שיתוף

ללמוד מתנועות הנוער: 8 טיפים חינוכיים להורים

שמונה עקרונות שעובדים טוב בתנועת נוער, ואפשר לנסות גם בבית

שיתוף

הורים יקרים,

בשבוע שעבר עסקנו בטור המסביר למה תנועת נוער היא כלי נהדר לחינוך בגיל ההתבגרות. בטור זה נעסוק בכלים שאפשר ללמוד משיטות הפעולה של תנועות הנוער וליישם בחינוך הביתי שלנו.

הנה כמה עקרונות מנצחים שאפשר להביא הביתה:

עיקרון ראשון: “מסגרת גמישה”. בתנועת נוער יש כללים ברורים, אבל גם הרבה מרחב ליוזמה ויצירתיות. בבית, זה יכול להתבטא בקביעת גבולות ברורים לצד מתן אפשרויות בחירה: “חדר השינה חייב להיות מסודר לפני השינה, אבל את/ה יכול/ה לבחור באיזה סדר או מתי לעשות את זה”.

עיקרון שני:
“אחריות דרך תפקידים”. בתנועה, כל חניך מקבל תפקיד בקבוצה. בבית, אפשר ליצור “תפקידים” משפחתיים: אחראי על עריכת שולחן שבת, אחראי על הכנת הפתעות ליום הולדת של אחים, או אחראי על ארגון משחקי שבת אחר הצהריים.

עיקרון שלישי: “התפתחות דרך חוויה והתנסות”. במקום להרצות על חשיבות החסד, אפשר לארגן יחד פרויקט משפחתי של עזרה לשכנים מבוגרים. במקום לדבר על חשיבות הסדר, אפשר לערוך תחרות “מעצבי החדר” משפחתית.

עיקרון רביעי: “כוח הקבוצה”. בתנועה, הקבוצה מניעה לפעולה. בבית, אפשר ליצור “מועצת משפחה” שבה מקבלים החלטות משותפות, מתכננים פעילויות, ופותרים בעיות יחד.

עיקרון חמישי: “מסורות”. כמו שבתנועה יש אירועים שמבהירים ומדגישים את ערכי התנועה, וכך יוצרים זהות ושייכות, כך גם בבית אפשר ליצור מסורות משפחתיות ייחודיות: שירה משותפת בשבת, טיול חודשי, או מסיבת פיג’מות משפחתית. אירועים אלו מייצרים עוגנים לקשר המשפחתי ומייצרים חיבור חזק לערכים.

עיקרון שישי: “העצמה דרך הדרכה”. בתנועה, החניכים הבוגרים מדריכים את הצעירים וזה גורם להם לגבש זהות, שייכות ומפתח אותם מאוד. בבית, אפשר לעודד את הילדים הגדולים ללמד את הקטנים – מיומנויות, משחקים, או עזרה בשיעורי בית.

עיקרון שביעי: “משוב חיובי”. בתנועה, שמים דגש על הצלחות והתקדמות. בבית, אפשר ליצור “לוח הצלחות” משפחתי, או לערוך סבב בארוחת ערב שבו כל אחד מספר על הצלחה קטנה של היום.

עיקרון שמיני: “שפה משותפת”. כמו שלכל תנועה יש את המושגים והביטויים שלה, כך גם המשפחה יכולה ליצור “שפה משפחתית” – כינויי חיבה, בדיחות פנימיות, או מסורות לשוניות ייחודיות.

כמובן, אי אפשר (וגם לא צריך) להפוך את הבית לסניף של תנועת נוער. אבל אפשר בהחלט לאמץ את העקרונות שעובדים כל כך טוב בתנועה ולהתאים אותם למסגרת המשפחתית.

הדבר החשוב ביותר הוא להבין את העיקרון שעומד מאחורי ההצלחה של תנועות הנוער: יצירת מרחב שעוסק ברעיונות ובאידיאלים בצורה ברורה, ושהילדים מרגישים שייכים, משמעותיים, ומסוגלים. כשנצליח ליצור אווירה כזו בבית, נראה את אותה מוטיבציה והתלהבות שאנחנו רואים בתנועת הנוער.

הבית הוא עדיין המקום הראשון והחשוב ביותר בחינוך ילדינו. אם נשכיל לשלב את החוכמה החינוכית של תנועות הנוער עם החום והאהבה של הבית, ניצור סביבה מצמיחה ומעצימה עבור ילדינו.

בהצלחה!

למאמרים נוספים של

למאמרים אחרונים

דילוג לתוכן