מעשה בסוחר אחד, שהתגורר בעיירה קטנה ליד העיר קאליש. הוא היה ידוע כסוחר ישר והגון, שתמיד נזהר בממונם של אחרים. יום אחד, נודע לו על הזדמנות עסקית מצוינת – אפשרות לרכוש סחורה במחיר נמוך במיוחד ולמכור אותה ברווח גדול. אך היה לו חשש קל שמא המוכר השיג את הסחורה בדרכים מפוקפקות.
התלבט הסוחר מה לעשות. מצד אחד, זו הזדמנות נדירה להרוויח סכום נאה. מצד שני, הוא לא רצה ליהנות ממעשים לא הגונים. כששיתף את אשתו בהתלבטות, היא אמרה: “למה לך להסתבך? לך לרבה של העיר, רבי חיים אליעזר וקס, ובקש את עצתו”.
למחרת, השכים הסוחר קום ונסע לקאליש. כשנכנס אל הרב וסיפר לו על ההזדמנות העסקית ועל החשש הקל מהמקור של הסחורה, הרהר הרב כמה רגעים ואמר: “אתה זוכר מה אומר הפסוק על לוחות הברית? ‘מזה ומזה הם כתובים’. חכמינו לימדו אותנו שזה בא ללמד שלא משנה איך מסובבים את הלוחות, תמיד רואים מולנו את הציווי ‘לא תגנוב'”.
המשיך הרב: “כשיהודי עומד בפני פיתוי או התלבטות בענייני ממון, גם אם נדמה שיש דרך עקיפה להרוויח בקלות, אל לו לשכוח לרגע את ‘לא תגנוב’ הניצב מולו. עליך לברר היטב את מקור הסחורה ואם יש ספק כלשהו, עדיף להימנע מהעסקה, גם במחיר ויתור על רווח”.
החליט הסוחר שלמרות הפיתוי, הוא לא יסטה מדרך האמת והיושר בה הלך כל חייו. שב הסוחר הביתה ובדק שוב את פרטי העסקה. משהתברר לו שמקור הסחורה אינו נקי מספקות, ויתר על הרווח המובטח, ובלב שלם השיב תשובה שלילית לאותו מציע.
קשה היה לאשתו של הסוחר לראותו מוותר על שפע כה גדול, אך הבינה כי טוהר הנפש והיושר עומדים אצל בעלה מעל הכל. יחד, בנו את ביתם על אדני האמונה ומידות טובות, ודרכם צלחה והם זכו לנחת מכל ילדיהם ההולכים בדרך התורה.
מה אפשר ללמוד מהסיפור?
הסוחר עמד בפני פיתוי של רווח קל, אך בחר בדרך הישר. זה מלמד אותנו שלעיתים נכון לוותר על תועלת מיידית לטובת ערכים נעלים יותר.
כשהסוחר התלבט, הוא פנה לרב העיר לבקש הכוונה. זה מדגיש את הערך של פנייה לדמויות סמכותיות ומנוסות בעת הצורך.
ההקפדה של הסוחר ואשתו על ערכי מוסר השפיעה על ילדיהם שהלכו בדרכם. זה ממחיש את כוחם של ההורים כמודלים לחיקוי עבור ילדיהם.