’, הרי החשיבות של דין זה ברורה: בכדי ‘שלא ירבו מחלוקות בישראל’ (סנהדרין פח.). לכן, להלכה, בית הדין לא יכול למחול לזקן על ‘המראתו’ ויש חשיבות להכריז על הוצאתו להורג, בכדי לקבע שבסופו של דבר יש סמכות עליונה שקובעת את ההלכה המעשית, והתורה חלקה לסמכות זו כבוד ומעמד יותר משאר החכמים. (ראה לשון הרמב”ם הלכות ממרים פ”ג ה”ד).

במבט ראשון, הלכות אלו של ‘זקן ממרא’ עשויות להיראות כמעין מתקפה על חופש הביטוי והמחשבה, כביכול התורה מצפה מתלמידי חכמים לכבוש את דעותיהם, מסורותיהם, וסברותיהם בזמן שהם אינם הרוב.

אך דווקא עיון בפרטי הלכות ‘זקן ממרא’ מלמד את ההפך הגמור. המשניות, מדרשי ההלכה, סוגיות הגמרא, והפוסקים, מחדדים כל העת, כי ל’זקן ממרא’ ניתנות הזדמנויות רבות לשטוח את טענותיו, לשכנע באופן ישיר, ורק בסוף התהליך, הוא מתבקש שלא להורות ‘הלכה למעשה’ כנגד הסנהדרין. גם בשלב הסופי, הוא לא מתבקש לשנות את דעתו או להסתיר אותה.

המשנה (פו:), הגמרא (פח:) והרמב”ם (פ”ג ממרים) מתארים את תהליך המשפט של ה’זקן ממרא’: השלב הראשון הוא שמתפתחת מחלוקת בתוך העיר, ה’זקן ממרא’ מורה כפי הוראתו ואנשים הולכים אחרי הוראתו. שאר רבני העיר עולים עמו לירושלים, ועוברים שם שלוש ערכאות – בית הדין שעל פתח הר הבית, בית הדין שעל פתח העזרה, ובית הדין הגדול של שבעים ואחד שבלשכת הגזית.
כשמסתכלים בלשון המשנה אפשר לשים לב כי ה’זקן ממרא’ עצמו הוא זה שמציג את הדיון בפני בית הדין. “אומר: כך דרשתי, וכך דרשו חבריי. כך לימדתי, וכך לימדו חבריי”. רק בערכאה השלישית והגבוהה ביותר, הסנהדרין, ניתן לפסוק כי דינו דין ‘זקן ממרא’.

את חשיבות המגע האישי והישיר בין ה’זקן ממרא’ לבין הסנהדרין ניתן ללמוד גם מדברי הספרי (שופטים קנה) ‘ולא שומע מפי שומע’, כלומר, שהזקן ממרא אינו מתחייב עד שהוא שומע באופן ישיר מבית הדין שהם הכריעו נגדו. הדין לא נפסק מפורש ברמב”ם, אך ב’ערוך השולחן העתיד’ (סימן סז) סבור כי דין זה נפסק להלכה, ואפילו מכתב של בית הדין לא יספיק – הם צריכים לפגוש את ה’זקן ממרא’ באופן ממשי.

אך הגמרא (פח.) מבחינה בין סוגי מחלוקת שונים. שיטת רב כהנא שהמקרה היחידי שבו הורגים את ה’זקן ממרא’, זה במקרה שכל החכמים אמרו כי יש להם ‘מסורת’ הפוכה מדעתו, ואילו הוא משיב ‘שנראה לו מסברה’ לא כמותם. אבל במקרה שהוא והחכמים מתווכחים מסברה, או שהחכמים והזקן מחזיקים כל אחד במסורת אחרת, או שהזקן טוען שיש לו מסורת והחכמים לא מסכימים איתו מסברה, לא הורגים את ה’זקן ממרא’.

להלכה לא נפסק כך, מכיוון שאנו רוצים שלא ירבו מחלוקות בישראל, אבל שיטתו של רב כהנא מלמדת אותנו על כך שחכמינו ראו את ‘המחלוקת’ עצמה בדיני תורה. בהקשר זה כדאי להציג את שיטתו של המאירי (סנהדרין פח:) לפיה “אין נעשה זקן ממרא עד שיחלוק עם כל השבעים ואחד אבל אם היה ביניהם מי שנסכם עמו אינו נהרג וכן כתבוה חכמי הדורות שלפנינו”.

ושוב נחדד: הסנהדרין לא פוסקים שאדם הוא ‘זקן ממרא’, אלא פוסקים שאם אותו ‘זקן’ יורה לעשות בפועל כהוראתו, הוא יהיה ‘זקן ממרא’ ויוצא להורג.

הגמרא מציינת כי עקביא בן מהללאל שחלק על החכמים במספר סוגיות לא הוצא להורג, מכיוון שלא הורה לעשות כשיטתו, ואנו נוסיף, ששיטתו של עקביא בן מהללאל עדיין נלמדת בפינו ועל ידינו, וחז”ל דאגו שתהיה מתועדת היטב במסכת עדיות.

לסיכום: פרשיית ‘זקן ממרא’ איננה פרשייה המבקשת להשתיק את דעות החכמים, להפך, היא מלמדת אותנו כי התורה נותנת לכל דעות החכמים מקום וכבוד, ורק במקרים חריגים, בכדי לשמור על אחידות ההלכה המעשית, נזקקים לפרשייה חריגה זו, שלמיטב ידיעתנו, מעולם לא היה צורך לבצע אותה בפועל.

הפוסט חופש הביטוי הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חכמת המעשה של בצלאל https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%9b%d7%9e%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%a2%d7%a9%d7%94-%d7%a9%d7%9c-%d7%91%d7%a6%d7%9c%d7%90%d7%9c/ Wed, 26 Mar 2025 21:51:15 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8524 בצלאל בחכמתו, ידע את סוד הקדמת המסגרת המעשית אל התוכן והתכלית

הפוסט חכמת המעשה של בצלאל הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
משני פסוקים בתורה למדו חז”ל ש”אין הקדוש ברוך הוא נותן חכמה אלא למי שיש בו חכמה” (ברכות נה.). המקור הראשון הוא מפרשתנו: “ובלב כל חכם לב נתתי חכמה”. ה’ נתן חכמה למי שהוא כבר חכם לב. המקור הנוסף הוא מספר דניאל, שם נאמר: “יהב חכמתא לחכימין ומנדעא לידעי בינה”.

השאלה מתבקשת מאליה. לכאורה היה צריך לשבח את הקב”ה שהוא נותן חכמה למי שאינם חכמים ובינה למי שחסר אותה. שאלה זו שאלה מטרוניתא אחת את רבי יוסי בר חלפתא, והוא השיב לה שאין ספק שטפשים זקוקים יותר לחכמה מאלו שהם כבר חכמים, אך אם החכמה תימסר לידיהם, הם לא יידעו כיצד להשתמש בה (קהלת רבה א).

אולם באיזה “מתן חכמה” מדובר? האם על נס כלשהו שבמסגרתו הקב”ה מוסיף פתאום חכמה לאדם? אם יש תוספת חכמה שכזו, וכי לא היה ניתן להעניק אותה לטיפש ולהפוך אותו לבר דעת שגם יודע להשתמש בחכמתו?

בנוגע לחכמת בצלאל, עליה נאמר “וַיְמַלֵּא אֹתוֹ רוּחַ אֱלֹהִים בְּחָכְמָה בִּתְבוּנָה וּבְדַעַת וּבְכָל מְלָאכָה”, מסביר הרמב”ן (שמות לא) שאין הכוונה לתוספת חכמה שניתנה לו לצורך המשכן. אלא קורא הדורות מראש יצר את בצלאל מלכתחילה עם החכמה הנצרכת למלאכה. כדרך שנאמר בירמיהו “בטרם אצרך בבטן ידעתיך”.

אם מראשית הבריאה הכין ה’ את בצלאל עם החכמה המתאימה, מובן ש’יהב חכמתא לחכימין’ אינו עוסק במענק חכמה מיוחדת הניתנת באמצע החיים. כוונתם לדבר אחר. החכם מייקר את חכמתו ומצוי בחיפוש תמידי אחר עוד חכמה. כך חכמתו הולכת ומתפתחת כל העת. כיוון שהוא חכם – הוא יודע להעריך חכמה. הטיפש, לעומת זאת, מחמיץ כל הזדמנות להחכים. גם אם נקרית הזדמנות כזו בפניו, הוא אינו מוקיר אותה, ולכן נותר בכסילותו.

כל זה מוביל אותנו אל השאלה – מה הייתה חכמתו הגדולה של בצלאל? במה היא ניכרה? חז”ל עונים על כך תשובה מפתיעה: משה אמר לבצלאל לבנות כלים ואחר כך משכן, הפוך מהסדר שהקב”ה ציווה. ובצלאל תהה על כך, כיוון שמנהגו של עולם שהאדם עושה בית ואחר כך מכניס לשם כלים, לכן הוא הציע בפני משה: “שמא כך אמר לך הקדוש ברוך הוא: עשה משכן ארון וכלים? אמר לו: שמא בצל א-ל היית וידעת?!”.

משה רבנו סבר מתחילה להקדים את המהות אל המסגרת. המהות היא כלי הקודש, בהם נעשית העבודה. את המרחב הדרוש לשם כך, הוא סבר לדחות לסוף. זוהי מידתו של נביא ה’ שכל מעייניו נתונים אל התכלית. אולם מידה זו עשויה להביא לידי כך שהאדם נותר עם אורות בלי כלים. הוא בונה ארון ושולחן ומזבח – ואין לו לאן להכניס אותם. הוא זוכה למדרגה רוחנית נשגבת, אך אין לו מציאות שבה הוא יכול ליישם אותה.

בצלאל הבין זאת. כפי שאומרים חז”ל – “יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהם שמים וארץ”. הוא ידע שהקב”ה ברא בששת הימים את המעטפת ורק אחר כך את האדם. הוא הבין את המחירים שעלולה לגבות התמסרות לתכלית לפני הכנת המסגרת הראויה. הוא כל כך היה בטוח בהבנתו, עד שהוא התעקש לברר שוב עם משה, שמא הקב”ה ציווה כפי שהוא מבין. והוא צדק. על ידי חכמתו, ועל ידי מה שהוא הוסיף להחכים ולהתבונן, הוא זכה לכוון לדבר ה’ אף יותר ממשה רבנו, משל היה בצל-אל ושמע מהבורא בכבודו ובעצמו מהו סדר התיקון הראוי – קודם כל תשתית מציאותית שתהווה מסגרת, ורק אחר כך למלא אותה בתוכן ובתכלית.

הפוסט חכמת המעשה של בצלאל הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
כשהישיבה נגמרת https://www.achvat.co.il/%d7%9b%d7%a9%d7%94%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%91%d7%94-%d7%a0%d7%92%d7%9e%d7%a8%d7%aa/ Wed, 19 Mar 2025 20:25:59 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8512 על המשבר שאף אחד לא מדבר עליו

הפוסט כשהישיבה נגמרת הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הורים יקרים,
“אף אחד לא הסביר לי שביום שישי אני אחזור שלוש פעמים לסופר כי אשתי הטרייה מתלבטת איזו עוגה להכין, והמתכון מתגלה לה בשלבים” – צחק איתי אברך צעיר כשניסה להסביר את המשבר שחווה בחודשים הראשונים אחרי חתונתו. אבל מאחורי הצחוק הסתתר כאב אמיתי. “בישיבה ידעתי בדיוק מה לעשות בכל רגע. פתאום אני צריך להחליט לבד על הכל – מתי ללמוד, איך לנהל את הכסף, איך לבנות זוגיות. אף אחד לא הכין אותי לזה”.

זה לא סיפור יחיד. עד היום פגשתי עשרות רבות של צעירים שמתמודדים עם אותו משבר. הנה למשל יוסי, שהיה מהמצוינים בישיבה. שבועיים אחרי החתונה הוא מצא את עצמו יושב מול ערימה של חשבונות, מנסה להבין איך מתנהלים מול הבנק. “בישיבה למדתי את כל השיטות בסוגיית ריבית”, הוא אמר בחיוך מריר, “אבל אף אחד לא לימד אותי מה זה ריבית פריים”.

או קחו את מוישי ושיינדי, זוג צעיר שהתחתן לפני חצי שנה. שניהם מצוינים, שניהם ממשפחות נהדרות. אבל אחרי שלושה חודשים הם כבר היו בחובות. “חשבנו שאם נחיה בצניעות יהיה בסדר”, סיפרה שיינדי, “אבל לא היה לנו מושג כמה עולה לנהל בית. כל חודש היינו בהלם מחדש מההוצאות”.

הבעיה היא שבישיבות שלנו יש תוכנית מפורטת ללימוד כל סוגיה בש”ס, אבל אין שום תכנית סדורה להכנה לחיים. זה כמו לשלוח טייס לטוס אחרי שלמד רק תיאוריה. בטח, הוא יודע הכל על עקרונות התעופה – אבל הוא מעולם לא ישב בתא הטייס.

כשאני מעלה את הנושא הזה, תמיד יש מי שאומר: “אבל זה יפגע ברוחניות של הבחורים!” באמת? האם ידיעה איך לנהל תקציב ביתי תפגע ביראת שמיים? האם הבנה בסיסית של תקשורת זוגית תחליש את הקשר לתורה? והאמת היא שבישיבות מובילות בשקט בשקט כבר שנים מתקיימות תכניות מן הסוג הזה, אך לא מספיק רחב, לא מספיק מעמיק, ולא מספיק מקצועי ומותאם לצורך היום.

אבל למי שחושב שזה כן יפגע ברוחניות, זה לגמרי להיפך – דווקא חוסר ההכנה הוא שפוגע ברוחניות. כי כשזוג צעיר שקוע בחובות ובמריבות, קשה מאוד להתרכז בלימוד. כשאברך טרוד בדאגות פרנסה בסיסיות, הראש שלו לא פנוי לעיון בסוגיה. דירה נאה מרחיבה דעתו של אדם, והיפוכה מוביל להיפך שלוות הנפש.

אז מה הפתרון? אני לא מציע מהפכה. אני מציע שינוי קטן: להקדיש זמן מסודר, אולי בחודשים האחרונים לפני החתונה או בשנת הלימודים האחרונה, להכנה מעשית לחיים. קצת כלכלת בית, קצת תקשורת זוגית, קצת ניהול זמן. לא במקום הלימוד – בנוסף לו. אפשר גם ימים מרוכזים בבין הזמנים. אבל חובה!

כי המטרה של הישיבה כמוסד חינוכי היא לא רק ללמד תורה – היא להכין את הבחורים לחיים של תורה. וחיים של תורה דורשים גם יכולת מעשית לנהל בית יהודי על כל המיומנויות הנדרשות מכך.
אז אולי הגיע הזמן שנפסיק לומר שהמעבר מהישיבה לחיי נישואין הוא חלק. אולי הגיע הזמן שניתן לבחורים שלנו לא רק את הכלים הרוחניים, אלא גם את הכלים המעשיים להצליח בחיים.
כי בסופו של יום, כשהישיבה נגמרת, החיים האמיתיים רק מתחילים.

ומה תפקידנו כהורים?
אולי בכלל אנחנו אחראים על בניית המיומנויות האלו – כמובן! כמו שאנו מחוייבים ללמד את בנינו תורה ושאר חיובים. ואם לנו אין פנאי – מישהו צריך להשלים את הפער. לעשות הכל כדי לסמן V על עוד ועוד מיומנויות הנדרשות לזוגיות, לניהול בית, להורות, ולתעסוקה סבירה. תחשבו על כל האתגרים שאתם מתמודדים מולם, ותמצאו מי שילמד את ילדיכם, הבנים והבנות, את הדרכים להתמודד, להאמין ולעשות.

במוסדות שאינם חרדים כבר יש תוכניות של ״מכינה לחיים״, שיוצאות מנקודת הנחה שלהורים אין כיום זמן, ידע, ופניות נפשית לעבוד בשיטתיות על מיומנויות אלו. אם גם אתם נמצאים במצב הזה בחרו מוסדות חינוכיים שיודעים להשלים את הפער הזה, כי זה באחריותנו!

בהצלחה!
שניאור

הפוסט כשהישיבה נגמרת הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הטוב הנראה והנגלה https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%98%d7%95%d7%91-%d7%94%d7%a0%d7%a8%d7%90%d7%94-%d7%95%d7%94%d7%a0%d7%92%d7%9c%d7%94/ Wed, 19 Mar 2025 19:38:45 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8509 מבט על התגשמות נבואת יחזקאל בארצנו המתחדשת

הפוסט הטוב הנראה והנגלה הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
ההפטרה שתיקרא השבת בבתי הכנסת שייכת לפרשת פרה. היא לקוחה מנבואת יחזקאל (לו), ועוסקת בטהרה וגאולה, תוך הדגשת חסד ה’ כלפינו. כמה עניינים בה נוגעים למציאות חיינו באופן ישיר, כנבואות המתגשמות והולכות לנגד עינינו.

תחילה מצביע הנביא על חטאי העם העיקריים. שפיכות דמים ועבודה זרה הביאו להגליה מן הארץ. בגלות עצמה החטא הגדול של העם הוא חילול ה’. הגאולה תגיע מחמלת ה’ על שמו המחולל, לא מתוך זכויותיו של העם. אחריה ייתן לו ה׳ לב חדש ורוח חדשה.

תיאור הארץ השוממה ההופכת למעובדת עם שיבת עם ישראל אליה מתחבר בקלות למה שאנו מכירים מהמציאות שלנו: הארץ מעובדת בצפיפות, ולחקלאות הישראלית הישגים רבים. כשקוראים את תיאורי הביקור של מארק טווין בארץ בסוף המאה הי”ט, בספרו ‘מסע תענוגות לארץ הקודש’ ומשווים אותם למה שאנו מכירים, אין די להשתוממות על התמסרותה מחדש של הארץ לבניה. הגליל שמארק טווין ראה, אפילו חלק הארץ הפורה הזה, נראה לו כשממה ריקנית וראויה בקושי למגורים. היום הגליל פורח. כן, גם אחרי המלחמה. צאו וראו בעיניכם.

הנביא ישעיהו (מט) מדבר על הצפיפות בארץ ישראל העתידית כדבר מבורך, העומד בניגוד לשממה רבת השנים שהארץ היתה שרויה בה “כי חרבתיך ושממתיך וארץ הריסתך כי עתה תצרי מיושב…”. וכך גם מתנבא יחזקאל על המון העם, צאן אדם, שימלא את ירושלים במועדיה. גם את זה זכינו לראות בעינינו. מה לנו להתלונן על צפיפות, היא ביטוי מובהק ומשמח של הגאולה.

לצערנו, גם את חטא חילול ה’ המתבטא בקריאה “עם ה׳ אלה, ומארצו יצאו?!” אנו מכירים. לאנשים יש ציפיות מבני תורה, ולא תמיד הן מתגשמות. הקב”ה הוציא אותנו מהגלות מתוך דאגה לשמו המחולל. האם הוא ממשיך להתחלל גם בארץ, ולא רק על ידי מי שאינם שומרים תורה ומצוות?

לצד הנבואות על ההתחדשות והצמיחה הגשמית (שזכינו לראות בעינינו בלי ספק), מתנבא יחזקאל על בריאת בריות חדשות, בעלות לב בשר תחת לב אבן. אולי גם זה מתחיל להתגשם ואיננו רואים עדיין? הבה נתפלל שהדבר יהיה במהרה בבחינת “הטוב הנראה והנגלה”, כמו הביטוי החב”די היפה. אין דבר שאנו זקוקים לו יותר מהתחדשות רוחנית.

הכותב הינו ר”מ הלכה ומנהל חינוכי, ישיבת ‘משמר התורה’

הפוסט הטוב הנראה והנגלה הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
מהי קנאות אמיתית https://www.achvat.co.il/%d7%9e%d7%94%d7%99-%d7%a7%d7%a0%d7%90%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%9e%d7%99%d7%aa%d7%99%d7%aa/ Wed, 19 Mar 2025 19:32:28 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8506 הגמרא מביאה שלוש תשובות לשאלת מעשה קנאותו של פנחס, וכל תשובה מהווה מסלול אחר לראיית המציאות באופן עמוק ואישי

הפוסט מהי קנאות אמיתית הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הגמרא (סנהדרין פב.) דנה במעשה הקנאות של פנחס המתואר בספר במדבר (פרק כה), פנחס ‘קם מתוך העדה’, ‘לוקח רומח’, ‘ודוקר את שניהם’, את זמרי בן סלוא ואת כזבי בת צור. מעשה הקנאות של פנחס מתבצע אחרי שעם ישראל נמצא כבר בשבר רוחני. הפסוקים מתארים כי ‘וייצמד ישראל לבעל פעור’, וכתוצאה מכך ‘ויחר אף ה’ בישראל’. יתרה מזו, משה שמע מפי הגבורה כי יש להוקיע את ראשי העם נגד השמש, ומשה ציווה להרוג את ‘הנצמדים לבעל פעור’, אך השבר היה כה גדול שציוויו של משה לא מתקבל, וזמרי בן סלוא מפקפק במנהיגותו של משה ומקרב לעיניו ‘מדיינית’ (חז”ל אומרים (סנהדרין פב.) שזמרי החציף כלפי משה ואמר לו ‘אם זו אסורה, מי התיר לך את בת יתרו?

כשלומדים היטב את ההקשר של הפסוקים, מבינים כי מעשה הקנאות של פנחס מתרחש בתוך אנדרלמוסיה רצינית, שבה עם ישראל נמצא בסכנה של אובדן זהות ודרך. יש כבר היצמדות לבעל פעור, הנהגת משה לא מתקבלת והעם מגיב בבכי, זהו משבר גדול יותר מאשר בפרשת קורח. ולכן גם מעשהו של פנחס מתואר כ’שלום’, מכיוון שהוא מחזיר את הסדר החברתי הבסיסי הדרוש בכדי שעם יוכל לחיות כעם.

כדאי לשים לב שזה שונה מאוד מהתיאור השגור בפינו לקנאות, המדבר על קנאות סביב אירוע נקודתי. הקנאות של פנחס מצילה את עם ישראל מהמגיפה, משמרת את הנהגתו של משה ומונעת את ההתבוללות של עם ישראל.

ולכן, דווקא מפני שהמעשה של פנחס מתבקש והכרחי, השאלה שנשאלת בגמרא היא ‘מה הדבר המיוחד שפנחס ראה?’, מה הוא ראה אחרת מכולם? הרי הפסוקים מדגישים שזמרי לקח את המדיינית ‘לעיני משה ולעיני כל עדת בני ישראל’. הגמרא מביאה שלוש תשובות משלושה חכמים, כל תשובה מהווה מסלול אחר לראיית המציאות באופן עמוק ואישי, שיגרום לנו – בתקוה – להגיב ולעשות מעשה כשיש צורך בכך.

תשובת רב היא ‘ראה מעשה ונזכר הלכה’, בעוד עם ישראל וגם משה (שנתעלמה ממנו הלכה, ש”ט) ראו את המציאות של בעילת המדיינית אל מול עיניהם ולא ידעו איך להגיב לה, כוחו של פנחס היה ה’ידע’. הוא למד את ההלכות עוד בזמן הירידה של משה מסיני, והוא ידע בדיוק מה צריך לעשות במקרה הזה. הידע והלימוד הם הם הסיבה לכך שפנחס ראה את המציאות באופן אחר, וידע בדיוק איך לפעול.

תשובת שמואל היא ‘ראה שאין חכמה ואין תבונה ואין עצה נגד ה’, כל מקום שיש חילול ה’ אין חולקין כבוד לרב’. פנחס ראה שהסיטואציה כאן איננה חטא פרטי של זמרי, אלא חילול שמו של הקב”ה המאיים על ההנהגה ועל מסירת התורה, והבין שבמקרה כזה ‘אין חולקין כבוד לרב’, כשיש איום על התורה כולה, צריך להתעלם מגינוני כבוד אפילו כלפי הרבנים מוסרי התורה.

ותשובתו של רבי יצחק היא שפנחס ראה שעם ישראל נמצא בסכנה פיזית, יש מגפה, וכשהוא הבין שהמגפה קשורה לחטאים של העם, פנחס פעל מיד. במילים אחרות, לפי רבי יצחק, מה שהניע את פנחס לפעולה, זו הסכנה על עם ישראל. לימדונו גדולי האמוראים על שלושה מודלים של הנעה לפעולה במקום שאין אנשים, הידע, הדאגה מפני חילול ה’, והרצון להגן על עם ישראל.

הפוסט מהי קנאות אמיתית הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הדרך חשובה כמו המטרה https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%97%d7%a9%d7%95%d7%91%d7%94-%d7%9b%d7%9e%d7%95-%d7%94%d7%9e%d7%98%d7%a8%d7%94/ Wed, 19 Mar 2025 19:22:50 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8503 ההכנה לפסח כערך רוחני - מבט מעמיק מפרשת פרה והקמת המשכן

הפוסט הדרך חשובה כמו המטרה הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
השבת נקרא את פרשת פרה לצד פרשת השבוע. המשנה ברורה בסימן תרפ”ה מציין שזמן שריפת הפרה האדומה, בתקופת מסעם של בני ישראל במדבר, היה סמוך לחודש ניסן. זאת כדי שיוכלו להיטהר באפר החטאת מיד לאחר הקמת המשכן, ובכך יתאפשר להם לקיים את מצוות הפסח בזמנה. לכן אנו קוראים את הפרשה בתקופה זו של השנה כתפילה לקב”ה שיגאלנו במהרה.

כאשר אנו מתבוננים בעניין הטהרה, עולה שאלה פנימית עמוקה הקשורה להכנות לקראת חג הפסח המתקרב: אנו ובני ביתנו נוהגים במסורת יהודית מפוארת לנקות ולקרצף את בתינו לקראת החג, וישנן נשים צדקניות המתחילות במלאכה זו כבר בסיום חג החנוכה.

והדבר מעורר תמיהה – הרי חג הפסח נמשך שבעה ימים בלבד, ואף שיש בו איסורי תורה המצדיקים הכנה של יום או יומיים, בפועל אנו עדים לכך שההכנות מתחילות לפחות שלושים יום לפני החג. מה הטעם להשקעה כה גדולה זמן רב כל כך לפני בואו?

בתפילות הנאמרות בעת בדיקת חמץ וביעורו משולבים רעיונות רוחניים עמוקים, אך ישנו מוטיב מרכזי החוזר על עצמו: ביעור החמץ מסמל את ביטול יצר הרע (כפי שמופיע בזוהר). מה הקשר בין חמץ ליצר הרע? הקשר אינו נעוץ בלחם עצמו אלא בתהליך הביטול, באותה יראה שאנו מפתחים בלבנו מחשש לעבור על איסור חמץ. ככל שאנו משקיעים יותר בביעור החמץ, אנו למעשה מעמיקים את מחשבתנו ולבנו בקיום המצווה.

מכאן נובעת גם החשיבות של הנשים הצדקניות המנחילות לבני ביתן את אהבת התורה דרך ההקפדה והיראה מאיסור חמץ (אגב, חשוב לעתים להזכיר בבית את גבולות האיסור המקוריים כדי שלא נמציא חומרות חדשות מלבנו ונכשל ב”בל תוסיף”).

רש”י מפרש את טעם קריאת פרשת פרה: “להזהיר את ישראל לטהר, שיעשו פסחיהם בטהרה”. כלומר, תכליתה להזכיר לעם שזוהי תקופת הכנה לטהרה לקראת העלייה לרגל בחג הפסח, כפי שהיה נהוג בזמן שבית המקדש היה קיים. המסר: להתמקד בתהליך ההכנה!

כאשר אנו עוסקים בפרשיות המשכן, ראוי לשים לב לעובדה שהמשכן לא היה מיועד להיות משכן הקבע להשראת השכינה. הרי בני ישראל היו אמורים להיכנס לארץ ולבנות מיד את בית המקדש (אלמלא חטא המרגלים). ואף על פי כן, העם תרם והשקיע את מיטב משאביו במשכן ה”זמני” כביכול, כפי שמתואר בפרשה: “והמלאכה הייתה דיים לכל המלאכה” – דבר המעורר פליאה.

הגאון רבי יעקב קמינצקי זצ”ל מבאר זאת בספרו “אמת ליעקב”: “בא וראה יקרות וחביבות המצווה, שהרי כמה כסף וזהב ואבנים טובות וכדומה נשתקע בבניין המשכן, וכמה חודשים יגעו בעשייתו, ובאמת לא היו צריכים אותו אלא חודשים אחדים אלמלא חטאו במרגלים והיו נכנסים תיכף לארץ ישראל והיו בונים בניין של אבנים. והרי נמצא שכל יגיעתם הייתה רק לקיום מצוות ‘ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם’, ומכיוון שאין אתה יודע מתן שכרן של מצוות וצריך אתה להיזהר במצווה קלה כבחמורה, אם כן לכל מצווה ומצווה צריך הוא להיות יגע כל כך ובמסירות נפלאה ככל חכמי לב הללו שיגעו להקים את המשכן”.
גם מפרשת ויקהל וגם מפרשת פרה עולה מסר חיוני לחיים בכלל, ולהכנות לפסח בפרט: המטרה הסופית חשובה מאוד, אך החשיבה וההשקעה בדרך אל המצווה חשובות לא פחות מהמצווה עצמה.

כאשר אנו עמלים לקראת חג הפסח בניקיונות שחלקם אולי אינם מוגדרים מפורשות בשולחן ערוך (שהרי אבק אינו חמץ), עלינו לזכור שכל עוד הדבר נעשה לשם הכנה למצווה – הדרך עצמה הופכת להיות חלק מהמטרה, בדומה למשכן ולפרשת פרה.

הפוסט הדרך חשובה כמו המטרה הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הנהגה מתוך שותפות https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%a0%d7%94%d7%92%d7%94-%d7%9e%d7%aa%d7%95%d7%9a-%d7%a9%d7%95%d7%aa%d7%a4%d7%95%d7%aa/ Wed, 19 Mar 2025 18:51:00 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8496 אפילו בצלאל, שנבחר על ידי ה', לא התמנה אלא בהסכמת הציבור. רק כך מנהיג ראוי לתואר 'שליח ציבור'

הפוסט הנהגה מתוך שותפות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
“אמר רבי יצחק אין מעמידין פרנס על הציבור אלא אם כן נמלכים בציבור שנאמר ראו קרא ה’ בשם בצלאל” (ברכות נה.).

לא רק משה נמלך עם ישראל על המינוי, אלא אף הקב”ה נמלך עם משה: וַיְדַבֵּר ה’ אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר, רְאֵה קָרָאתִי בְשֵׁם בְּצַלְאֵל בֶּן אוּרִי בֶן חוּר לְמַטֵּה יְהוּדָה… וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, רְאוּ קָרָא ה’ בְּשֵׁם בְּצַלְאֵל בֶּן אוּרִי וגו’.

הגמרא מתארת זאת בצבעים חיים: “אמר לו הקדוש ברוך הוא למשה: משה, הגון עליך בצלאל? אמר לו: רבונו של עולם, אם לפניך הגון – לפני לא כל שכן? אמר לו: אף על פי כן, לך אמור להם. הלך ואמר להם לישראל: הגון עליכם בצלאל? אמרו לו: אם לפני הקדוש ברוך הוא ולפניך הוא הגון – לפנינו לא כל שכן?”.

ההיוועצות בבני ישראל אינה מובנת מאליה. ראשית, הקב”ה בכבודו ובעצמו מעיד עליו שהוא מלא רוח אלוהים בחכמה, בתבונה ובדעת ובכל מלאכה. גם ה’ וגם משה מעידים עליו שאין ראוי ממנו לעסוק בכל מה שקשור למלאכת המשכן. העולה על הדעת שבני ישראל יתרשמו אחרת ויסברו שאינו הגון לתפקיד זה? בנוסף, הרי לא מדובר במי שהולך לשפוט את בני ישראל או להנהיג אותם. הוא מתמנה רק על מלאכת המשכן.

ואף על פי כן, מבואר שאפילו לתפקיד שאינו של הנהגה, והגם שהקב”ה מעיד עליו שהוא ראוי – אין ממנים בלי להימלך בציבור.

ומה באמת הטעם בהיוועצות אם ברור כל כך שהמינוי ראוי? התשובה היא שכאשר נמלכים עם הציבור, יכול המנהיג לרתום את הציבור אחריו. אדם מוצלח ככל שיהיה, אם הוא הונחת על הציבור בלי שנמלכו בהם קודם, הם עשויים לראות בו סמכות כופה שיש להיפטר ממנה. ואז, גם אם הוא יפעל את הדברים הנכונים והטובים עבורם, הם לא ישתפו איתו פעולה ולא ילכו אחריו. אך אם נמלכו עם הציבור והם בחרו את המנהיג, הם ילכו אחריו אפילו אם הוא ידרוש מהם דברים קשים. ההנהגה אינה מבוססת על כוח אלא על רצונם שלהם, ומאחר שהם רצו בכך, הם יצטרפו בשמחה למהלכיו של המנהיג.

והרי משום כך ציווה הקב”ה שהמשכן יבוא מנדבת כל העם. כי אין המשכן מקומם של הכהנים והלוויים בלבד, אלא מקום ההתוועדות של כל ישראל עם ה’. כל העם צריכים להיות שותפים. משום כך האחראי על מלאכת המשכן מתמנה רק בעצה אחת אתם. רק כך הם ירגישו הזדהות עם כל הוראה שתבוא מפיו, שהרי הם אלו שהסכימו לבחירתו.

דין זה נפסק להלכה (רמ”א חו”מ ג). אסור להתמנות בלי רשות הקהל ומי שעושה כן עתיד לתת את הדין, גם אם מדובר באנשים ראויים ללא עוררין. בעל ספר התשב”ץ (ח”א קסא) כתב שאפילו במקרה שהממנה הוא אדם גדול בדורו, עליו להימלך עם הציבור. שהרי לעולם לא יהא אדם ראוי יותר מבצלאל ולעולם לא יהא ממנה גדול יותר מהקב”ה.

הדברים אמורים ביותר בימינו, לגבי שלוחי דרבנן העוסקים בצרכי ציבור, בכל שכן מבצלאל שעסק רק במלאכת המשכן, ובוודאי לגבי שליחי ציבור שמתמנים לשנים ארוכות. גם אם הציבור רוחש אמון לממנים, יש להיוועצות עם הציבור ערך בפני עצמו. העובדה ששואלים את רצון הציבור תעניק פירוש אחר לכל השררה. כאשר הציבור בוחר בעצמו את שליחיו וחפץ בהם, ניתן יהיה להנהיגו אל הטוב ולתקן את הדרוש תיקון.

הפוסט הנהגה מתוך שותפות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
איך מוצאים חן? https://www.achvat.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%90%d7%99%d7%9d-%d7%97%d7%9f/ Wed, 12 Mar 2025 18:40:03 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8488 לא פעם אנו נפגשים באדם שאינו מוצא חן בעינינו, על אף מעלות אובייקטיביות שיש לו. מנגד, יש לעתים אדם אחר שעיקר ייחודיותו היא מציאת החן. חוט של חסד משוך על פניו והוא רצוי לכל אחיו. מהביטוי “למצוא חן” אפשר להבין שאכן מדובר ב”מציאה”, שאיננה תלויה בהכרח במאמץ או בכישרון מסוים. לפי הרד”ק בספר השורשים, המילה […]

הפוסט איך מוצאים חן? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
לא פעם אנו נפגשים באדם שאינו מוצא חן בעינינו, על אף מעלות אובייקטיביות שיש לו. מנגד, יש לעתים אדם אחר שעיקר ייחודיותו היא מציאת החן. חוט של חסד משוך על פניו והוא רצוי לכל אחיו.
מהביטוי “למצוא חן” אפשר להבין שאכן מדובר ב”מציאה”, שאיננה תלויה בהכרח במאמץ או בכישרון מסוים. לפי הרד”ק בספר השורשים, המילה “חן” נגזרת מן השורש “חנן”, שפירושו מתנת חינם.
הביטוי “מציאת חן” מופיע במקרא פעמים רבות (כגון “ונח מצא חן”, “ויאמר אדני אם נא מצאתי חן בעיניך”, “ויאמר למצא חן בעיני אדוני”, “וימצא יוסף חן בעיניו”, ועוד), אבל במגילת אסתר מופיע ביטוי ייחודי – “*נשיאת* חן”: “וַתְּהִי אֶסְתֵּר *נֹשֵׂאת חֵן* בְּעֵינֵי כָּל רֹאֶיהָ”, וכן “וַיֶּאֱהַב הַמֶּלֶךְ אֶת אֶסְתֵּר… וַ*תִּשָּׂא חֵן* וָחֶסֶד לְפָנָיו”, ו”וַיְהִי כִרְאוֹת הַמֶּלֶךְ אֶת אֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה עֹמֶדֶת בֶּחָצֵר *נָשְׂאָה חֵן בְּעֵינָיו*”.
האם יש הבדל בין “מציאת חן” ל”נשיאת חן”? אולי “מציאת חן” היא כמציאה זמנית, קצרה, ואילו “נשיאת חן” היא ממשית יותר, כאילו האדם “נושא” את החן עליו. אינני בטוח.

הנה רעיון נוקב שכותב האדמו”ר רבי פנחס מנחם יוסטמן מפילץ, בעל “שפתי צדיק”, בהקשר לפסוק הנזכר “ותהי אסתר נושאת חן בעיני כל רואיה” (במקום נוסף הוא כותב זאת בהקשר למצוות “משלוח מנות”). הוא מביא את הדברים (במאמריו על פורים) בשם זקנו בעל חידושי הרי”מ. אכתוב את תמצית דבריו במילים שלי:

לכל אדם יש איזו מציאת חן (בלשונו: “ניצוץ חן” או “נדנוד חן”) בעיני הקב”ה, ולמעשה – זוהי זכות הקיום שלו בעולם. כלומר, הקב”ה רואה בו איזה משהו שמוצא חן בעיניו, ומשום כך מחיה ומקיים אותו. אבל – וכאן אולי החידוש – האדם לרוב טועה בזה, ואינו מכיר את נקודת מציאת החן שלו. על פי רוב, הדברים שהאדם חושב שהם הסיבה לכך שהוא מוצא חן בעיני הקב”ה – הם דווקא לא הסיבה האמיתית של מציאת החן שלו. האדם יראה לעיניים וה’ יראה ללבב.

במקום אחר מביא ה”שפתי צדיק” סיפור על החידושי הרי”מ, שמתכתב עם הדברים:
“פעם אחת בא זקני מו”ר ז”ל לשלחן הטהור והיה מלא שמחה ואמר זה הלשון: עתה אני בשמחה עצומה שנודע לי ברור שאני קלאק [=אדם ריקני], אם כן הכל בא במתנת חנם, דכתיב ‘יאר ד’ פניו אליך ויחנך’, זאת היא הארת פנים – שידע שהכל בא לו במתנת חינם…”.

והנה קטע נפלא שכותב ה”שם משמואל” בשם הרבי מוורקא, על הפסוק “ויחן שם ישראל נגד ההר” ודרשת חז”ל “כאיש אחד בלב אחד”:
“…פירש הרה”ק מהר”י זצללה”ה מווארקא שלשון ויחן הוא נשיאת חן, היינו אף שכל אדם דרכו לפי שורש נשמתו ישר בעיניו, מכל מקום מצא גם דרך חברו חן לפניו, ועל כן היו כאיש אחד בלב אחד…” (וישלח תרע”ו).

אולי צריך להכיר ב”היסח הדעת” שדרכו באה המציאה. לדעת לחפש את נקודת היופי אצל השני לא בדרך חיפוש ומדידה של פרמטרים אובייקטיביים, הישגים, כשרונות וכדומה, אלא כאפשרות של עין טובה, ומתנת חינם של אהבה שאני מעניק לו.

ומאידך, ביני לבין עצמי, להיפתח לאפשרות להיות אהוּב – לא בגלל משהו מיוחד שעשיתי או ‘מישהו’ שאני, או כי “מגיע לי”, אלא מתוך שמחה והודיה על מתנת חינם של ידידות ועין טובה.
יה”ר שנזכה למצוא נקודות חן נסתרות ופלאיות – אצלנו ואצל חברינו.

הכותב הינו מלמד מחשבת ישראל בישיבת ‘המתיבתא – תורה ודעת’

הפוסט איך מוצאים חן? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
מגילת המשפטים האסורים https://www.achvat.co.il/%d7%9e%d7%92%d7%99%d7%9c%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%a9%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%90%d7%a1%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/ Wed, 12 Mar 2025 18:37:07 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8493 מהדורת פורים שמחה במיוחד!

הפוסט מגילת המשפטים האסורים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
הכרזה חגיגית מטעם ממלכת החינוך השמח: ויהי בימי חינוך הילדים, בזמן שההורים והמחנכים מושלים מהודו ועד כוש (או לפחות מהסלון ועד חדר הילדים), קם צורך דחוף להבין: מה באמת הילדים שלנו שומעים כשאנחנו מדברים? הרי בפורים מגלים את מה שמסתתר מאחורי המסכה, אז בואו נגלה מה מסתתר מאחורי המילים!

פרק א’: משפטי ההשוואה
מה אנחנו אומרים: “למה אתה לא יכול להיות כמו אחיך?”.
מה הילד שומע: “ברוכים הבאים לתוכנית החדשה – ‘להיות כמו אח שלי’! בתוכנית הזו, אתה מתחרה על התואר ‘ההעתק המושלם של אחיך’. אין לך שום ייחודיות או מקום להיות אתה. הפרס הגדול: תחרות קבועה, שנאה וקנאה לאח ה״מדהים״, ובעיקר: בשביל מה להתאמץ? תמיד אהיה מקסימום מקום שני! הראשון הרי תפוס מראש לאח ה״מושלם״.
מה אנחנו אומרים: “תראה איך שאר הילדים מתנהגים יפה”.
מה הילד שומע: “הודעה מרעישה! התגלה שכל הילדים האחרים הם למעשה מלאכים בתחפושת בלי כעסים או רגעים ״דפוקים״. רק אתה נשארת בן אדם רגיל שכעת חווה קושי ולא מצליח להישאר מלאך… איזו אכזבה!”.

פרק ב’: תיוגים
מה אנחנו אומרים: “אתה עצלן”.
מה הילד שומע: “מזל טוב! זכית במשרה הקבועה של ‘העצלן הרשמי של המשפחה’. התפקיד כולל: אישור מראש לא לעשות כלום (עם פלומבה) כי הרי כבר ״תוייגת״, זכות ראשונים לספה, פטור מעזרה בבית, ותואר כבוד של ‘הכי טוב במנוחה’. חתום כאן בבקשה ___ ותהנה מכל שירותי הבית בלי לעשות כלום”.
מה אנחנו אומרים: “את כל כך מפונקת”.
מה הילד שומע: “ברכות! את המלכה ושתי החדשה! קיבלת רשות רשמית לדרוש כל דבר, בכל זמן, ולהתאכזב בקול רם כשלא מקבלים, ואל תתאמצי לשנות את זה כי בפעם הבאה שלרגע תצטרכי לנוח – מיד נשלוף את התיוג המוכן לך״.

פרק ג’: ביטול רגשות – או: מדריך המן להרגעת המונים
מה אנחנו אומרים: “אין סיבה לבכות”.
מה הילד שומע: “חדשות חשובות מארמון אחשוורוש: כל הרגשות חייבים לקבל אישור מיוחד מועדת הרגשות המשפחתית. בכי? צריך למלא טופס בשלושה עותקים ולחכות שבועיים לאישור! חריגה מהנוהל המסודר תוביל לרגשות בלי היתר ותישא ביקורת ותיוג כתינוק”.

פרק ד’: איומים
מה אנחנו אומרים: “אם לא תלך לישון עכשיו, מחר אין ממתק”; ״אם אתה לא מסדר עכשיו, אתה לא תצא עם חברים חודש״.
מה הילד שומע: “הזדמנות מחקרית נדירה! בואו נבדוק כמה זמן לוקח להורים לשכוח מההבטחה הזו… הימורים מתקבלים!”.

פרק ה’: פגיעה באמון
מה אנחנו אומרים: “אי אפשר לסמוך עליך”.
מה הילד שומע: “הודעה רשמית: נבחרת להיות השחקן הראשי בהצגה החדשה ‘איך לאבד את האמון של ההורים ב-10 צעדים פשוטים’. כולל הופעות בכורה בכל אירועי המשפחה! (כי כבר תוייגת ותמיד יזכירו לך את זה)”.

ונהפוך הוא: מה כן כדאי להגיד (הגרסה המשמחת)
1. “בוא נפתור את זה ביחד – כמו מרדכי ואסתר בצוות הכי מנצח בהיסטוריה שהצליח להציל עם שלם בשיתוף פעולה!”.
2. “אני מאמין בך יותר ממה שמרדכי האמין בתכנית של אסתר להוציא את המן להורג (וזה היה די הרבה!)”.
3. “גם כשאתה שם על הפרצוף מסכה של ויזתא, ויש לך יום מעצבן, אתה עדיין הילד המדהים שלי”.
4. “יש לך את הכוח להפוך כל מצב וכל מה שחושבים עליך, בדיוק כמו בפורים – מיגון לשמחה!”.

סיכום חגיגי במיוחד:
כמו שבמגילת אסתר הכל התהפך לטובה, כך גם אנחנו יכולים להפוך כל משפט שלילי למשהו חיובי, מצמיח ומשמח.
המילים שלנו הן כמו תחפושות – אפשר להתחפש לדמות טובה או רעה, אבל בסוף היום חשוב מה מסתתר מתחת למסכה!
ומה עם משלוח מנות של מילים טובות? הנה המתכון המנצח:
– 2 כפות של מחמאות טריות
– 1 כוס אהבה ללא תנאי
– חופן של הומור
– המון המון סבלנות
– ולקינוח: חיבוק גדול!
נ.ב. שימו לב! כל הדמויות והסיטואציות במגילה זו הן אמיתיות לחלוטין. כל דמיון למקרים שקורים אצלכם בבית הוא בהחלט לא מקרי…
והכי חשוב: אסור לקרוא טור זה כשאתם רציניים מדי! אני סומך עליכם!
פורים שמח!
שניאור

הפוסט מגילת המשפטים האסורים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
תלמוד תורה או הצלת נפשות https://www.achvat.co.il/%d7%aa%d7%9c%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%aa%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95-%d7%94%d7%a6%d7%9c%d7%aa-%d7%a0%d7%a4%d7%a9%d7%95%d7%aa/ Wed, 12 Mar 2025 17:57:46 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8486 הבחירה של מרדכי בהצלת נפשות על פני תלמוד תורה מוסכמת על רוב הסנהדרין, למרות זאת – היא נושאת מחיר

הפוסט תלמוד תורה או הצלת נפשות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
“כִּי מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי מִשְׁנֶה לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ וְגָדוֹל לַיְּהוּדִים וְרָצוּי לְרֹב אֶחָיו…”. מדוע רק “לרוב אחיו” ולא לכל אחיו? הגמרא במסכת מגילה (טז, ב) מפרשת שפרשו ממנו מקצת סנהדרין, ומדוע? מסביר רש”י (על המגילה): “לפי שנעשה קרוב למלכות והיה בטל מתלמודו”.

מה היה השיקול של מרדכי, מדוע רוב הסנהדרין כן הסכימו עימו ומה סברו מקצת החולקים?

מרדכי מתמנה למשנה למלך אחשוורוש – מלך רשע ששנא את היהודים אף יותר מהמן (אסתר רבה ז, כ). ההתחברות לרשע צריכה נימוק. לשם מה להיות שותף בשלטונו של רשע ולתת לו לגיטימיות. אולם רוב חכמי ישראל תומכים במהלך. כדי להציל את היהודים מהגזירות העתידית, כדאי הוא הדבר, למרות המחיר של התחברות לרשע. מפור המן נחלצנו בעור שינינו, אין לדעת כיצד הדברים יתפתחו בעתיד, ושליחת ציר לבית המלוכה היא ערובה לבאות.

בכך נבין תוספת מעניינת שהגמרא שם במסכת מגילה מסיקה מפרשיית מרדכי היהודי: “גדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות”. את זאת לומדת הגמרא מהעובדה שבתחילה, בספר עזרא, נמנה מרדכי רביעי ברשימת העולים מבבל, ואילו בספר נחמיה הוא נדחה ברשימה ונמנה חמישי.

על איזו הצלת נפשות מדברת הגמרא? הרי פיקוח נפש ודאי דוחה את כל התורה כולה, והלכה פסוקה היא שאף תלמוד תורה נדחה מפניו. ברור שהכוונה היא להצלת הנפשות מן הסוג שמרדכי דאג לו בהתחברו לאחשוורוש, כלומר הצלה עתידית, לא קונקרטית.

אבל כאן צריך לעצור ולשאול, אם גדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות, מדוע בטל מרדכי מתלמודו ובחר בהצלת נפשות. ואם נאמר שנהג שלא כשורה והגמרא מותחת עליו ביקורת – מדוע הסכימו עימו רוב הסנהדרין? ומאידך, אם מעשהו רצוי וראוי, מפני מה באמת נדחה שמו בדרגת החשיבות של עולי בבל?

התשובה היא שלעתים אדם עושה בדיוק את מה שמוטל עליו, ועדיין מעשהו כרוך במחירים. מרדכי היהודי בטל מתלמודו כדין. הוא עשה זאת כדי להציל נפשות וההלכה הפסוקה בסנהדרין היא שבדיוק כך עליו לנהוג. זה תפקידו. אך למרות שהוא פועל נכון, הוא כבר אינו אותה דמות של תלמיד חכם שעסוק בתורה בלבד. הוא גם משנה למלך פרס. זהו עיסוק בעייתי, שאמנם נבע מכורח המציאות ונעשה אך ורק על מנת לדאוג לעם ישראל, אך סוף סוף הוא כרוך באיבוד מדרגת התלמיד חכם העוסק בתורה בלבד.

כדי לחדד את החידוש נבהיר שאם מרדכי היהודי היה בוחר אחרת והיה מעדיף תלמוד תורה על פני הצלת נפשות, הוא היה חוטא לתפקידו. רוב הסנהדרין היו מכריעים שהוא נטה מרצון ה’. אם כן, הכרעת הגמרא ‘גדול תלמוד תורה מהצלת נפשות’ אינה הוראה להעדיף תלמוד תורה. במצב מעין זה שעמד בו מרדכי יש להכריע לטובת הצלת נפשות, אף שמדרגת תלמוד תורה גדולה ממנה.

דוגמה לדבר היא ההלכה שכהן נטמא לאביו ולאימו. הוא חייב לעשות זאת וזוהי עבודת ה’ הדרושה ממנו. יחד עם זאת, הוא אינו יכול להקריב והוא טמא. העובדה שהוא עושה כדין ונטמא אינה אומרת שאין לכך מחירים. הוא אמנם עושה את רצון ה’, ואסור לו לנהוג אחרת, אך עשיית רצון ה’ כוללת גם רכיב של ריחוק מהעבודה.

מעמדו של מרדכי ירד בקרב עולי בבל. במקום להימנות רביעי הוא נמנה חמישי, כי סוף סוף תלמוד תורה בטהרתו גדול יותר, והוא שילם את המחיר הזה כדי לעשות את מה שה’ רצה ממנו באותה עת – הצלת נפשות.

כך פועל עובד ה’. אין לפניו אלא רצונו של מקום, גם במחיר ויתור על מדרגתו המיוחדת.

הפוסט תלמוד תורה או הצלת נפשות הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
גבולות שתיית היין בפורים https://www.achvat.co.il/%d7%92%d7%91%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%aa%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%91%d7%a4%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/ Wed, 12 Mar 2025 17:38:59 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8483 עיון בדעות הפוסקים והחכמים על מצוות "לבסומי בפוריא"

הפוסט גבולות שתיית היין בפורים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
על אף שבשולחן ערוך (סימן תרצ”ה) פסק באופן פשוט כי “חייב איניש לבסומי בפוריא עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי”, הכריעו רוב הפוסקים כי אין צורך להשתכר עד כדי כך, וכי ניתן להסתפק בשתייה יתר מכדי לימודו או בהירדמות מתוך שתייה.

חלק מן הפוסקים אף כתבו שאסור להשתכר. כך כתב ה’ארחות חיים’ שצוטט בבית יוסף (תרצה) “חייב אינש לבסומי בפוריא: לא שישתכר שהשיכרות איסור גמור ואין לך עבירה גדולה מזו שהוא גורם לגילוי עריות ושפיכות דמים וכמה עבירות זולתן אך שישתה יותר מלימודו מעט”.

הדעת נותנת כי השאלה האם וכמה להשתכר בפורים תלויה גם במבנה האישיות של כל אדם, ואכן, ה’חיי אדם’ כתב – ודבריו הובאו ב’ביאור הלכה’ – כי “היודע בעצמו שיזלזל אז במצוה מן המצות, בנטילת ידים וברכה וברכת המזון או שלא יתפלל מנחה או מעריב או שינהוג קלות ראש מוטב שלא ישתכר וכל מעשיו יהיו לש”ש”. דברי ה’חיי אדם’ הנאמרים מסברא משקפים את אחת התובנות שחכמינו לימדו אותנו כלפי היין: מצד אחד, מדובר במשקה שהוא ראש למשקים, שיכול לפקח את הלב, להשיב את הלימוד. אך מאידך, הוא יכול להביא לידי עוני, ניאוף, ושפיכות דמים.

אל הדיון בטיבו של היין הגענו בגמרא סביב סוגיית ‘בן סורר ומורה’. שתיית היין של ה’בן סורר ומורה’ היא רכיב מרכזי בהכרעה שלנו כי הוא עתיד להידרדר למצב שבו ‘מלסטם את הבריות’. הגמרא מביאה אוסף של מימרות בנוגע ליין. המימרה הפותחת היא של ר’ חנן כי ‘לא נברא היין אלא לנחם אבלים ולשלם שכר לרשעים’, כלומר, הסיכונים ביין הם כה גדולים, עד שדעתו של ר’ חנן שמטרת בריאתו הייתה רק למקרים חריגים וזמניים כמו ‘אבל’, או עבור הרשעים. פתיחה זו מדגישה כי באופן בסיסי שתיית היין לא נועדה עבור חיי השגרה של האדם הממוצע.

אחרי הפתיחה הזו, הגמרא מדגישה את הפנים הכפולות של היין, שתלויות באופיו של האדם, וכדברי החיי-אדם, יש אדם ש’לא זכה’ – שהיין מרושש אותו, ויש אדם ש’זכה’ והיין הופך אותו לראש. יש אדם ש’זכה’ והיין משמח אותו, ויש אדם ש’לא זכה’ והיין משמים אותו. רש”י מבאר כי ההבדל בין ‘זכה’ ל’לא זכה’ נובע מהשאלה כמה אדם בחר לשתות. אך ייתכן, כי ההבדל גם קשור למודעות של האדם כלפי עצמו.

לאחר מכן, הגמרא עוברת לדון במעורבות של היין בחטאים היסטוריים שעיצבו את האנושות, החל בשיטת רבי מאיר כי ‘עץ הדעת’ היה גפן, וחטאו של אדם הראשון היה שתיית יין. וכלה בכך שחילולו של נח על ידי חם נגרם כתוצאה משכרותו של נח.

סוגיית הגמרא חותמת בכך ששלמה המלך ננזף על ידי אמו בת שבע על שתיית היין שלו. בת שבע הדגישה בפני שלמה את מעלתו הרוחנית והשכלית (שכל רוזני עולם משכימים לפתחו, או שכל רזי עולם גלויים לפניו) ואמרה שאין זה מתאים לו לשתות יין. אנו כמובן יודעים שיש גם צדדים חיוביים ליין, אך סביב ‘בן סורר ומורה’ הגמרא מדגישה את החסרונות של היין, והיא משייכת את היין ואת ההימשכות אחריו, לרשעים.

דומה כי הגמרא מלמדת אותנו כי החינוך הנכון בגיל צעיר, בגילאי בן סורר ומורה, הוא להדגיש כי יש ביין הרבה סכנות, וכי היין בתרבות היהודית איננו ערך מכונן לכשעצמו. הגמרא לא מבקשת לעודד ‘הינזרות מיין’, אך מבקשת לחנך להתרחקות מרדיפה אחרי תרבות יין ושתיית יין מופרזת, ולכן הגמרא (וגם המשנה בדף עא:) מייחסים באופן בסיס את ה’יין’ כתופעה שמשויכת לעולמות הבלתי מושכים, כמו האבלים והרשעים.

הפוסט גבולות שתיית היין בפורים הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
לאבד את הראש או לשים אותו במקום? https://www.achvat.co.il/%d7%9c%d7%90%d7%91%d7%93-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a8%d7%90%d7%a9-%d7%90%d7%95-%d7%9c%d7%a9%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%95-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%9d/ Wed, 12 Mar 2025 16:37:07 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8480 מה מלמדים אותנו גדולי ישראל על היכולת להתרומם ולהישאר מעוגנים

הפוסט לאבד את הראש או לשים אותו במקום? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
השבת אנו קוראים את פרשת כי תשא, ובתוך ימי הפורים עולה שאלה מרתקת: כיצד מצוות פורים, שבה אנו מצווים “עד דלא ידע”, מתיישבת עם הציווי של “כי תשא את ראש בני ישראל”? האם עלינו “לאבד את הראש” מתוך שמחה ושכרות, או דווקא לשים אותו במקום הנכון?

בפרשת כי תשא מופיע הציווי על מחצית השקל, שבו כל אחד מישראל תורם תרומה שווה, ללא הבדל בין עשיר לעני. המפרשים מבארים שלשון הפסוק “כִּי תִשָּׂא אֶת רֹאשׁ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל” (שמות ל, יב) מכוונת להרמת ראשו של עם ישראל, לתת להם תודעה של גובה, אחריות ומשמעות. הכסף שהם נותנים אינו רק צדקה, אלא השתתפות פעילה בכלל ישראל, חיבור לתפקידם בעולמו של הקב”ה.

בפורים, לעומת זאת, יש מצווה “עד דלא ידע”, שמזמינה אותנו לכאורה לאבד שליטה, להגיע למקום שבו איננו מבדילים בין “ארור המן” ל”ברוך מרדכי”. כיצד זה משתלב עם רעיון נשיאת הראש? הסוד של פורים טמון בהבנה שהשמחה האמיתית אינה בריחה מהמציאות, אלא חיבור אליה ממקום גבוה יותר. כשאדם שותה יין מתוך שמחת מצווה, הוא אינו “מאבד את הראש” אלא משתחרר מהמגבלות של השכל הקר, שמנסה להבין הכול בהיגיון צר. דווקא בפורים, כאשר העולם נראה הפוך כמו בימי המן ואחשוורוש, אנו למדים שאפילו ההסתרה היא חלק מהנהגת ה’.

השבוע, בכ’ אדר, יחול יום פטירתו של סבי, מרן הגרש”ז אויערבאך זצ”ל, שהיה מגדולי פוסקי הדור האחרון. הוא היה אדם שכולו “ראש” – ראש המחובר לאמת, לחסד ולמחשבה צלולה ועמוקה. כבר בגיל 25 פרץ לעולם התורה עם חידושיו החדשניים בהלכות חשמל ובמצוות התלויות בארץ. עד יום הסתלקותו היה פוסק הלכה בכל מהותו, לצד היותו ראש ישיבה לאלפי תלמידים. ניחן ביכולת לראות את התמונה המלאה באופן בריא, ופסק את פסיקותיו ללא מורא, תוך שמירה על רגישות וכבוד לכל אדם. היותו אדם גדול וראש אלפי ישראל לא מנע ממנו לכבד גם את הקטנים ולעסוק בצרכיהם.

פרשת “כי תשא” החלה בפורים מכניסה אותנו לדיון: לאיזה גובה אנחנו מסוגלים להתרומם? כמה גבוה מעל הקרקע אנחנו יכולים להתעלות? ושם, כשאנו נמצאים בנקודת השיא, נכנס היין שמשחרר אותנו מכבלי העולם הזה ומאפשר לנו לרחף גבוה, לחוות את האפשרות להתרומם אל על.

דווקא בפורים, כאשר אנו מצווים להיכנס למצב של “עד דלא ידע”, זהו זמן מצוין לבדוק האם הראש שלנו נמצא במקום הנכון. האם אנו מאבדים את הראש לשווא, או שמא אנו מנצלים את השחרור הזה כדי לעלות למדרגה גבוהה יותר של אמונה ושמחה? דמותו של הגרש”ז אויערבאך זצ”ל מלמדת אותנו כיצד “להחזיק ראש” באמת – להיות מלאי שמחה, אך גם מחוברים לעומק התורה ולמציאות – “כי תשא את ראש”!

יהי רצון שנזכה לשמחה אמיתית בפורים, שמחה שמרוממת ומכוונת את הראש למקום הנכון!

הפוסט לאבד את הראש או לשים אותו במקום? הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
חינוך לתפילה: מהיומיום ועד הימים הנוראים – חלק א’ https://www.achvat.co.il/%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%9c%d7%aa%d7%a4%d7%99%d7%9c%d7%94-%d7%9e%d7%94%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%95%d7%a2%d7%93-%d7%94%d7%99%d7%9e%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9a-%d7%99%d7%9d/ Thu, 06 Mar 2025 16:28:32 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8474 תפילה היא חלק חשוב בחיי היהודי, כמו גשר שמחבר בינינו לבין הקדוש ברוך הוא. אבל איך מלמדים ילדים להתפלל באופן שיהיה משמעותי עבורם? איך עוזרים להם להרגיש חיבור אמיתי לתפילה, במיוחד בימים הנוראים כשהתפילות ארוכות והילדים עלולים להשתעמם? בטור הזה נדבר על האתגרים שלנו כהורים ומחנכים, ונציע רעיונות מעשיים לעזור לילדים להתחבר לתפילה, כולל התייחסות […]

הפוסט חינוך לתפילה: מהיומיום ועד הימים הנוראים – חלק א’ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
תפילה היא חלק חשוב בחיי היהודי, כמו גשר שמחבר בינינו לבין הקדוש ברוך הוא. אבל איך מלמדים ילדים להתפלל באופן שיהיה משמעותי עבורם? איך עוזרים להם להרגיש חיבור אמיתי לתפילה, במיוחד בימים הנוראים כשהתפילות ארוכות והילדים עלולים להשתעמם?

בטור הזה נדבר על האתגרים שלנו כהורים ומחנכים, ונציע רעיונות מעשיים לעזור לילדים להתחבר לתפילה, כולל התייחסות מיוחדת לראש השנה ויום כיפור, וגם לילדים עם קשיי קשב וריכוז.
אז איך מתחילים לחנך לתפילה?

1. להסביר למה מתפללים
שוחחו עם הילדים (בהתאמה לגיל) על התפילה כשיחה עם ה’. למשל, “כשאנחנו מודים לה’ בבוקר, זה כמו לומר תודה לאבא ואמא על ארוחת בוקר טעימה”.
למדו יחד את משמעות המילים בתפילות הפשוטות, כמו “מודה אני” או “שמע ישראל”.

2. ליצור חוויה נעימה
בגיל הצעיר התחילו עם תפילות קצרות. לדוגמה, אפשר להתחיל רק עם “מודה אני” בבוקר. גם בהרגלים של תפילה בימים נוראים, עשו זאת באופן הדרגתי.
שירו יחד את התפילות עם מנגינות שהילדים אוהבים. למשל, שירו “אדון עולם” במנגינה מוכרת.
תנו לילדים תפקידים בתפילה ותפקידים בבית הכנסת עד כמה שניתן.

3. להראות דוגמה אישית
כשאתם מתפללים, עשו זאת ברצינות ובכוונה. הילדים לומדים מהמבוגרים סביבם.
ספרו לילדים על חוויות אישיות מהתפילה. למשל, “היום הודיתי לה’ על היום המוצלח, וזה גרם לי להרגיש שמח”. שימו לב שגם אם ביום יום אתם ״בולעים״ את התפילה מכורח הדחק, תקופת החגים היא זמן טוב לתת דוגמה אישית חיובית עם המסר: ״אבא ואמא תמיד משתדלים, אבל כשאנחנו יכולים, זה הדבר שהכי חשוב לנו״.

הימים הנוראים מעמידים בפנינו ובפני הילדים אתגר מיוחד. שעות רבות של תפילות ללא התחייבות לשעת סיום או שליטה של הפרט בסלסולי החזן. כיצד מתנהלים בתפילות אלו עם ילדים?

1. להתכונן מראש
דאגו שילדיכם מונחים במשמעות של ראש השנה ויום הכיפורים. למשל, “בראש השנה אנחנו מכתירים את ה’ למלך”. העמיקו בזה בזמן נעים ומתוך חוויה חיובית.
הכירו לילדים את השירים המיוחדים של החגים, כמו “אבינו מלכנו” או “ונתנה תוקף”. שירגישו בבית. שמעו קצת שירי ימים נוראים מעוררי רגש בנסיעות.

2. לחלק את התפילה ל”תחנות”
קבעו יעדים קטנים לאורך התפילה. למשל, “בוא נגיע יחד עד ‘המלך'”.
תנו פרס קטן או מחמאה כשמגיעים ל”תחנה”. זה יכול להיות אפילו חיוך גדול.

3. להשתמש בעזרים שעוזרים להבין
השתמשו במחזורים המיועדים לילדים או בספרים משלימים.
הכינו כרטיסיות עם הסברים קצרים ורקע על חלקי התפילה. למשל, כרטיסייה שמספרת את סיפורו של רבי אמנון ממגנצא שייסד את ״ונתנה תוקף”.

4. ליצור מקום נוח לילדים בבית הכנסת
אם אפשר, ארגנו חלק מהתפילה במקום מיוחד לילדים עם הסברים בשפתם.
הכינו פינה שקטה בבית הכנסת עם ספרים וצעצועים שקטים לילדים שצריכים הפסקה.

אחד האתגרים של הדור שלנו הוא הפרעות קשב למיניהן שתופסות את הילדים (והמבוגרים) גם בבית הכנסת. איך עוזרים לילדים עם קשיי קשב להתרכז בתפילה?

1. להתאים את הסביבה
מצאו מקום ישיבה שקט, רחוק מחלונות או דלתות שמסיחים את הדעת. תנו לילד משהו קטן לשחק בו ביד, כמו כדור רך או טבעת מסתובבת. זה יכול לעזור להתרכז.

2. לחלק את התפילה לחלקים קטנים
קבעו מטרות קטנות, כמו “בוא נתרכז בעמוד הזה”. הנהיגו הפסקות קצרות בין החלקים, אפילו אם זה רק לקום ולהתמתח או לצאת לכמה דקות.

3. להשתמש בדברים שרואים
סמנו חלקים בסידור עם מדבקות צבעוניות. תנו לילד סימנייה או אצבע מפלסטיק לעקוב אחרי המילים.

4. ללמד טכניקות פשוטות להירגע
למדו את הילד לקחת כמה נשימות עמוקות לפני התפילה או באמצעה.
בשבוע הבא נלמד על חשיבות הדוגמה האישית בחינוך לתפילה. נדון בדרכים בהן מבוגרים יכולים להוות מודל חיובי, כגון הקפדה על זמני תפילה, שיתוף חוויות רוחניות, והכנה משותפת לתפילות. נסקור גם שיטות להתאמת החינוך לתפילה לגילאים שונים, מילדות ועד בגרות, תוך דגש על פיתוח הבנה ומוטיבציה פנימית לתפילה.
בהצלחה!
שניאור

הפוסט חינוך לתפילה: מהיומיום ועד הימים הנוראים – חלק א’ הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
לא תמיד חייבים לדבר https://www.achvat.co.il/%d7%9c%d7%90-%d7%aa%d7%9e%d7%99%d7%93-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%91%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%93%d7%91%d7%a8/ Wed, 05 Mar 2025 18:56:43 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8470 כשאבן החושן של בנימין "ישפה" מגלה את כוחה המסתורי

הפוסט לא תמיד חייבים לדבר הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
בנימין היה בחור פעיל ונמרץ, זאת לבד מתורתו ותפילתו שנודעו לשם ולתהילה. שמו הלך לפניו וכולם ניבאו לו גדולות ונצורות. היה זה בתחילת זמן קיץ, כשבבת אחת חשו כולם שבנימין אינו כתמול שלשום. הוא נכנס בשקט ובבטחה, תפס את מקומו בבית המדרש והחל ללמוד. כך היה בתפילה וכך היה בכל סדרי היום. מלבד זאת, איש לא שמע עוד את קולו של בנימין, כאילו קיבל עליו תענית דיבור עולמית.

אט־אט החלו כולם להתרגל לבנימין החדש והשקט, זה שחוץ מתורה ותפילה קולו לא נשמע עוד – לא במסדרונות, לא בחדר האוכל, לא בדרשות שבע ברכות ולא בחדר. פשוט קולו לא נשמע עוד כבעבר.
היה זה בשבת זכור של אותה שנה. כולם נזכרו איך לפני שנה, הדרשן המרכזי ב’שבת ת”ת’ היה בנימין. דרשה בלתי נשכחת. הוא תיאר את כאבי השיניים של חברו לחדר שלא טופלו בעקבות מצוקה במשפחה, עבר לציטוטים ממגילת אסתר לצד חוש הומור עכשווי וחיקויי פוליטיקאים. דרשה שהכניסה אנרגיה בלב כל התלמידים, שאצו־רצו מיד בצאת השבת לדפוק על דלתות ישראל להציל עוד כאוב שיניים נצרך.

בסעודה שלישית, בנימין ישב וזימר את פסוקי דוד המלך “נפשי ישובב ינחני במעגלי צדק” – כל מילה נשקלת ומדודה. יוסף, חברו לשולחן השבת, החליט לפצח את התעלומה ושאל אותו לפשר השתיקה שגזר על עצמו. בנימין החוויר והסמיק, אך פתח את פרשת תצווה והצביע על הפסוק: “וְהַטּוּר הָרְבִיעִי–תַּרְשִׁישׁ וְשֹׁהַם וְיָשְׁפֵה; מְשֻׁבָּצִים זָהָב יִהְיוּ בְּמִלּוּאֹתָם”.

בנימין פתח במונולוג, שבדיעבד הצטער יוסף שרק הוא זכה לשמעו: “שנה שעברה, לאחר הדרשה המוצלחת, כולם שיבחו ופירגנו לי. מיד אחר כך עליתי להשלים שניים מקרא ואחד תרגום, וכשהגעתי לפסוק הזה נתקעתי בו. חזרתי עליו שוב ושוב, כמו שיר שנצרב בבוקר ומזמזם כל היום.

“התחלתי לחקור את שמות אבני החושן, והשם ‘ישפה’ תפס אותי במיוחד. עברתי מספר לספר עד שהגעתי למדרש תנחומא ששינה את חיי: ‘א”ר שמעון בן גמליאל כל ימי גדלתי בין החכמים ולא מצאתי לגוף טוב אלא שתיקה: רחל תפשה בשתיקה עמדה זרעה בשתיקה… בנימין בנה האבן שלו מן האפוד ישפה, יודע במכירת יוסף ושותק וזהו ישפה יש לו פה ושותק’…

“המדרש מלמד שהמעלה הגדולה של האדם היא לשתוק, לא להיות שתקן אלא דווקא זה שיש לו פה ובוחר לשתוק וללמוד מכולם. זו הייתה אבן בנימין בחושן – ישפה – יש־פה ואינו מדבר! ומצאתי שהשפת אמת כותב: ‘בענין קביעות הימים למשתה… בימים הללו [פורים] יש תיקון לבחינת הגופים. דאיתא רחל תפסה פלך שתיקה. וכן בנימין ישפה ואינו מגיד… לא מצאתי לגוף טוב משתיקה’.
“ולכן לכבוד פורים דאשתקד קיבלתי על עצמי להיות כאבן ישפה. כולם יודעים שיש לי מה לומר, אבל בשנה זו של שתיקה למדתי כמה עוד יש לי ללמוד ולגדול – ולא מצאתי לגוף טוב משתיקה…”.

הפוסט לא תמיד חייבים לדבר הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
האינטואיציה המוסרית שלנו בסדר https://www.achvat.co.il/%d7%94%d7%90%d7%99%d7%a0%d7%98%d7%95%d7%90%d7%99%d7%a6%d7%99%d7%94-%d7%94%d7%9e%d7%95%d7%a1%d7%a8%d7%99%d7%aa-%d7%a9%d7%9c%d7%a0%d7%95-%d7%91%d7%a1%d7%93%d7%a8/ Wed, 05 Mar 2025 18:45:27 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8467 כיצד סוגיית 'בן סורר ומורה' מלמדת אותנו על חשיבות התחושות המוסריות בלימוד

הפוסט האינטואיציה המוסרית שלנו בסדר הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
פעמים רבות מחנכים אותנו שיש עלינו להפריד בין התחושות המוסריות הטבעיות שלנו לבין לימוד התורה. חינוך זה מחדיר בנו תפיסה שהאינטואיציה המוסרית שלנו התעצבה ממקורות שליליים וכי אין לה שום משקל. לאמיתו של דבר, האינטואיציה המוסרית שלנו היא חלק מ’השכל הישר’ שלנו שעלינו לשלב אותו במהלך הלמידה. יתר על כן, האינטואיציה המוסרית שלנו מבוססת על ערכים ומצוות שלמדנו מהתורה.

כשם שאנו נותנים משקל לשאלות העולות מן הטקסט, וכשם שאנו נותנים משקל לשאלות מסברא בנושאים משפטיים, כך עלינו לתת משקל לשאלות המוסריות. אין זה אומר שהאינטואיציה המוסרית שלנו קודמת להכל, והיא איננה ניתנת לשינוי, בדיוק כשם ששאלה שיש לנו מסברא איננה חזות הכל, אבל התחושות המוסריות שלנו הן עוד מקור שעלינו לקחת בחשבון כשאנו לומדים והוגים בדברי תורה.
עקרון חשוב ויסודי זה מודגם בסוגיית ‘בן סורר ומורה’ (סנהדרין סח: עב.). במשניות עצמן אנו נתקלים בצמצום שיטתי של דין בן סורר ומורה: הוא רלוונטי רק ל-3 חודשים, ישנם פרטים רבים באכילה (לאכול בחבורת ריקים, לאכול דבר שאינו מצוה ואינו עבירה), ההורים צריכים לרצות בהבאתו לדין, והם צריכים להיות בריאים למדי.

למרות שהמשנה לא מסבירה במפורש את הסיבה לכל ההגבלות הללו, הרי שבסוף המשניות העוסקות בדין ‘בן סורר ומורה’, המשנה אומרת במפורש כי “בן סורר ומורה נידון על שם סופו, והתורה אמרה ימות זכאי ואל ימות חייב”, כלומר, המשנה אומרת כי ‘בן סורר’ נהרג לא בגלל החטאים של היום אלא בגלל העתיד.

בעקבות המשנה הזו, הגמרא מבססת את התפיסה שיש צורך שה’בן־סורר’ יזלול ויסבא באופן שיביא לכך שהוא יתדרדר (בלשון הגמ’ ‘מימשיך’), וכך הגמרא מסבירה הרבה מהדינים שהזכרנו קודם לכן.
אלא שנשאלת השאלה, מה המקור לכך שבן סורר ומורה נידון על שם סופו? הגמרא (עב.) מביאה את דבריו של רבי יוסי הגלילי שהמקור לכך הוא אינטואיציה מוסרית. הברייתא אומרת כך: “וכי מפני שאכל זה תרטימר בשר ושתה חצי לוג יין האיטלקי אמרה תורה יצא לבית דין ליסקל?”, ומכח סברא זו, הכריע ר’ יוסי הגלילי כי דין ‘בן סורר ומורה’ איננו ‘ענישה’, אלא ‘דין מניעתי’, שנידון על שם סופו.

חשוב להדגיש כי תהייתו של ר’ יוסי הגלילי איננה אינטואיציה מוסרית ערטילאית. היא מבוססת על כך שהוא מכיר את כל דיני התורה, ויודע ש’זלילה וסביאה’ הם לא איסור המחייב מיתה, אך למרות זאת ריה”ג מנסח את תהייתו בצורה מוסרית, בכדי ללמדנו, שאין עלינו לוותר על תחושותינו הטבעיות בעת לימוד התורה.

ישנה גם גישה אחרת בין התנאים, שמובאת בגמרא, והיא גישת ר’ שמעון שמדובר ב’גזירת הכתוב’. כלומר, דווקא ר’ שמעון שבכל מקום דרש ‘טעמא דקרא’ הגיע למסקנה כי בפרשה זו אין לדון ‘טעמא דקרא’, והתהיות המוסריות והחברתיות הביאו אותו להסיק כי פרשת ‘בן סורר ומורה’ שונה משאר פרשות.

לסיום, ישנה גישה שלישית של ר’ יהודה שמכח התהיות הללו הסיק כי כל פרשה זו ‘לא הייתה ולא עתידה להיות’ ונכתבה רק למען ‘דרוש וקבל שכר’. ובכן, אפשר לדרוש כי פרשת בן סורר ומורה נכתבה באופן שנכתבה בכדי ללמדנו כי עלינו לא להימנע מלהביא את תחושותינו המוסריות ללימוד התורה, ולמעשה, דרך מרכזית ששימשה את חכמינו להבין את כוונת התורה לעומקה, היא דווקא על ידי העלאה של התהיות שלנו, גם אלו המוסריות.
(לסקירה מקיפה יותר של הנושא, ניתן לעיין בספרו של פרופ’ משה הלברטל, מהפכות פרשניות בהתהוותן, עמודים 46–67)

הפוסט האינטואיציה המוסרית שלנו בסדר הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
לכבוד ולתפארת https://www.achvat.co.il/%d7%9c%d7%9b%d7%91%d7%95%d7%93-%d7%95%d7%9c%d7%aa%d7%a4%d7%90%d7%a8%d7%aa/ Wed, 05 Mar 2025 18:06:06 +0000 https://www.achvat.co.il/?p=8464 מה ההבדל בין כבוד לתפארת? במה עלינו להתכבד ובמה להתפאר?

הפוסט לכבוד ולתפארת הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>
על הפסוק וְעָשִׂיתָ בִגְדֵי קֹדֶשׁ לְאַהֲרֹן אָחִיךָ לְכָבוֹד וּלְתִפְאָרֶת (שמות כח’ ב’), כתב בספר ‘פנים יפות’ כי הכבוד בבגדי הקודש מתייחס לכתונת ולמעיל, בעוד שהתפארת בבגדי הקודש מתייחסת לחושן, אפוד וציץ. והדברים טעונים הסבר.

המלבי”ם מסביר את ההבדל בין כבוד לתפארת כך: “יכובד האדם גם במעלה טבעית, אבל לא יתפאר רק במעלה בחירית (מעלה שאינה טבעית ורק נרכשה על ידי הבחירה), – ועל כן *יכבדו* את הזקנים *ויפארו* את החכמים”.

המשמעות של מעלה טבעית היא שהיא מתבקשת, והיא חייבת להיות קיימת. כלומר, היא בסיסית והכרחית. הביטוי שלה בבגדי הקודש הוא במעיל ובכתונת – שהם לבוש גמור – לבוש הוא דבר הכרחי שלא יתכן בלעדיו, והוא מבטא כבוד. אדם ללא לבוש הוא אדם ללא כבוד. “מאני מכבדותיה”, בלשון חז”ל.

לעומת זאת, המשמעות של מעלה שבאה בכוח הבחירה של האדם, היא אינה קיימת אצלו באופן טבעי. מה שאומר שהיא לא בהכרח קיימת. הביטוי שלה בבגדי הקודש הוא בחושן באפוד ובציץ שהם אינם לבוש גמור, אלא יותר כקישוט שאינו הכרחי. קישוט מבוטא כתפארת. האדם מתפאר בתכשיטיו וקישוטיו.

ניתן לדמות את הכבוד והתפארת לחייל לבוש מדים ועטור בעיטורי גבורה. מדי החייל, הם בסיסיים, הכרחיים, טבעיים ומתבקשים – עליהם מונח כבודו של החייל. לעומת זאת, עיטורי הגבורה, אלו שבאו במאבק, במאמץ ובהקרבה – עליהם תפארתו.

דוגמה נוספת לדבר מצינו במגילת אסתר: “בהראותו את עושר *כבוד* מלכותו ואת יקר *תפארת* גדולתו”. אחשוורוש *התכבד* בעושרו ו*התפאר* בגדולתו. עושר למלך הוא טבעי, בסיסי והכרחי – לכל מלך. אחשוורוש התכבד בכך. בשונה מכך, גדולתו של אחשוורוש הייתה מיוחדת ואישית לו – היא הייתה עצומה, הרבה מעבר למלך רגיל. בגדולתו שלו – התפאר אחשוורוש.
כיהודים חרדים עלינו לחדד את המובן מאליו: מה שאמור להיות טבעי, ברור ומוחלט מעבר לכל ספק, מה שממנו לא נזוע, מה שמוגדר הבסיס – ללא זה איננו מכובדים.
ומהבסיס הטבעי נשאף להתקדם למקום שיביא אותנו להתפארות.
על ישראל תפארתו.
ולוואי ונזכה!

הכותב הינו ר”מ בישיבת משמר התורה

הפוסט לכבוד ולתפארת הופיע לראשונה ב-אחוות תורה.

]]>