שיתוף

חינוך לפנאי

בעידן הנוכחי, חשוב להנחות ילדים ומתבגרים למצוא דרכים בריאות לניצול זמן הפנאי. אז איך עושים את זה נכון?

שיתוף

מעשה באדם שהיה מכור לעישון והחליט להיגמל. לאחר כמה ימים בלי סיגריות, החל לשתות אלכוהול. כשרצה להיגמל גם מזה, התחיל לאכול ולהשמין. כשגם בתחום האוכל המצב החמיר, החליט להיגמל ממנו וחזר שוב לעישון.

דוגמה זו, שאינה נדירה, ממחישה את המאבק שרבים מאיתנו חווים: למצוא דרכים בריאות להתמודד עם לחצים, למלא נכון את שעות הפנאי, ולהצליח למצוא זמן שהוא רק שלנו.

בעידן הרובוטים והבינה המלאכותית, אנו חיים בלחץ מתמיד של החלטות, בעוד הרובוטים מבצעים את הרוטינות ומפנים לנו יותר זמן פנוי. גם ילדים חיים תחת עומס נפשי, בהיותם חלק ממערך חברתי הנמצא תחת עיני החברה כל היום. לכן, נושא הפנאי הופך משמעותי יותר, ונדרשת מאיתנו השקעה בהצמחת ילדים שיודעים לנצל נכון את זמן הפנאי. הרגלים אלו יסייעו להם בבחירות עתידיות ובהתפתחות תקינה.

בתקופת ההתבגרות, המלאה בשינויים, לחצים וחיפוש עצמי, הצורך בזמן איכות עם עצמם, בהתנתקות ובהנאה מקבל משנה תוקף. חשוב לעודד את המתבגרים לנצל את שעות הפנאי בדרכים בריאות, ולא לפנות להתנהגויות הרסניות.

הנה כמה רעיונות שיכולים לסייע לנו:

1. עודדו תחביבים ופעילויות חיוביות – עזרו לילד שלכם לזהות תחומי עניין ותחביבים. בין אם זה ספורט, אמנות, מוזיקה, בישול או התנדבות – מצאו דרכים לתמוך ולאפשר לו להתפתח בתחומים אלה. פעילויות אלו מספקות תחושת הגשמה ומשמעות, ויכולות להיות מפלט בריא בזמני לחץ.

2. חשפו אותם לאפשרויות מגוונות – לא כל מתבגר יודע מה מעניין או מהנה אותו. ערכו יחד רשימה של פעילויות פנאי אפשריות, מבלי לשפוט. זה יכול להיות הכל החל מקורס ציור ועד טיולים בטבע. ככל שנחשוף אותם ליותר אפשרויות, כך גדל הסיכוי שימצאו את מה שמדבר אליהם.

3. גם פנאי יום-יומי וגם משהו לצפות לו – כל אדם וכל ילד צריכים פנאי קטן יום-יומי, וגם תכנית לפנאי משמעותי יותר בחופשים. בדרך כלל אנחנו שוכחים שצריכים לתכנן את הפנאי היום-יומי ורק מתעסקים בחופשות הגדולות. אכן מאתגר יותר למצוא משהו ליום-יום אך זה לגמרי אפשרי.

4. למדו מיומנויות של ניהול זמן – זמן “אני” חשוב, אבל חשוב גם לשמור על איזון. הציעו את עזרתכם בבניית לוח זמנים מאוזן שיכיל את מה שחשוב. הכניסו ביומן ובתכנית היומית את זמן הפנאי. ניהול זמן זו מיומנות שצריכים ללמוד.

5. דברו על סיכונים – לא ניתן להתעלם מהעובדה שחלק מהמתבגרים פונים לפעילויות מסוכנות או שליליות בשעות הפנאי. שוחחו באופן פתוח וכן על הסכנות שבשימוש בחומרים ממכרים (כמו עישון), בהתנהגויות מסוכנות או בהרגלים לא בריאים (כמו אכילה רגשית בהיקף גבוה). הדגישו שאתם תמיד שם בשבילם, ללא שיפוטיות, אם הם נקלעים למצוקה.

6. היו מודל לחיקוי – אם אתם מנהלים פנאי בריא ומהנה, סביר שגם הם ילכו בעקבותיכם. שתפו אותם בתחביבים שלכם, בפעילויות ההרפיה שאתם אוהבים, במה ש״מאפס״ אתכם. הראו להם שאפשר וחשוב למצוא את האיזון גם כמבוגרים. מי שמתקשה למצוא – נסו מיינדפולנס – פעילות שהוכחה מחקרית כפעילות מיטיבה וחיובית.

7. תנו להם מרחב – עם כל הרצון הטוב לכוון ולעזור, זכרו שהמתבגרים זקוקים גם לאוטונומיה. תנו להם מרחב לחקור, להתנסות ולפעמים גם לטעות בתוך גבולות המוגנות. זה חלק מתהליך הצמיחה והגילוי העצמי. כמובן, תמיד תהיו שם כרשת ביטחון אם תמצאו לנכון.

איך מרחב אוטונומי ורשת ביטחון יכולים ללכת יחד? מתוך היכרות, שיח, כנות וחיבור שאתם יוצרים תוכלו לדעת מתי נדרשת יד מסייעת מכם ובשאר הזמן תנו להם לגלות מי הם ולבחור. אין מתבגר שלא חווה תקופה כזו, ובגיל ההתבגרות תמיד יהיו רגעים של אי־יציבות.

החוכמה היא ללמוד ולהבין את הצרכים הייחודיים של המתבגר שלנו, להציע לו ולתווך לו כמה שיותר מוקדם אופציות לפנאי, לגלות פתיחות לדרך שהוא בוחר, ולהיות שותפים תומכים במסע שלו אל עצמו.

לסיכום: ליווי ילדים ומתבגרים זו משימה מורכבת, שדורשת רגישות, אהבה ואינסוף סבלנות. זכרו שכל ילד הוא עולם ומלואו, וכל אחד ימצא את הדרך הייחודית שלו למלא את זמנו ו״לתדלק״ את עצמו.

לעזור להם – זו המשימה שלנו!

בהצלחה!

למאמרים נוספים של

למאמרים אחרונים

דילוג לתוכן